Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання поточного кон.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
40.88 Кб
Скачать

Завдання по кожній темі розподілено на п’ять варіантів. Студент виконує завдання тільки свого варіанту (наприклад, Тема 3: для Варіанту №1 - завдання 1.1., 2.1, для Варіанту №2 – 1.2., 2.2).

Студенти в групі поділяються на п’ять варіантів починаючи з першого студента в списку (перші п’ять студентів – варіанти – 1,2,3,4,5, шостий студент – варіант 1 і так далі).

Всього 20 балів.

Тема 1. Поняття, предмет, метод, система екологічного права. Джерела екологічного права

Питання для самостійного вивчення (теоретичні)

  1. Поняття, предмет екологічного права.

  2. Методи та принципи, об’єкти екологічного права.

  3. Система екологічного права.

  4. Джерела екологічного права.

Тема 2. Екологічні права і обов'язки громадян

Питання для самостійного вивчення

  1. Поняття і види екологічних прав громадян.

  2. Загальні та спеціальні екологічні обов'язки громадян.

  3. Юридичні гарантії реалізації і захисту екологічних прав громадян і дотримання екологічних обов'язків. Способи захисту екологічних прав.

Завдання (2 бал.)

    1. Заповніть таблицю: «Загальні та спеціальні екологічні права громадян» (для варіанту 1, 2, 3).

Загальніекологічні права громадян

Спеціальніекологічні права

громадян

НПА

Норма

НПА

Норма

    1. Заповніть таблицю: «Загальні та спеціальні екологічні обов’язки громадян» (для варіанту 4, 5).

Загальніекологічніобов’язкигромадян

Спеціальніекологічніобов’язкигромадян

НПА

Норма

НПА

Норма

Тема 3. Право власності на природні ресурси

Питання для самостійного вивчення

  1. Загальна характеристика права власності на природні ресурси. Зміст права власності на природні ресурси.

  2. Форми власності на природні ресурси: право державної власності, право комунальної власності, право приватної власності.

  3. Суб’єкти та об’єкти права власності на природніресурси.

  4. Підставивиникнення, зміни та припинення права власності на природніресурси.

  5. Охорона права власності на природні ресурси.

Завдання

1. Складіть схему щодо наступних питань (2 бал.):

1.1. об'єкти права державної власності на природні ресурси;

1.2. об'єкти права комунальної власності на природні ресурси;

1.3. об'єкти права приватної власності на природні ресурси;

1.4. підставивиникненнята припинення права власності на природніресурси;

1.5. обмеження права власності на природні ресурси іноземних громадян, осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб, іноземних держав.

2. Вирішіть задачі (2 бал.).

2.1. Товариство „Дари моря”, м. Калуга, РФ (далі – Товариство), звернулось до Волинської обласної ради із заявою про передачу йому у власність природної замкненої водойми площею 1,27 га для промислового розведення осетрових риб.

У відповіді за підписом заступника голови обласної ради було зазначено, що задовольнити прохання Товариства рада не може, адже води в Україні перебувають виключно у власності її народу і не можуть передаватись будь-яким іншим особам у власність, тим більше – іноземним особам.

Товариство звернулось до обласної ради із повторною заявою, в якій зазначалось, що відповідно до міжнародних договорів між Україною та РФ сторони зобов'язались створювати фізичним та юридичним особам іншої сторони режим найбільшого сприяння та надавати їм всі пільги та переваги, які надаються власним особам. За даними Товариства, після прийняття Земельного кодексу України водні об’єкти все ж надаються у приватну власність в Україні. У зв’язку із наведеним Товариство вимагало задовольнити їх заяву.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості права власності на водні об’єкти передбачені чинним законодавством України?

Надати правову оцінку позиції Товариства.

Надати правову оцінку позиції облради.

Вирішити справу.

2.2. Громадянин Федоров отримав в порядку безоплатної приватизації земельну ділянку площею 0,12 га, на якій почав здійснювати видобуток глини, піску та підземних вод для їх подальшої реалізації місцевим підприємцям.

Державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища гр.-на Федорова було притягнуто до адміністративної відповідальності та внесено припис про заборону йому здійснювати вказаних видобуток в майбутньому.

Федоров оскаржив дії інспектора, зазначивши, що земельна ділянка є його власністю, а видобувані ним пісок, глина та вода є складовими такої ділянки, а тому право власності на них автоматично випливає із його права на вказану ділянку.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості права власності на корисні копалини, які знаходяться на земельних ділянках окремих осіб, передбачені чинним законодавством України?

Надати правову оцінку позиції інспектора.

Надати правову оцінку позиції громадянина.

Вирішити справу.

2.3. Працівники екологічної інспекції з охорони Чорного моря затримали групу осіб на рибальському судні, які без відповідного дозволу виловлювали рибу за межами територіальних вод. Поставлені вимоги щодо відшкодування збитків, заподіяних власності держави незаконним виловом рибних ресурсів у виключній (морський) економічній зоні, вони не визнали, посилаючись на те, що їх діяльність здійснювалася за межами територіальних вод, а отже в зоні вільного мореплавання. Екологічна інспекція з охорони Чорного моря звернулася з позовом до суду.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Надати правову оцінку діям рибалок та працівників екологічної інспекції.

Чи підлягає позов задоволенню?

Вирішите справу.

2.4. Громадяни створили мале підприємство для розведення риби в ставці, розташованому в сільському населеному пункті. Вони звернулися із клопотанням у сільську раду про передачу їм у власність ставка. У клопотанні та матеріалах вказувалося, що вже протягом 10 років вони практикувалися на розведенні різних видів риби, мають досвід рибогосподарської діяльності, а тому є всі підстави для передачі громадянам водойми у власність безкоштовно. Однак мешканці села заперечували проти безкоштовної передачі рибогосподарської водойми, мотивуючи це тим, що вони будуть позбавлені можливості користуватися ставком. Сільська рада, визнавши обґрунтованими доводи місцевих жителів, відмовив малому підприємству в передачі рибогосподарської водойми у власність.

Чи має право мале підприємство на передачу йому у власність рибогосподарської водойми? Відповідь обґрунтуйте.

Чи правомірна відмова сільської ради про передачу водойми у власність?

Вирішите справу.

2.5. ТОВ “Меркурій” звернулося в районну раду із клопотанням про надання земельної ділянки для будівництва цегельного заводу загальною площею 10 га. З них 5 га передбачалося відвести під будівництво виробничих споруджень. Ці землі на праві власності належать сільськогосподарському АТ “Світло”. Районна рада задовольнила клопотання ТОВ “Меркурій”. Через місяць голова АТ “Світло” подав позов до суду про визнання рішення незаконним.

Чи правомірні дії районної ради в даній ситуації?

Чи підлягає позов задоволенню? Дайте правову оцінку ситуації.