Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ_Адм_мен част.1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.59 Mб
Скачать
    1. Соціально-психологічні методи в державних органах управління

Під соціально-психологічними методами управління розуміють систему засобів і важелів впливу на соціально-психологічний клімат у колективі, на підвищення ефективності діяльності організації та її окремих працівників.

Соціально-психологічні методи управління – способи і прийоми впливу на процес формування та розвитку колективу, а також на соціальні та психологічні процеси, що притаманні групам чи окремим особам.

Соціальні методи державного управління спрямовані на створення надійної системи соціального захисту, яка спроможна забезпечити державний апарат висококваліфікованими професійними кадрами.

Морально-етичні методи полягають у формуванні позитивної морально-психологічної обстановки, сприятливої для вирішення поставлених зав­дань, та засвоєння персоналом державної служби морально-етичних норм.

Психологічні методи являють собою конкретні засоби і прийоми впливу на процес формування і розвитку колективу. Вони являють собою способи регулю­вання відносин між службовцями шляхом оптимального добору і розста­новки персоналу.

Соціальні методи

Характеристики соціально-психологічних методів державного управління

Вид

Зміст

Практичне застосування

Соціальне прогнозування

Встановлення й аналіз таких показників, як вікові та статеві зміни в колективі; параметри загальноосвітнього і кваліфікаційного рівня працівників; рівень матеріального забезпечення, динаміка співвідношення фізичної й розумової праці та ін.

Використовується для створення інформаційної бази розроблення планів соціального розвитку та застосування методів соціального впливу у конкретному колективі.

Соціальне нормування5

Встановлення соціальних норм, які регулюють поведінку окремих осіб і їхніх груп у колективі: юридичні норми права, суспільні норми, норми моралі.

Для регулювання різних сторін господарського та соціального життя колективу, узгодження інтересів груп.

Соціальне регулювання

Заходи щодо підтримання соціальної справедливості у колективі, удосконалення соціальних відносин між працівниками та стимулювання колективної особистої ініціативи персоналу до праці. Регулюються документами: правилами внутрішнього. розпорядку, колективним договором, положенням про оплату праці та ін.

Для ознайомлення працівників з історією, цінностями та заслугами організації, правилами етикету. Використання моральних стимулів.

Соціальне планувала

Реалізується для удосконалення умов праці, зміцнення здоров’я працівників, підвищення життєвого рівня, поліпшення житлових та культурно-побутових умов службовців, підвищення трудової активності, розвитку самоуправління

Складання плану соціального розвитку організації.

Методи психологічного впливу спрямовані на:

  • формування сприятливого психологічного клімату у колективі на підставі чіткого дотримання прав людини і психологічних методів дослідження;

  • ефективне використання психологічних методів мотивації: переконання, спонукання, залучення;

  • проведення психологічного тестування службовців та організація індивідуальної роботи з ними з врахуванням типу особистості, темпераменту;

  • організацію психологічної служби в установі і психологічних консультації для службовців;

  • проведення психологічних тренінгів і семінарів для керівників усіх рівнів управління.

Складові соціально-психологічного клімату колективу

Ступінь задоволення власною діяльністю

Характер і зміст діяльності, ставлення до роботи, розмір винагороди, престижність, можливості зростання та ін.

Психологічна сумісність

Відповідність темпераментів членів колективу

Соціально-психологічна

Відповідність професійних і морально-психологічних якостей працівників