Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАВДАННЯ ДО САМОПІДГОТОВКИ З ЦСП обязательствен...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

160

ЗАВДАННЯ ДО САМОПІДГОТОВКИ З ЦСП (3 курс 5 семестр)

Модуль № 1 Зобов’язання, що виникають у зв’язку з передачею майна у власність та користування

Самостійна робота складається з задач, тестових завдань та завдань з визначення термінів.

Самостійна робота виконується студентом в окремому зошиті чи на окремих аркушах, який здається(ються) на перевірку викладачеві протягом вивчення модулю 1 «Зобов’язання, що виникають у зв’язку з передачею майна у власність та користування» з курсу «Цивільне та сімейне право». Після перевірки зошит (аркуші) не повертається(ються) студентові.

У випадку нездачі чи несвоєчасної здачі зошиту з виконаною самостійною роботою, самостійна робота вважається невиконаною і оцінюється у «0» балів.

За самостійну роботу за модулем 1 «Зобов’язання, що виникають у зв’язку з передачею майна у власність та користування» з курсу «Цивільне та сімейне право» студент може отримати 30 проміжних балів, розрахунок яких відбувається відповідно:

Назва виду завдання з самостійної роботи

Загальна кількість завдань за самостійною роботою

Кількість балів

за 1 завдання (задачу, тест, термін)

загальна за кожним видом завдань з самостійної роботи

1.

Вирішення задач

2

2,5

5

2.

Вирішення тестових завдань

20

1

20

3.

Визначення термінів

5

1

5

Варіант 1

1. Задачі

Задача 1.

Виробниче об'єднання хлібопродуктів (м.Київ) згідно договору поставки на 1996 р. повинно було поставити кондитерській фабриці (м.Львів) борошно на суму 1,8 мл. грн. В першому кварталі поставка була виконана. Але борошно поставлялося з відхиленням від передбаченого в договорі асортименту. В результаті цих відхилень кондитерська фабрика поставила свою продукцію в торгівельну мережу також в іншому асортименті, і у зв'язку з цим сплатила неустойку в сумі 20 тис. грн.

Кондитерська фабрика зажадала від об'єднання в тижневий строк допоставити борошно у передбаченому договором асортименті, сплатити штраф у розмірі 20% вартості недопоставленого асортименту борошна і відшкодувати збитки.

Об'єднання у 15 денний строк вказане борошно поставило, а від сплати штрафу і відшкодування збитків відмовилося, вважаючи, що тлумачення договору кондитерською фабрикою є формальним, оскільки недопостачання сортового борошна в цілому не вплинуло на обсяг випущеної нею продукції.

У вступній частині рішення висвітліть поняття і зміст договору поставки, питання про кількість, асортимент, строки і порядок поставки товарів, майнову відповідальність сторін за порушення зобов'язань, передбаченим законодавством і договорами.

В резолютивній частині:

1. Дайте аргументовані, з посиланням на конкретні нормативні акти, відповіді на слідуючи запитання виходячи з умов задачі:

а) яку майнову відповідальність і в якому розмірі повинне нести виробниче об'єднання хлібопродуктів згідно чинних нормативних актів?

б) яким органом, в які строки і за яких умов може вирішуватись цей спір?

Задача 2

Між продавцем і покупцем було укладено договір купівлі-продажу жилого будинку. Договір був нотаріально посвідчений та зареєстрований.

Продавець зобов'язався звільнити помешкання в місячний строк та виписатися з нього, але своє зобов'язання не виконав, посилаючись на те, що у нього немає іншого помешкання, де він міг би жити.

Покупець звернувся за порадою до юридичного консультанта, який роз'яснив йому, що він не має права вимагати виселення продавця, адже внаслідок цього буде порушено конституційне право останнього на житло. Консультант порадив покупцеві примусово взяти з будинку яку-небудь цінну річ і не віддавати її продавцеві до тих пір, поки той не звільнить помешкання.

Дайте правову оцінку консультації. Чи виникло у покупця право на притримання речі?