Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання для СРС Крим. право.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
486.91 Кб
Скачать

Тема 6. Склад злочину

Завдання теоретичного характеру

1. Розгляньте ст.ст. 115 - 119, 121 - 125, 128 КК України. Назвіть, до яких видів за ступенем суспільної небезпечності, належать склади злочинів, передбачені цими статтями (частинами статей).

2. Розгляньте ч. 2 ст. 121, ст. 133, ч. 4 ст. 152, ч. 1 ст. 185, ч. 2 ст. 186, ст. 187, ст. 201, ч. 3 ст. 278, ст. 307, ст. 436 КК України. Назвіть, до яких видів за характером структури, належать склади злочинів, передбачені цими статтями (частинами статей).

3. Розгляньте ч. 1 ст. 109, ст. 112, ст. 115, ч. 1 ст. 205, ст. 236, ст. 257, ч. 1 ст. 279, ч. 1 ст. 281, ч. 1 ст. 303, ст. 394 КК України. Назвіть, до яких видів за особливостями конструкції, належать склади злочинів, передбачені цими статтями (частинами статей).

4. Наведіть статті КК, в яких передбачена відповідальність за основний склад злочину, склади злочинів за пом'якшуючих, обтяжуючих і особливо обтяжуючих обставин.

5. Які зі складів злочинів, передбачених розділами IV і V Особливої частини КК, є простими і які складними?

6. Знайдіть у розділах II та XV Особливої частини КК кілька так званих складених складів злочинів.

7. Які зі складів злочинів, передбачених розділами VII та X Особливої частини КК, є альтернативними за способом дії?

Ситуативні задачі

1. Крутушкіна, від'їжджаючи до Криму відпочивати, попросила свою сусідку Єремєєву, щоб та взяла на зберігання найбільш цінні речі на період її відсутності (відеомагнітофон, золоті прикраси, облігації тощо). Єремєєва погодилась, але пізніше всі речі, які їй залишила на зберігання Крутушкіна, продала. Коли Крутушкіна повернулася з відпочинку і прийшла до Єремєєвої забрати свої речі, та їй сказала, що ніяких речей від неї на зберігання не брала.

Чи є в діях Єремєєвої ознаки складу злочину проти власності?

2. Купріянов зі своєю матір'ю викрав у колишньої дружини сина Сергія, який рішенням суду при розірванні шлюбу був залишений з матір'ю. Свої дії Купріянов мотивував тим, що його колишня дружина не дозволяла йому зустрічатися з сином, вела аморальний спосіб життя, приводячи додому різних чоловіків, пиячила. Ознайомтеся зі ст. 146 КК.

Чи є в діях Купріянова та його матері ознаки передбаченого цією статтею складу злочину?

3. Жиденко, раніше судимий за крадіжку, який ніде не працював, пиячив, жив на випадкові заробітки, а також на кошти, одержувані від збирання й здачі пляшок, вкрав у громадянки Фурс праску вартістю 250 грн., яка знаходилась на балконі її квартири.

Ознайомтеся зі ст. 185 КК. Ознаки яких кваліфікованих видів передбаченого цією статтею складу злочину є в діях Жиденка?

Тестові задачі

1. 14-річний Самсонов таємно викрав чуже майно на суму 300 гривень. Щоб встановити, чи є в діях Самсонова склад злочину, що передбачає відповідальність за таємне викрадення чужого майна (крадіжку), потрібно звернутись:

1) до норми Загальної частини КК;

2) до диспозиції ст. 185 «Крадіжка» Особливої частини КК;

3) до норми Загальної частини та диспозиції ст. 185 «Крадіжка» Особливої частин КК України.;

4) до суду;

5) до органів міліції.

2. Горобець тривалий час не працював і не мав засобів до існування. Щоб купити продукти, він вкрав у сусіда велосипед, який продав за 250 гривень. Дії Горобця були кваліфіковані за ч. 1 ст. 185 КК. Залежно від ступеня суспільної небезпеки, до якого виду належить цей склад злочину?

1) простий (основний);

2) кваліфікований;

3) привілейований (з пом'якшуючими обставинами);

4) з особливо кваліфікуючими ознаками;

5) матеріальний.

3. Бутикін під час керування автомобілем не зміг вчасно загальмувати та вчинив наїзд на пішохода, який помер на місці пригоди. Під час слідства з'ясувалось, що ДТП сталась через прихований технічний брак гальмівної системи автомобіля, допущений при виробництві автомобіля. Який елемент складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК «Порушення правил безпеки руху...», відсутній?

а) об'єкт;

б) об'єктивна сторона;

в) суб'єктивна сторона;

4) суб’єкт;

5) суб’єкт та суб’єктивна сторона.

4. Ч. 1 ст. 310 КК передбачає кримінальну відповідальність за «Незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель». Залежно від способу описування в законі (за характером структури), до якого виду віднесено цей склад злочину?

1) простий;

2) складний;

3) кваліфікований;

4) формальний;

5) основний.

5. Віслюкову було пред'явлено обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 129 КК. Диспозиція цієї норми передбачає відповідальність за погрозу вбивством, якщо були реальні підстави побоюватись здійснення цієї погрози. Визначте, які ознаки об'єктивної сторони злочину є обов'язковими?

а) діяння;

б) діяння, обстановка;

в) діяння, наслідки, причинний зв'язок;

4) діяння, місце;

5) діяння, наслідки.