Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1323170801.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
384 Кб
Скачать

Тема 9 Діалектика як учення про розвиток План

1. Діалектика як теоретична система та метод пізнання.

2. Закони діалектики.

3. Класифікація категорій філософії. Категорії діалектики як система.

Література

Філософія: Навчальний посібник / За заг. ред. Ю.В. Осічнюка – К.: Атіка, 2003. – С. 365–398.

Алексеев П.В., Панин А.В. Философия. Учебник. – М.: Проспект, 2000. – С. 479–585.

Спиркин А.Г. Философия: Учебник. – М.: Гардарики. 2002. – С. 337–378.

Філософія: Підручник / Бичко І.В., Бойченко І.В., Табачковський В.Г. – К.: Либідь, 2002. – С. 144–162.

Причепій Є.М., Черній А.М., Гвоздецький В.Д., Чекаль Л.А. Філософія: посібник для студентів вищих навч. закладів. – К.: Академія, 2001 – С. 317–335.

Сморж Л.О. Філософія: Навч. посібник. – К.: Кондор, 2004. – С. 46–73.

Петрушенко В.Л. Філософія: Підручник. – Львів: Магноліяплюс. – 2006. – С. 394–427.

Історія філософії: Підручник / Ярошовець В.І., Бичко І.В., Бугров В.А. та ін. – К.: Вид. ПАРАПАН, 2002 – С. 53–126.

Теория философии // Звездкина Э.Ф и др. – М.: Филол. о-во «СЛОВО»; изд-во Эксмо. 2004. – С. 103–157.

Ключові поняття: категорії, закон, міра, якість, кількість, стрибок, заперечення, суперечність, принципи.

Приклад тестового завдання:

Сутність речі, явища, процесу:

  1. виражає поверхневе у речі, явищі, процесі;

  2. виражає необхідність в речі, процесі;

  3. виражає сукупність елементів явища;

  4. виражає приховане в речі, явищі, процесі.

Розгляд першого питання доречно розпочати з аналізу поняття «діалектика» в його історичних формах і визначеннях. Як теоретична система діалектика охоплює принципи (філософські аксіоми – це принцип розвитку та принцип загального зв’язку), закони (зв’язки, які характеризуються як сутнісні, повторювані, необхідні, внутрішні, загальні), категорії. У цьому питанні слід розглянути класифікацію законів, їх сутність і відмінність.

У другому питанні при вивченні законів діалектики необхідно відштовхуватись від положення, що закони є зв’язком між категоріями, тобто слід установити зв’язок між категоріями для розкриття дії закону. Важливо пам’ятати, що закони утворюють систему, розкриваючи розвиток речі, явища. Закон єдності та боротьби протилежностей виявляє джерело розвитку, основними його категоріями є: тотожність, відмінність, протилежність, суперечність, єдність, боротьба. Закон взаємного переходу кількісних і якісних змін розкриває механізм розвитку, його категорії – якість, кількість, міра, стрибок. Закон заперечення заперечення розкриває спрямованість розвитку, виявляється через взаємодію категорій: заперечення, зняття, спадковість, спіралеподібність, прогрес, регрес.

У третьому питанні наголошується, що класифікація категорій філософії носить умовний характер – залежно від їх взаємодії в поясненні об’єктивної та суб’єктивної дійсності, дії законів, розвитку речі, явища, процесу. Категорії діалектики, маючи більш вузьку сферу взаємодії, називаються неосновними законами. Категорії розкривають протилежні сторони, тенденції речі, тому мають спільну основу і здатні переходити у свою протилежність (потрібно врахувати незворотність розвитку, тому переходи можливі у різних відносинах). Важливо засвоїти, що категорії, таким чином, утворюють систему, відкриту для подальшого розвитку. До категорій діалектики відносять: одиничне – особливе – загальне; причина і наслідок; необхідність і випадковість; зміст і форма; елемент – система – структура; сутність і явище; можливість і дійсність. Студенти мають детально розглянути ці пари категорій, зрозуміти та засвоїти їх внутрішню взаємообумовленність, застосувати знання категорій для аналізу соціальних, політичних, економічних, побутових подій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]