Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Витоки програма.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
624.64 Кб
Скачать

Друге півріччя (7-12 місяців)

Сім місяців - промовляє склади, довго лепече (період активного ле­пету). На запитання дорослого "Де?" шукає поглядом і знаходить пред­мет, який має постійне місце.

Вісім місяців - з'являється звуконаслідування: голосно повторює за дорослим склади, наслідує їх. Виконує на прохання дорослих різні рухи: "ладусі-ладки", "до побачення", 'дай ручку". Шукає і знаходить очима предмети й осіб, яких називають, подовгу займається іграшками, роз­дивляється їх.

Дев'ять місяців - повторює за дорослим склади, які були в лепеті дитини. Знає своє ім'я, повертається на оклик, відповідає на загравання "дожену-дожену", грає "в схованки" з дорослими. На запитання "Де?" знаходить кілька знайомих предметів, незалежно від їхнього місця зна­ходження.

Десять місяців - наслідує дорослих, сама повторює за ними різні звуки і склади. На прохання дорослого дитина знаходить і називає іг­рашку ("дай лялю", 'дай кицю"). Знає на ім'я кількох дорослих і дітей.

Одинадцять місяців - вживає перші слова-означення (мама, тато, ба-ба, дай, гав-гав, няв-няв, ту-ту, кис-кис). Окремі слова набувають узагальненого значення, на запитання дорослого "Де собачка?" знахо­дить різних собачок-гумову, м'яку, на картинці. На прохання дорослого виконує різні дії: гойдає ляпьку, собачку, подає іграшки.

Дванадцять місяців - легко наслідує нові склади та слова. Добре розуміє мовлення дорослих і дітей. В активному словнику дитини нара­ховується І0- 15 слів.

Другчй рік життя

Базисна характеристика мовленнєвого розвитку дітей

Перше півріччя (1 рік- 1 рік 6 місяців)

Швидкими темпами збільшується пасивний словник, кількість слів, які розуміє дитина. Легко встановлює зв'язок між предметами, діями та їхніми словесними позначеннями; узагальнює предмети за суттєвими ознаками. Мова дорослого стає інструкцією до дії, дитина виконує за словом дорослого прості дії з предметами ("закрий", "відкрий", "по­клади") до 1 року 3 місяців, а потім і більш складні ("Візьми ложку і сядь за стіл", "Візьми серветку і витри рот").

Легко наслідує звукосполучення, які чує від інших. Характерними для дитини є ігри-монологи (наслідування мовлення дорослих у формі ле­пету). Повторює за дорослим закінчення слів і легкі слова.

Запас слів близько 30-40. Слова набувають узагальнюючого харак­теру (словом "кішка" позначають будь-яку кішку - живу, іграшкову, гу­мову, м'яку, велику, маленьку, чорну, руду, на картинці). У словнику багато полегшуючих слів (ляля, коко, гам-гам, бі-бі, тік-так), перева­жають іменники та дієслова. Звертається із запитаннями "Що це?" , "Де?''.

Вживає слова-речення. В кінці періоду (до 1 року 5-6 місяців) з'яв­ляються двослівні речення. Продовжує багато лепетати, емоційно спіл­куючись з дорослими в процесі своєї діяльності. Слова доповнюються мімікою, жестами, рухами. Звертається до дорослих з проханням, скар­гою, показує жестами, мімікою, іноді додає знайомі слова.

Друге півріччя (1 рік 6 місяців - 2 раки)

Виявляє підвищений інтерес до розмови дорослих, втручається у виконання деяких дій, що випливають з розмови, яка безпосередньо не звернена до дитини. Розуміє смисл речень, висловлювань про події та явища, які часто повторюються в особистому досвіді дитини. Розуміє запитання "Що?", "Хто?". "Де?". Легко повторює слова та фрази, які промовляють дорослі.

Запас активного словника швидко зростає: в 1 рік 8 місяців -100 слів, 1 рік 9 місяців - 175 слів, 1 рік 10 місяців - 225 слів, 2 роки -300 слів. Полегшуючі слова замінюються правильними (кис-кис - киця; гав-гав - собака). З'являються прикметники, займенники. Узагальнює продмети за суттєвими ознаками.

Активізується мовленнєва діяльність, дитина багато розмовляє в мовленні з'являються двох-трьохслівні речення, а на кінець року -чотирислівні і навіть більше. Засвоює перші граматичні форми (словозміна слів у реченні, їх узгодження).

Мовлення стає засобом спілкування з дорослими; відповідає на за­питання, звертається до дорослих із запитанням "Що це?". Прохання, бажанню передаються словами, набирають мовної форми. Мовлення емоційно виразне.