Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАВДАННЯ ДО САМОПІДГОТОВКИ З ЦСП обязательствен...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

17. Чи взмові набувач за договором довічного утримання (догляду) розпоряджатися майном, переданим за договором довічного утриамння, до смерті відчужувача?

1) набувач не має права до смерті відчужувача продавати, дарувати, міняти майно, передане за договором довічного утримання (догляду) укладати щодо нього договір застави, передавати його у власність іншій особі на підставі іншого правочину

2) взмозі

3) не в змозі

4) набувач не має права до смерті відчужувача здавати у ренту, найм, оренду, викоритовувати для власних потреб майно, передане за договором довічного утримання (догляду)

5) набувач має право розпоряджатися майном, переданим за договором довічного утримання (догляду) на власний розсуд, за виключенням випадку, коли цим майном користується відчужувач

18. Що відноситься до правових наслідків непередання майна наймачеві?

1) наймач має право укласти новий договір найму

2) наймач має право укласти новий договір найму з іншим наймодавцем

3) наймач має право вимагати від продавця передання майна і відшкодування збитків, завданих затримкою

4) наймач має право самовільно зайняти наймане приміщення

5) иаймча має право утворити комісію до складу якої включити представника ЖЕКу, укласти акт про стан найманого приміщення і зайняти його

19. Хто такий лізінгодавець?

1) суб’єкт підприємницької діяльності, який одержує в користування об’єкти лізінгу за договором

2) суб’єкт підприємницької діяльності, який передає в користування об’єкти лізінгу за договором лізингу

3) суб’єкт підприємницької діяльності, що виготовляє майно або продає власне майно, яке є об’єктом лізінга

4) будь-який суб’єкт цивільного права

5) державне підприємство, установа чи організація, які одержують в користування об’єкти лізінгу за договором

20. За договором позички користувач зобов’язаний:

1) викупити річ, передану йому у користування

2) користуватися річчю, переданою йому в користування, за власним бажанням, а не за призначенням речі

3) передати річ на користування тій особі, якій вона потрібна

4) продати річ, що є предметом договору позичку за ціною не ничже, ніж її дійсна собівартість

5) корстуватися річчю особисто

3. Завдання щодо визначення термінів

1. Дайте визначення пожертви.

2. Дайте визначення договору ренти

3. Дайте визначення піднайму.

4. Дайте визначення прокату.

5. Що таке оренда житла з викупом?

Варіант 18

1. Задачі

Задача 1.

Петренко та Донцов уклали договір найму квартири (яка належала Петренко на праві приватної власності) строком на 3 місяця. За договором Донцов мав вселитися у квартиру через тиждень. У виконання договору Донцов за усною домовленістю з Петренко, яка відбувалася у присутності дружини Донцова, надав останньому як завдаток квартирну плату за місяць, про отримання якої останній написав розписку. Коли Донцов з дружиною через тиждень прийшли, щоб вселитися у квартиру, то виявили, що вона була здана іншім особам, які вже вселилися у неї. Петренко пояснив, що до нього з більш вигідною пропозицію щодо найму звернулася інша сім’я, якій він і здав квартиру. Петренко повернув отримані від Донцова гроші. Донцов, обурений тим, що сталося, звернувся до юриста за консультацією з приводу свого права на найняту квартиру та відшкодування завданої шкоди.

Чи має право Донцов вимагати визнання укладеного з іншім подружжям договору найму недійсним та виселення осіб, що зайняли квартиру? У яку форму оформлюються зобов’язання завдатку і які наслідки її недотримання?

Чи має право Донцов на стягнення з Петренка подвійного розміру передплаченої як завдаток суми?

Задача 2.

Художник Воронов уклав з Петровим договір міни легкового автомобілю, колекції картин і квартири на дачу Петрова із земельною ділянкою. Після реєстрації автомобіля у ДАІ Петров забрал у Волкова картини і відвіз на дачу. Переїзд учасників обміну у нове житло планувалося одразу після державної реєстрації міни нерухомості. Однак після подачі документів для реєстрації договору міни дача Петрова по невідомим причинам згоріла, а з нею й автомобіль та картини.

Волков став вимагати розірвання договору міни та повернення йому вартості автомобіля і колекції картин. Петров заявив, що як власник він готовий змиритися із втратою автомобіля і картин, але став вимагати передачі йому у власність квартиру Волкова, тим більше, що її вартість відповідала вартості земельної ділянки під будинком, який згорів. Сторони так і не змогли вирішити питання, хто ж з них є власником речей, що згоріли, і хто несе риск цієї загибелі. Спір був переданий до суду.

Як вирішити спір?