Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички 2 семестр4курс2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.24 Mб
Скачать

Забезпечення виконання обов’язку по сплаті податку, збору, обов’язкового платежу Завдання

1. Нерухоме майно (будинок) платника податку – суб’єкта підприємницької діяльності громадянина Борисова було передано у заставу банку у зв’язку з одержанням ним довгострокового кредиту. При цьому така застава не була зареєстрована в державному реєстрі застав рухомого та нерухомого майна. Через три місяці всі активи платника податків Борисова через податковий борг були передані в податкову заставу (у тому числі і будинок, який вже був заставою банку). Але банк, у заставі якого знаходився будинок, звернув­ся з позовом у суд про незаконність дій податкового органу стосовно будинку гро­мадянина Борисова, посилаючись на той факт, що право податкової застави виникло на три місяці пізніше ніж право цивільної застави банком.

Чи правомірні дії посадової особи податкової інспекції? Яким чином необхідно вирішити це питання?

2. Керівник податкового органу прийняв рішення про застосування арешту активів платника податку „Фактор” у зв’язку з тим, що останній подарував своє нерухоме майно, що знаходилось у податковій заставі, фізичній особі Косенку, не узгодивши такі свої дії з податковим органом.

Чи правомірні дії посадової особи податкового органу?

3. Активи юридичної особи – платника податку, яка мала податковий борг, у порядку і на умовах, встановлених законодавством, були передані конт­ролюючим органом у податкову заставу. Але юридична особа – боржник укла­ла угоду податкової поруки із банком-резидентом у нотаріально посвідченому порядку. Виходячи із змісту даної угоди, банк-резидент брав зобов’язання перед податковим органом відповідати за належне виконання платником подат­ків обов’язку стосовно погашення податкового боргу в терміни і порядку, вста­новлені законодавством. Податковий орган відмовив у реєстрації такої угоди між банком-резидентом і платником податків, посилаючись на законодавче по­ложення про заборону будь-якої поступки податкового боргу платника пода­тків третій особі.

Чи правомірні дії податкового органу? Як необхідно вирішити цю спра­ву?

Т е м а 7. Правовий статус податкових органів

В Україні. Податковий контроль Завдання

1. Бухгалтер підприємства при проведенні планової перевірки посадовою особою Фонду соціального страхування України відмовився надати йому документи, що підтверджують факт сплати збору на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття, пояснивши, що згідно з законодавством органи Фонду соціального страхування України мають право проводити планові виїзні перевірки платників стосовно сплати всіх зборів на обов’язкове соціальне страхування, крім збору на випадок безробіття. Посадова особа органу Фонду соціального страхування України з цим не погодилась, оскільки збір на випадок безробіття належить до системи зборів на обов’язкове соціальне страхування і тому контроль за його сплатою входить до її компетенції.

Хто правий у даній ситуації?

2. Юрист підприємства відмовив посадовій особі державної податкової служби в проведенні документальної перевірки через те, тому що вона була вже другою за календарний рік, до того ж не було надіслане повідомлення про її проведення. Але посадова особа наполягала на перевірці у зв’язку з тим, що за результатами перевірки документів іншого платника податків (акціонерного товариства) були виявлені факти, що свідчать про порушення цим підприємством норм податкового законодавства, і їх необхідно остаточно з’ясувати.

Чиї дії є неправомірними?

3. У вересні 2006 р. було проведено планову виїзну документальну перевірку платника податків ТОВ „Машдеталь”. У наступному місяці через несвоєчасність сплати ТОВ „Машдеталь” податку на прибуток виникло право податкової застави на його активи. Через тиждень після виникнення права податкової застави на підприємстві з’явилися співробітники державної податкової інспекції з метою проведення перевірки стану збереження активів, які перебувають у податковій заставі. Директор ТОВ „Машдеталь” не дозволив співробітникам державної податкової інспекції розпочати перевірку, оскільки, на його думку, відсутні підстави для проведення позапланової виїзної перевірки.

Чи правомірні дії директора ТОВ „Машдеталь”? Чи мають право співробітники державної податкової інспекції проводити перевірки стану збереження активів, які перебувають у податковій заставі, після проведення планових виїзних документальних перевірок протягом календарного року?

Т е м а 8. Відповідальність за порушення податкового законодавства