Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з MS Excel.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.86 Mб
Скачать
  1. Використовуючи, оператор счетесли підрахувати кількість двійок, трійок, четвірок і п'ятірок у 234гр., отриманих студентами в зимову сесію.

  2. Використовуючи, оператор счетесли підрахувати кількість позитивних оцінок ("4" і "5") за зимову сесію.

Використовувати формулу: =СЧЕТЕСЛИ(диапазон; критерий1)+ СЧЕТЕСЛИ(диапазон; критерий2). Отримані результати оформити у виді таблиці.

Контрольні питання:

  1. Правила уведення формул у Excel.

  2. Пояснити синтаксис функцій ЕСЛИ, СРЗНАЧ, СЧЕТЕСЛИ.

  3. Помилки в Excel. Типи помилок. Техніка пошуку помилок.

Лабораторна робота №8. Створення бази даних робітника листа. Упорядкування даних за допомогою внутрішніх функцій excel.

Мета роботи: освоїти навички побудови бази даних у Excel, редагування записів, сортування даних, використання авто фільтру, використання розширеного фільтра.

Теоретичний матеріал: повторити умови створення база даних, способи навігації по робочих таблицях.

ЗАВДАННЯ ДО РОБОТИ:

  1. Використовуючи форму даних, увести нові записи в таблицю Успішності студентів 234 групи. Для цього:

    1. Скопіювати таблицю з комірок С4:J12 в комірки С90:J98. Рядок заголовків мовою бази даних називається, імена полів; кожен стовпець будемо називати полем, а дані в рядках бази - записами.

    2. При створенні або підтримці бази даних, необхідне виконання наступних умов: у таблиці не повинне бути порожніх рядків або стовпців і табличний курсор повинний знаходитися в будь-якій комірці таблиці (мінімальний розмір таблиці - рядок з іменами полів і хоча б один рядок зі значеннями полів). Виберіть команду Форма з меню Данные.

    3. .Клацніть по кнопці Додати і введіть у поле Прізвище, ім'я, по батькові - Бонк. Після введення значення натисніть клавішу <Tab> для переходу до наступного поля. Якщо буде потрібно повернутися до раннього введеному значенню, необхідно скористатися <Shіft+Tab>. Ввести оцінки "3", "4", "5", "3" у відповідні поля і клацнути по кнопці Добавить.

    4. .Використовуючи форму даних збільшити розмір таблиці до 25 записів. Пронумерувати список, використовуючи Автозаполнение.

  2. Редагування записів.

    1. Змінити оцінку по інформатиці студента Бонк на "4". Для цього, поставити курсор у будь-якому місці таблиці і викликати форму даних. За допомогою смуги прокручування знайти потрібний запис і, використовуючи клавіші <Delete> або <Backspace> видалити старий запис у поле Інформатика і ввести нову. Клацнути Добавить.

    2. Так як, описаний у попередньому пункті спосіб відшукання записів зручний тільки для невеликих баз даних, розглянемо більш зроблений спосіб відшукання даних шляхом використання кнопки Критерии у формі даних. Допустимо, що ми не пам'ятаємо точне прізвище студента, але знаємо, що вона починається на букву "Б". Клацнемо по копке Критерии і введемо в поле Прізвище, ім'я, по батькові - Б*.

Якщо ви не знаєте правильного написання слова, імені або точного значення у формулі, що шукайте, використовуйте шаблони. Ставте знак питання (?) для позначення невідомого символу або зірочку (*) для позначення ряду відсутніх символів.

Клацніть по кнопці Далее. Ехсеl відобразить усі форми записів, у яких прізвища починаються на букву "Б".