Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання для СРС Крим. право.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
486.91 Кб
Скачать

Тема 21. Примусові заходи медичного характеру та примусове лікування

Ситуативні задачі

1. В ухвалі суду в справі Тошина зазначено: «Вина Тошина у вчиненні умисного вбивства способом, небезпечним для життя багатьох осіб, і злісного хуліганства повністю підтверджена, але у зв'язку з тим, що він вчинив ці дії у стані неосудності, кримінальна справа відносно нього підлягає закриттю, а сам Тошин - госпіталізації до психіатричного закладу із суворим наглядом».

Дайте оцінку наведеному витягу з ухвали суду?

2. За умисне заподіяння тяжкого тілесного ушкодження при перевищенні меж необхідної оборони щодо Титарева була порушена кримінальна справа за ст. 124 КК. На стадії досудового слідства судово-психіатрична експертиза встановила, що він страждає на шизофренію в параноїдальній формі, а тому щодо вчиненого ним суспільно небезпечного діяння є неосудним. У зв'язку з надмірною агресивністю й озлобленістю хворого комісія лікарів-психіатрів визнала, що відносно Титарева необхідно застосувати примусовий захід медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу з суворим наглядом.

Як має вирішити справу суд?

3. За ч. 2 ст. 17 і ст. 94 КК 1960 р. Локтєва засуджено за замах на умисне вбивство до позбавлення волі на строк вісім років із застосуванням на підставі ч. 2 ст. 14 КК 1960 р. примусового лікування від алкоголізму. Через півроку після початку відбування покарання набрав чинності КК 2001 р. У зв'язку з цим Локтєв, не заперечуючи того, що він є хронічним алкоголіком, звернувся до суду з проханням скасувати примусове лікування від алкоголізму, оскільки ця хвороба не становить небезпеки для здоров'я інших осіб.

Яке рішення по заяві Локтєва має прийняти суд?

4. За зараження венеричною хворобою неповнолітнього Шутову було засуджено за ч. 2 ст. 133 КК до обмеження волі на строк чотири роки. Крім того, до неї на підставі ч. 1 ст. 96 КК було застосоване судом примусове лікування від гонореї. В апеляції Шутова просила апеляційний суд не застосовувати до неї примусове лікування або принаймні точно визначити його строк.

Чи може задовольнити апеляційний суд прохання Шутової?

5. Чекалін був засуджений за ч. 3 ст. 133 КК до позбавлення волі на строк три роки. На підставі ч. 1 ст. 96 КК до нього застосоване примусове лікування від сифілісу. Через 1 рік 7 місяців до суду було внесено подання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання Чекаліна на підставі п. 1 ч. 3 ст. 81 КК. Суд відмовив у такому звільненні, мотивуючи це тим, що Чекалін не закінчив лікування від сифілісу.

Чи обґрунтоване таке рішення суду?

6. Гершензон у стані сильного душевного хвилювання, викликаного тяжкою образою з боку Романа, вбив його. Від цього сам захворів на психічну хворобу, яка позбавила його можливості усвідомлювати свої дії. Після одужання Гершензона притягли до кримінальної відповідальності - через чотири роки з дня вчинення злочину суд виніс вирок, яким засудив його до одного року позбавлення волі. Адвокат оскаржив вирок у зв'язку з порушенням вимог кримінального закону, вимагаючи звільнення Гершензона від кримінальної відповідальності.

Як слід вирішити справу?

7. 3а непоєднаний з насильством грабіж майна громадян проти Сорокіна було порушено кримінальну справу. Під час її розслідування він захворів на психічну хворобу, яка позбавила його можливості усвідомлювати свої дії. Сорокіна направили на лікування до психіатричної лікарні. Через 2 роки він вилікувався.

Чи може Сорокін надалі притягуватись до кримінальної відповідальності?

Тестові задачі

1. Перебуваючи у стані обмеженої осудності, Колобкова вчинила грабіж (ч. 1 ст. 186 КК). Чи можливе за таких умов застосування до Колобкової примусових заходів медичного характеру?

1) неможливе за будь-яких умов;

2) можливе за згодою цієї особи;

3) факт обмеженої осудності може бути підставою для застосування примусових заходів медичного характеру

4) факт обмеженої осудності може бути підставою для примусового лікування;

5) факт обмеженої осудності може бути підставою для застосування примусових заходів виховного характеру.

2. Відбуваючи покарання у виправній установі за вчинений злочин, особа захворіла на психічну хворобу. За таких умов примусові заходи медичного характеру:

1) можуть бути застосовані;

2) можуть бути застосовані, але лише за клопотанням адміністрації виправної установи;

3) взагалі не можуть бути застосовані;

4) можуть бути застосовані, але тільки після закінчення відбування покарання;

5) це питання вирішує суд.

3. Психічно хвора Лялікова вчинила злочин, передбачений ч. 1 ст. 122 КК України Який вид примусових заходів медичного характеру може бути застосовано щодо цієї особи?

1) надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку;

2) госпіталізація до психіатричного закладу з посиленим наглядом;

3) госпіталізація до психіатричного закладу із суворим наглядом;

4) поміщення в одиночну камеру;

5) госпіталізація до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

4. Куценко, який страждає на психічну хворобу, вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 258 КК України, а саме: підпалив кафе «Сиріус», в якому на той час святкували День шахтаря багато людей, внаслідок пожежі загинуло четверо осіб. Свої дії Куценко пояснив бажанням привернути увагу суспільства до своїх політичних поглядів. Який вид примусових заходів медичного характеру може бути застосовано щодо цієї особи?

1) надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку;

2) госпіталізація до психіатричного закладу з посиленим наглядом;

3) госпіталізація до психіатричного закладу із суворим наглядом;

4) поміщення в одиночну камеру;

5) госпіталізація до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

5. Психічно хвора Руднєва таємно викрала майно потерпілого (ч. 1 ст. 185 КК). В ході розгляду справи не було визнано за необхідне застосування до неї примусових заходів медичного характеру. Яке рішення за даних умов може бути прийнято?

1) надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку;

2) передача особи на піклування родичам з обов'язковим лікарським наглядом;

3) притягнення особи до кримінальної відповідальності та призначення покарання за вчинений злочин;

4) звільнення особи від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу з обов'язковим лікарським наглядом.

5) звільнення від покарання у зв'язку з тим, що особа перестала бути суспільно небезпечною.

6. Особа вчинила злочин у стані осудності, але до постановлений вироку захворіла на психічну хворобу. Щодо неї було застосовано примусовий захід медичного характеру. Невдовзі особа видужала. Чи підлягає вона покаранню?

1) не підлягає, бо щодо неї вже було застосовано примусовий захід медичного характеру;

2) підлягає на загальних засадах;

3) підлягає звільненню від відбування покарання у зв'язку з тим, що особа перестала бути суспільно небезпечною;

4) підлягає покаранню лише у разі вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину;

5) це питання вирішує суд.

7. Федянінов, який має венеричну хворобу, вчинив умисне заподіяння легких тілесних ушкоджень (ст. 125 КК). Його було засуджено до покарання у виді виправних робіт, а також застосоване примусове лікування. За даних умов примусове лікування здійснюється:

1) за місцем проживання особи;

2) за місцем роботи;

3) за місцем, де він відбуває покарання;

4) місце лікування обирає засуджений;

5) у спеціальних лікувальних закладах.