Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ_Адм_мен част.1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Тема 5. Організація діяльності апарату державних органів управління План

    1. Характеристика апарату державного управління: сутність, специфічні ознаки.

    2. Поняття та правовий статус органів виконавчої влади.

    3. Правовий статус, основні завдання, принципи діяльності, компетенція місцевих державних адміністрацій.

    4. Структура і повноваження місцевих державних адміністрацій.

    5. Система місцевого самоврядування в Україні. .

Рекомендовані джерела

Основні: 5, 10, 15, 21, 25, 32, 33, 34, 35, 36.

Додаткові: 51, 53, 54, 60.

Інтернет-ресурси, періодичні видання: 64, 67, 68.

Міні-лексикон:

апарат державного управління, компетенція органу виконавчої влади, відповідальність політична, система державних органів виконавчої влади, Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України, центральні органи виконавчої влади, міністерство, Державний комітет, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування.

    1. Характеристика апарату державного управління: сутність, специфічні ознаки.

Апарат державного управління:

  1. розгалужена і численна сукупність взаємопов’язаних виконавчо-розпорядчих органів (органів виконавчої влади), які діють від імені держави, на основі та на виконання законів, здійснюючи управління державними справами, і наділені для цього владними повноваженнями, компетенцією, певною структурою і кадрами; сукупність органів виконавчої влади, організованих у систему для реалізації цілей виконавчої влади, відповідно до конституційного принципу поділу державної влади;

  1. система взаємопов’язаних органів, які діють від імені держави, мають владні повноваження, компетенцію, визначені структуру і кадри; система виконавчо-розпорядчих органів, які на основі та на виконання законів здійснюють управління державними справами.

Сутність поняття апарат державного управління (або адміністративний апарат) полягає в тому, що він є основним механізмом реалізації завдань виконавчої влади, здійснення повсякденної практичної діяльності спрямованої на забезпечення виконання законодавчих і підзаконних актів України, і на цій основі: управління об’єктами державної форми власності; керівництво господарською діяльністю державних підприємств і організацій; реалізацію економічної та соціальної політики держави; вирішення й узгодження значної кількості питань політико-адміністративного, соціально-культурного життя; державного регулювання всіма галузями економіки; надання громадянам управлінських послуг. Отже, апарат державного управління – ключова компонента у виконанні функцій і завдань держави.

Рис. Специфічні ознаки апарату державного управління.

  • складова державно-управлінського апарату, який утворюється в порядку, встановленому законом, наділений державно-владними повноваженнями, певною організаційною структурою, територіальним масштабом дії, необхідними для здійснення функцій державної влади в організаційно-правових формах;

  • орган державної виконавчої влади або інший державний орган, визначений таким на підставі законодавства.