Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички 2 семестр4курс2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.24 Mб
Скачать

Оподаткування в Україні Завдання

1. Приватного підприємця Ч. зареєстровано як платником податку на додану вартість. У січні поточного року він уклав договір з нерезидентом про транспортування експортних товарів з причалу порту до борту судна, тобто до лінії перетину митного кордону України. Для виконання цього договору приватний підприємець Ч. залучає сторонні організації (перевізників і термінали).

За якою ставкою податку на додану вартість має оподатковуватися послуга, надана приватним підприємцем Ч. нерезиденту?

2. Одним із напрямів діяльності туристичної фірми „Еліот” є продаж путівок на відпочинок дітей у різних закладах Криму і Закарпаття. Розрахунки за видані путівки здійснюються у різних формах.

Чи має право туристична фірма „Еліот” користуватися пільгою при сплаті податку на додану вартість?

3. ТОВ „Локон” згідно з договором купівлі-продажу паливно-мастильних матеріалів придбало у ТОВ „Грана” нафтопродукти в асортименті за умов поставки газопереробним управлінням „Шебелинкагазвидобування”. Ці нафтопродукти були передані ТОВ „Локон” відповідно до видаткових накладних та знаходились у картотеці зберігання ТОВ „Локон”. „Локон” направило на адресу газопереробного управління „Шебелинкагазвидобування” лист з проханням відвантажити нафтопродукти, що належать позивачу на правах власності. Проте переробник відмовився здійснити відвантаження нафтопродуктів із посиланням на наказ Державної податкової адміністрації. Згідно з зазначеним наказом управління „Шебелинкагазвидобування” було заборонено відпуск паливно-мастильних матеріалів, виготовлених із власної, покупної і давальницької сировини, без попередньої оплати акцизного збору покупцями та давальниками на відповідний додатковий рахунок.

Чи законні вимоги посадової особи районної податкової інспекції? У яких випадках платником акцизного збору є переробник та замовник?

Т е м а 11. Правове регулювання майнових податків

В Україні Завдання

1. Рішенням міськвиконкому за підприємством „Соло” закріплено земельну ділянку. Частину будівель, що знаходяться на цій території, реалізовано ще 12 місяців тому, але відділом земельних ресурсів відчуження землі не проведено. У поточному році на підприємстві виникли фінансово-економічні проблеми й податок на землю своєчасно не був сплачений. Державна податкова інспекція нарахувала підприємству „Соло” штрафні санкції, посилаючись на Закон України „Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” від 21.12.2000 р.

Чи правомірні в даному випадку дії Державної податкової інспекції?

2. Підприємство „Чибис” придбало будівлю та почало оформлення права власності на земельну ділянку, на якій розташована зазначена споруда.

Чи є вказане підприємство платником земельного податку? З якого моменту підприємство „ЧИБИС” повинно сплатити земельний податок та надавати податкову декларацію по ньому?

3. У власності ТОВ „Арка” знаходилось чотири вантажних автомобіля, що були реалізовані у липні 2005 р. без сплати відповідних податків. Державна податкова інспекція Фрунзенського району м. Харкова застосувала фінансові санкції до даного товариства за несплату необхідних податків.

Чи є правомірними подібні дії та по яких податках будуть нараховані санкції?

Т е м а 12. Прибуткове оподаткування в Україні