Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichni_vkazivki_2012-13.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

2.Тип і структура уроку

Доцільність вибору типу і структури уроку стосовно теми і дидактичної мети заняття. Послідовність окремих етапів уроку. Усвідомлення учнями виконаних домашніх завдань. Ліквідація виявлених недоліків. Оцінювання знань, умінь і навичок учнів. Розподіл часу на уроці. Підбиття підсумків і завершення уроку. Своєчасність домашнього завдання.

3.Зміст уроку

Тема уроку та її відповідність змісту навчальної програми. Активізація і корекція опорних понять. Зв'язок із попереднім матеріалом, життям і досвідом учнів. Ефективність використання наочності і ТЗН; проблемність навчання; організація активного мислення. Ефективність методів і прийомів закріплення знань, організація колективних та індивідуальних форм роботи зі слабкими учнями. Актуалізація почуттів та опорних знань. Ефективність сприйняття й усвідомленості, рівень засвоєння нового матеріалу учнями.

4.Методи і прийоми навчання на уроці

Які методи і прийоми застосовував на уроці вчитель? Чи відповідали вони змісту навчального матеріалу, меті й завданням уроку та віковим особливостям учнів? Як дотримувався учитель головних вимог до уроку? Як реалізувались на уроці дидактичні принципи?

Взаємозв'язок репродуктивної і творчої активності й пізнавальної самостійності учнів на уроці. Як розвивалось логічне і критичне мислення? Чи використовувались прийоми порівняння, протиставлення, узагальнення й систематизації? Прийоми забезпечення зворотного зв'язку для керування процесом засвоєння знань. Формування в учнів пізнавального інтересу та навичок самоконтролю.

Оцінювання знань учнів. Чи здійснювалася диференціація та індивідуалізація навчальних завдань. Обсяг домашнього завдання.

5. Поведінка учнів на уроці

Якою мірою учні залучені до активної розумово-пізнавальної праці? Спрямованість і сконцентрованість їхньої уваги. Дисципліна учнів на різних етапах уроку, методи та прийоми реагування вчителя на випадки її порушення. Ставлення учнів до вчителя. Прояви організаційної й пізнавальної самостійності учнів.

6. Поведінка вчителя на уроці

Уміння володіти увагою класу, організовувати його роботу, підвищувати активність, інтерес, увагу, тримати дисципліну, враховувати індивідуальні особливості кожного учня. Стиль і тон у роботі (жвавий, рішучий, повільний, байдужий). Педагогічний такт. Спостережливість, вдумливість, витримка, винахідливість, емоційність. Зовнішній вигляд. Культура мовлення, поза, міміка, жестикуляція, охайність. Чи авторитетний для учнів?

7. Висновки і пропозиції

Досягнення мети. Виконання плану уроку. Обсяг і якість знань учнів. Виховне, освітнє і розвивальне значення уроку. Що цінного із цього уроку можна запозичити для себе ?

Прим. На титульній сторінці аналізу уроку робиться відмітка школи, чим підтверджується, що студент дійсно відвідав навчальний заклад.

Додаток 4 Положення про студентську наукову конференцію кафедри загальної та соціальної педагогіки “Актуальні проблеми української освіти”

Мета конференції: залучити студентів до обговорення актуальних питань реформування української освіти, проблем освіти, навчання і виховання учнівської та студентської молоді, підготовки педагогічних кадрів.

Тематичні напрямки конференції:

  • українська освіта у контексті Болонського процесу;

  • зарубіжний досвід реформування середньої і вищої школи: актуальність, перспективи застосування в Україні;

  • актуальність ідей видатних зарубіжних та вітчизняних педагогів для сучасної теорії і практики навчання, освіти та виховання;

  • Василь Сухомлинський в діалогу із учасністю;

  • сучасні технології, моделі організації навчання й виховання учнів та студентів;

  • формування здорового способу життя учнівської та студентської молоді;

  • досвід, проблеми та перспективи розвитку студентського самоврядування, формування демократичного навчального середовища;

  • ціннісні орієнтації сучасної учнівської та студентської молоді: дослідження, аналіз, шляхи формування;

  • учні (студенти) з особливими потребами: особливості навчання і виховання; стан та перспективи розвитку інклюзивної освіти за кордоном і в Україні;

  • культура взаємодії педагога з учнями (студентами) в середніх і вищих навчальних закладах;

  • проблеми професійної підготовки сучасних фахівців у системі вищої професійної освіти;

  • виховання особистості молодої людини в сім’ї та родині: проблеми, особливості, форми, методи.

Додаток 5.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]