Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички 2 семестр4курс2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.24 Mб
Скачать

Завдання

1. Підприємство „Сомов і Ко” займається концертно-розважальною діяльністю. При цьому воно здійснює оподаткування своїх прибутків за спрощеною системою оподаткування.

Платником яких загальнодержавних зборів є підприємство „Сомов і Ко”? Розкрийте їх правовий механізм.

2. На приватного підприємця Бєлова податковий інспектор наклав штраф за несплату збору за забруднення навколишнього природного середовища. Своє рішення податковий інспектор обґрунтував тим, що Бєлов у своїй діяльності використовує трактор, що працює на дизельному паливі, та генератор (пересувне джерело живлення), що працює на бензині. Окрім того, виробляючи продукцію, підприємець здійснює викиди забруднюючих речовин безпосередньо до водних об’єктів.

Чи правомірно рішення податкового інспектора? Який порядок справляння збору за забруднення навколишнього природного середовища?

3. Військова частина здійснює добування підземної води і є постачальником води для задоволення господарсько-побутових та комунально-побутових потреб населення у воді, миття незначної частки військової техніки.

Які загальнодержавні збори повинна сплачувати воїнська частина?

Т е м а 15. Правове регулювання місцевих

Податків і зборів Завдання

1. Приватне підприємство „Снеп”, яке займається виготовленням верхнього одягу, бажає прийняти участь у виставці – продажу.

Які місцеві податки та збори необхідно сплатити підприємству у такому випадку? Розкрийте їх правовий механізм.

2. Громадянин Савченко продавав продукцію на ринку м. Харкова. Робітники адміністрації ринку заборонили йому здійснювати торгівлю без сплати ринкового збору в сумі 10 грн. Однак Савченко відмовився сплатити цей збір на тій підставі, що він є інвалідом другої групи, а також ця продукція ним отримана від підприємства в рахунок заробітної плати.

Зробіть аналіз ситуації. Якими нормативними актами регулюється сплата ринкового збору? Які категорії осіб мають пільги при сплаті цього збору? Який передбачено порядок сплати ринкового збору?

3. Приватний підприємець Гапченко займає приміщення, необхідне для його діяльності, у будинку, що є пам’ятником культури. При проведенні перевірки податковий інспектор наклав штраф на Гапченка у розмірі п’яти неоподаткованих мінімумів за несплату місцевого збору за право використання суб’єктом підприємницької діяльності приміщення в центрі міста або у будинках – пам’ятниках історії та культури.

Прокоментуйте дії податкового інспектора. Вкажіть механізм встановлення і введення в дію місцевих податків та зборів.

5. Словник основних термінів

База оподаткування – конкретна (кількісна, фізична чи інша) характеристика певного об’єкта оподаткування.

Джерело податку – кошти платника, що він використовує для сплати податку.

Збір – платіж за володіння особливим правом.

Метод оподаткування – механізм зміни ставок оподаткування залежно від збільшення податкової бази.

Мито – плата за здійснення на користь платників юридично значущих дій.

Об’єкт оподаткування – вартість товарів (робіт, послуг), доход чи його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), використання природних ресурсів.

Обчислення податку – сукупність дій платника податків (податкового агента), або податкового органу з визначення суми податку, що підлягає сплаті до бюджетів або цільових фондів.

Одиниця оподаткування – умовна розрахункова характеристика предмета оподаткування, одиниця виміру, масштаб податку.

Платник податку – субєкт податкових правовідносин, на якого за наявності об’єкта оподаткування покладено певний комплекс податкових обовязків і прав, установлених законодавством.

Податкова звітність – сукупність дій платника податків (або особи, що його представляє) і податкового органу зі складання, ведення і здачі документів установленої форми, що містять відомості про результати діяльності платника податку, його майнове становище і фіксують процес обчислення податку, а також суму, що підлягає сплаті до бюджету.

Податкова пільга – звільнення (повне або часткове) платника податків, що враховує його особливості від сплати податку.

Податковий період – період, протягом і по закінченні якого визначається податкова база й обчислюється сума податку, що підлягає сплаті платником податків.

Податок – форма примусового відчуження результатів діяльності суб’єктів, що реалізують податковий обов’язок у державну чи комунальну власність, що надходить у бюджет відповідного рівня (чи цільовий фонд) на підставі закону (чи акта органу місцевого самоврядування) і виступає як обов’язковий, нецільовий, безумовний, безоплатний і безповоротний платіж.

Предмет оподаткування – різновид предметів матеріального світу, з якими законодавець повязує виникнення податкового обов’язку.

Сплата податку – сукупність дій платника податку щодо фактичного внесення сум податку, які підлягають сплаті до відповідного бюджету або цільового фонду.

Ставка податку – законодавчо визначений розмір податкового платежу, що встановлюється на одиницю оподаткування.