Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання для СРС Крим. право.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
486.91 Кб
Скачать

Тема 11. Стадії вчинення злочину

Ситуативні задачі

1. Викулов під час сварки з Качаном намагався вдарити його лезом сокири по голові, але останній закрив голову рукою й удар прийшовся по ній. При повторній спробі завдати удару Качан відхилив голову і удар прийшовся по правому передпліччю, Тоді Викулов підняв потерпілого і відвів у будинок. Качанові було заподіяно тяжкі тілесні ушкодження.

Якою має бути кримінально-правова оцінка дій Викулова?

2. З метою заволодіння грошима Постникової, Русіна і Каталова вирішили її отруїти. Вони придбали отруту, призначену для труїння гризунів, і Каталова дала її Постниковій під виглядом ліків від шлункових захворювань. Прийнявши порошок, та почала блювати. Ніяких інших наслідків не настало. Судово-медичною експертизою встановлено, що порошок був непридатним для отруєння людини.

Як кваліфікувати дії Русіної та Каталової?

3. Теренін, працівник позавідомчої охорони м'ясокомбінату, під час чергування з метою наживи сховав у підсобному приміщенні візок, на якому було п'ять мішків із субпродуктами. Наступного дня він запропонував Дудіну і Мосягіну взяти участь у крадіжці. Останні погодилися. Всі троє підкотили візок до огорожі, перекинули через неї мішки і почали вантажити на автомобіль, але були затримані співробітниками міліції.

Як визначити відповідальність кожного?

4. Козін з метою вчинення крадіжки з магазину зателефонував туди сторожу Макеєву і повідомив, що у його дружини почалися пологи. Коли той побіг додому, залишивши магазин без охорони, Козін підійшов до магазину, але крадіжку вчинити не зміг, бо в цей час біля магазину перебувала група підлітків, які розпивали спиртні напої і співали.

Як кваліфікувати дії Козіна?

5. Прийшовши в будинок своєї колишньої дружини, Куликов погрожував їй розправою, а потім схопив ніж і завдав рукояткою удару по голові, заподіявши легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров'я. Потерпіла побігла в іншу кімнату, Куликов наздогнав її, звалив на підлогу і почав душити, питаючи: «Будеш жити зі мною, а то вб'ю?» Потерпіла стала плакати, просила не вбивати її, тому що діти залишаться сиротами. Куликов припинив свої дії і зі словами «Що я накоїв...» вийшов з кімнати.

Якою має бути кримінально-правова оцінка дій Куликова?

6. Під час чергової сварки з дружиною Кравцов на ґрунті ревнощів вдарив її ножем у ділянку серця, заподіявши тяжке тілесне ушкодження. Злякавшись вчиненого, він затиснув рану рушником і почав кликати на допомогу. Сусіди, які прибігли в квартиру, на його прохання викликали швидку допомогу. Життя потерпілої було врятоване. З матеріалів справи випливає, що Кравцов систематично пиячив, безпідставно ревнував дружину, неодноразово погрожував їй вбивством, але вона не надавала цьому значення. Як кваліфікувати дії Кравцова?

7. Гаркуша, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, вночі проник через вікно веранди у будинок Митяжа з метою викрадення його майна, склав у портфель різні цінні речі на суму, що перевищує 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадянка також 470 доларів США та 740 німецьких марок, а потім знайшов ще кілька пляшок коньяку. Гаркуша випив одну пляшку і внаслідок сп'яніння тут само заснув. У такому стані його виявив потерпілий, який через деякий час повернувся додому, і викликав працівників міліції.

Як кваліфікувати дії Гаркуші?

8. У Лаврова склались неприязні стосунки з сусідою по комунальній квартирі Михайлюком, який часто пиячив з різними людьми, залишав їх ночувати у своїй кімнаті. На цьому ґрунті між ними часто виникали сварки. У лютому біля будинку, в якому проживали Лавров і Михайлюк, було вбито Сидорова. Через кілька днів після чергової сварки, щоб позбутися Михайлюка, Лавров написав до прокуратури листа, де повідомляв, що вбивство вчинив той. Наступного дня Лавров пішов до прокуратури і повідомив, що він зопалу звинуватив Михайлюка у вбивстві.

Чи підлягає Лавров кримінальній відповідальності?

9. Дергачов під виглядом наркотичного засобу продав наркоману Ковалю порошок аспірину.

Якою має бути оцінка дій Дергачова і Коваля?

10. Сидорчук у стані сильного сп'яніння близько 23-ї години через підсобне приміщення проник до магазину, склав у мішок 27 пляшок горілки, 20 банок консервів, цукерки, забрав також 70 грн., які знайшов у шухляді, і все приніс додому. Його дружина, дізнавшись про крадіжку, змусила віднести все назад, що він і зробив о 3-й годині. Дружина йому допомагала віднести викрадене до магазину. Чи підлягають Сидорчук і його дружина кримінальній відповідальності?

