Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання для СРС Крим. право.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
486.91 Кб
Скачать

Тема 7. Об’єкт злочину

Завдання теоретичного характеру

1. Назвіть п’ять складів злочинів, які мають два об’єкти.

2. Визначте родовий і безпосередній об’єкти злочинів, передбачених розділами ІІ, ІІІ, VI Особливої частини КК України.

3. Назвіть Злочини, передбачені розділами VI та VIІ Особливої частини КК України, які посягають на два об’єкти та більше.

4. Визначте та порівняйте об’єкти і предмети наступних складів злочинів: крадіжка (ст. 185 КК), грабіж (ст. 186 КК), розбій (ст. 187 КК), вимагання (ст. 189 КК), шахрайство (ст. 190 КК).

Ситуативні задачі

1. Агінетдінов та Ізмайлов, перебуваючи в стані сп'яніння, із хуліганських спонукань побили Зубкова кулаками й ногами, заподіявши йому перелом кісток носа з розривом хряща (середньої тяжкості тілесні ушкодження) і численні синці обличчя і тулуба. Від гострого малокрів'я, викликаного тривалою і значною носовою кровотечею внаслідок захворювання крові - порушення її згортання (гемофілія), Зубков помер.

Назвіть об’єкт злочину.

2. Тракторист Лещев у стані сп'яніння посадив до кабіни трактора Новикова, який теж був напідпитку. Під час руху Новикову стало погано, і він попросив Лещева зупинитись. Той почав зупиняти трактор, але Новиков, не дочекавшись повної зупинки, на ходу відкрив двері кабіни і випав з неї, вдарившись при цьому об землю, внаслідок чого стався розрив селезінки, інші тілесні ушкодження, а далі й смерть.

Назвіть об’єкт злочину.

3. Водій Колесников порушив правила дорожнього руху, не справився з керуванням, внаслідок чого на повороті автомобіль перевернувся і був пошкоджений. Аатопідприємству було завдано збитків на суму 5000 грн., а сам Колесников одержав тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Назвіть об’єкт злочину.

4. Директор загальноосвітньої школи Яско систематично зараховував на штатну посаду лаборанта осіб, які фактично виконували господарські роботи. Гроші їм виплачували з фонду заробітної плати. За п'ять років було витрачено 90900гр.  Районний суд визнав Яска винним у зловживанні посадовим становищем. Генеральний прокурор в порядку нагляду вніс протест до Верховного Суду про закриття кримінальної справи через відсутність у діях Яска складу злочину, вважаючи, що істотної шкоди державним інтересам не завдано.

Яке рішення повинен прийняти Верховний Суд України?

5. Кононенко з метою отримання спадщини вирішив убити свого родича Михаськова. Побачивши у вікні його будинку силует чоловіка, Кононенко зробив прицільний постріл. Було вбито знайомого Михаськова, громадянина Притику, який прийшов до Михаськова в гості. Загиблого Кононенко не знав.

Назвіть об’єкт злочину.

6. Гунда розрив могилу, зняв з трупа золоту каблучку і ланцюжок з хрестиком.

Ознайомтеся зі ст.ст. 185, 297. Яким буде об’єкт цього злочину?

Тестові задачі

1. Кульбаба напав на слідчого і намагався його задушити за те, що той обрав йому міру запобіжного заходу - арешт. Дії Кульбаби були кваліфіковані за ст. 348 КК «Посягання на життя працівника правоохоронного органу...». Визначте об'єкт посягання:

а) життя;

б) основний - життя, додатковий - авторитет органів державної влади;

в) основний - авторитет органів державної влади, додатковий - життя;

4) здоров’я;

5) авторитет органів державної влади.

2. Тимченко вкрав у Савко папірці, які зовні нагадували гроші. Його дії було кваліфіковано за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 185 КК - «Замах на крадіжку чужого майна». Адвокат заперечував таку кваліфікацію, посилаючись на те, що шкоди об'єкту посягання не завдано. Чи правий адвокат?

1) так, склад злочину відсутній у зв'язку з відсутністю об'єкта;

2) ні, об'єкт посягання - правовідносини у сфері охорони власності;

3) ні, об'єкт посягання - правовідносини у сфері господарської діяльності;

4) так, бо відсутній предмет злочину;

5) ні, об’єкт посягання - правовідносини у сфері охорони честі та гідності людини.

3. Щодо Науменка, який ловив у лимані рибу, була порушена кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 249 «Незаконне зайняття рибним промислом». Згодом з'ясувалось, що лиман орендований Рогіним, який розводив там рибу. Визначте предмет злочинного посягання:

1) риба, яка знаходилася у стані природної свободи;

2) риба, як власність Рогіна;

3) лиман, де розводили рибу;

4) право власності на лиман;

5) право на відлов риби.

4. Під час зґвалтування Бойко, щоб подолати опір потерпілої, побив її, що призвело до середньої тяжкості тілесних ушкоджень. Дії були кваліфіковані за ч. 1 ст. 152 КК - «Зґвалтування», тобто статеві зносини з застосуванням фізичного насильства. Визначте основний об'єкт злочинного діяння:

1) статева свобода жінки;

2) здоров'я жінки;

3) статева недоторканість жінки;

4) честь та гідність жінки;

5) все вищевказане.

5. Агапов викрав накладні, а потім отримав за ними на складі автозапчастини, тобто вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 357 КК «Викрадення ... документів» та ч. 2, ст. 185 «Крадіжка». До якої ознаки складу злочину слід віднести документи в обох злочинах?

1) 1 - об'єкт, 2 - предмет;

2) 1 - засіб, 2 - предмет;

3) 1 - предмет, 2 - об’єкт;

4) 1 - знаряддя, 2 - предмет;

5) 1 - предмет, 2 - засіб.

6. Об'єктом злочину, передбаченого ст. 294 КК «Масові заворушення», є громадський порядок та моральність у суспільстві. Це:

1) загальний об'єкт злочину;

2) родовий об'єкт злочину;

3) додатковий факультативний об’єкт;

4) додатковий факультативний об’єкт;

5) основний безпосередній об'єкт злочину.

7. Карпухіна продали з метою усиновлення його бездітним подружжям за кордон. Винуватців затримали та порушили кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 149 «Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини», вчинена за попередньою змовою групою осіб. Уданому випадку Карпухін є:

1) об'єктом злочину;

2) предметом злочину;

3) потерпілим від злочину;

4) знаряддям злочину;

5) засобом вчинення злочину.

8. Через власну неуважність Татарченко, під час керування автомобілем, виїхав на тротуар і смертельно травмував пішохода, тобто вчинив злочин, передбачений ч. 2 ст. 286 КК «Порушення правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами». В даному випадку автомобіль:

1) об'єкт злочину;

2) предмет злочину;

3) об’єкт та предмет злочину;

4) знаряддя злочину;

5) все вищевказане.