Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички 2 семестр4курс2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.24 Mб
Скачать

Завдання

1. Релігійна організація, зареєстрована в порядку, передбаченому законом, здійснювала діяльність щодо надання культових послуг (хрещення, укладання церковного шлюбу, тощо) та одержувала у результаті такої діяльності грошові кошти, а також здавала в оренду земельну ділянку юридичній особі й одержувала грошові кошти за договором оренди.

Яким чином у даних ситуаціях буде здійснюватись оподаткування релігійної організації?

2. Головний бухгалтер товариства з обмеженою відповідальністю включив до складу валових витрат суми, що були витрачені на організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг та відпочинку трудового колективу за минулий рік. Він аргументував це тим, що такі витрати пов’язані з організацією та веденням виробництва, а саме з метою покращення психологічного клімату в колективі, його згуртування для досягнення в подальшому більш високих трудових результатів. Під час проведення документальної перевірки податковий орган не погодився з включенням цих сум до складу валових витрат і донарахував товариству податкове зобов’язання з податку на прибуток та прийняв рішення щодо застосування штрафних санкцій.

Чи правомірні дії податкового органу в такій ситуації?

3. Фізична особа – платник податку в декларації за 2005 р. включив до складу податкового кредиту витрати, пов’язані з лікуванням від алкогольної залежності, що конкретно мали місце у 2003 р., з документальним підтвердженням цього факту. Ці дії він пояснив тим, що на початок 2004 р., при наданні декларації за 2003 р., він ще був не до кінця вилікуваний і тому не міг об’єктивно і точно заповнити декларацію про податок з доходів фізичних осіб, а вже у 2005 р. почував себе таким, що повністю вилікувався від алкогольної залежності. Проте податковий орган з цим не погодився та донарахував платнику податкове зобов’язання з податку на доходи з фізичних осіб та відповідну штрафну суму. У свою чергу, платник податків не погодився з такими діями контролюючого органу, тому що витрати на лікування від алкогольної залежності дійсно мали місце, підтверджені документально і тому він має повне право включати їх у склад податкового кредиту.

Хто правий у цій ситуації?

Т е м а 13. Місце консолідованих податків в податковій системі України

Завдання

1. Визначте правову природу єдиного податку, який сплачують суб’єкти малого підприємництва згідно з Указом Президента України від 03.07.1998 р. № 727 “Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва”.

Чи входить єдиний податок до системи податків та зборів України відповідно до чинного законодавства?

2. Сільськогосподарське підприємство “Дружба” (акціонерне товариство закритого типу) здійснювало діяльність по виробництву сільськогосподарської продукції (зерно, овес). Сума, яка була одер­жана сільськогосподарським підприємством від реалізації продукції власного виробництва за попередній звітний (податковий) рік пере­вищила 50 % загальної суми валового доходу підприємства. У зв’язку з цим було сплачено фіксований сільськогосподарський податок поставкою зерна та вівса до 15 жовтня по­точного року.

Чи мало право дане підприємство сплачувати податок таким чином? Який порядок сплати фіксованого сільськогосподарського податку? Чи відпо­відає сплата фіксованого сільськогосподарського податку змісту податку у його класичному розумінні?

3. Юридична особа (ігорне казино “Аргус”) перейшло на спрощену си­стему оподаткування, обліку і звітності (воно мало у своєму складі 50 працівників протягом року, обсяг виручки від реалізації ігорних послуг за рік не перевищував 1 млн грн). У зв’язку з цим до податкової інспекції за місцем державної реєст­рації “Аргус” надіслала письмова заяву про видачу свідоцтва щодо права сплати єдиного податку цією юридичною особою. Але в податковій інспекції їй було відмовлено в реа­лізації даного права.

Чи правомірні дії податкового органу? Яким чином здійснюється опода­ткування ігорного бізнесу в Україні? У чому причини класифікації податкових режимів під­приємницької діяльності в Україні?

Т е м а 14. Загальнодержавні збори в Україні