11. У медсестри Сазонової мати була паралізованою і потребувала постійного догляду. Бажаючи позбутись її, Сазонова підсипала матері у їжу повільно діючу отруту для гризунів. Наступного дня вона почала себе картати за вчинене, а потім викликала лікаря і розповіла йому, чому стан матері погіршився. Своєчасне надання медичної допомоги відвернуло настання смерті. Чи можна Сазонову вважати такою, що добровільно відмовилася від доведення злочину до кінця?

12. Донченко, дружина якого була вагітною, вирішив одружитися з Барановою. Але дружина не давала згоди на розлучення. Баранова запропонувала Донченку вбити її. Дружина Донченка працювала у другу зміну і мала повертатись додому опівночі. Донченко чекав її у засідці неподалік від будинку. Йшов дощ. Близько 24-ї години він побачив силует людини, яка підходила до дверей і, вважаючи, що це дружина, зробив два постріли з рушниці. Вбитим виявився брат дружини, який без попередження приїхав до них погостювати і йшов від автобусної зупинки.

Як кваліфікувати дії Донченка?

Тестові задачі

1. Рябченко вирішив виготовити гроші. Для цього він виготовив необхідне обладнання. Коли він виготовив кілька зразків, підбираючи необхідний колір, його було затримано. На виготовлених зразках номіналу купюр ще не було. Рябченка притягнуто до кримінальної відповідальності за виготовлення з метою збуту підроблених грошей (ст. 199 КК). Визначте стадію вчинення злочину:

1) готування;

2) закінчений замах;

3) закінчений злочин;

4) незакінчений замах;

5) виявлення умислу.

2. 3 метою вбивства Болотова, Мухін підпалив вночі будинок, де той мешкав. У цей час Болотова в будинку не було, про що Мухін не знав. Визначте стадію вчинення злочину:

а) незакінчений замах;

б) закінчений замах;

в) готування до вбивства;

4) виявлення умислу;

5) добровільна відмова.

3. Трушко вирішив обікрасти касу одного з підприємств. Для цього він виготовив та придбав необхідне знаряддя. Вночі він відключив сигналізацію, зробив пролом у стіні, відкрив двері де знаходився сейф. Після кількох спроб Колесник зрозумів, що сейф відкрити він не зможе, і зник з місця події. Визначте стадію вчинення злочину - крадіжка, поєднана з проникненням в приміщення (ч. 3 ст. 185 КК):

1) незакінчений замах;

2) готування до злочину;

3) закінчений злочин;

4) закінчений замах;

5) добровільна відмова.

4. У Шачнева випадково опинились ключі від квартири сусідів Жукових. Встановивши відсутність Жукових, Шачнев з метою вчинити крадіжку зайшов до їх квартири, але страх перед відповідальністю змусив його негайно піти геть. У діях Крамаренка має місце:

1) незакінчений замах на крадіжку чужого майна;

2)готування до злочину;

3) закінчений злочин;

4) закінчений замах на крадіжку чужого майна;

5) добровільна відмова від крадіжки чужого майна.

5. Вирішивши напасти на інкасаторів, Кружель придбав пістолет ПМ. Згодом він відмовився від злочинного наміру, зваживши всі обставини, але пістолет «про всяк випадок» продовжував зберігати. Чи підлягає Кружель кримінальній відповідальності?

1) так, за готування до розбійного нападу (ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 187 КК);

2) ні, має місце добровільна відмова;

3) так за готування до розбійного нападу (ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 187 КК) та за незаконне придбання та зберігання вогнепальної зброї (ч. 1 ст. 263 КК);

4) так, за незакінчений замах на розбійний напад (ч. 3 ст. 15, ч. 1 ст. 187 КК);

5) так, за незаконне придбання та зберігання вогнепальної зброї (ч. 1 ст. 263 КК).

6. Коротич, яка мешкала в комунальній квартирі, вирішила позбутись сусідки Плешакової та заволодіти її кімнатою. З цією метою вона підсипала в їжу Плешакової отруту. Тяжкі страждання потерпілої сильно вплинули на Коротич, вона викликала швидку допомогу та повідомила лікарю, яку саме отруту використала. Внаслідок своєчасно вжитих заходів Плешакова повністю одужала, без шкідливих наслідків для здоров'я. У діях Коротич має місце:

1) закінчений замах на вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК);

2) добровільна відмова від вчинення вбивства;

3) незакінчений замах на вбивство (ч. 3 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК);

4) готування до злочину;

5) дійове каяття.

7. Через неприязні стосунки з Кортоплянко, Антонов умисно обробив його земельну ділянку хімічними сполуками, що знищили весь урожай. Довідавшись про те, що за умисне знищення чужого майна передбачена кримінальна відповідальність (ст. 194 КК), Антонов віддав Кортоплянко свій урожай у кількості, яка б могла вирости на ділянці останнього. У діях Антонова має місце:

а) добровільна відмова;

б) закінчений замах (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 194 КК);

в) дійове каяття;

4) незакінчений замах (ч. 3 ст. 15, ч. 1 ст. 194 КК);

5) відсутній склад злочину.

Порівняльна таблиця

Інститути порівняння

Добровільна відмова

Дійове каяття

Критерій порівняння

За змістом

За часом

За правовими наслідками

Інші