Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички 2 семестр4курс2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.24 Mб
Скачать

По сплаті податку, збору, обов’язкового платежу

Поняття та зміст податкового обов’язку. Податковий обовязок у широкому та вузькому значенні. Умови виникнення, зміни та припинення податкового обов’язку.

Виконання податкового обов’язку. Момент припинення обов’язку по сплаті податків та зборів. Податковий борг. Терміни давності. Погашення податкового боргу у випадку ліквідації платника податків. Погашення податкового боргу у випадку реорганізіції платника податків. Списання та відстрочка податкового боргу.

Гарантії забезпечення виконання обов’язку по сплаті податків та зборів. Засоби забезпечення виконання обов’язку по сплаті податків та зборів.

Р о з д і л VІІ. Правовий статус податкових органів в Україні. Податковий контроль

Система податкових органів України. Податкові адміністрації (інспекції). Податкова міліція. Митні органи. Органи, що пов’язані із сплатою податків та їх надходженням до бюджетів і цільових фондів.

Поняття та зміст податкового контролю. Види і методи податкового контролю. Поняття податкової перевірки. Умови податкової перевірки та її види. Об’єкти та суб’єкти податкових перевірок.

Р о з д і л VІІІ. Відповідальність за порушення податкового законодавства

Співвідношення переконання і примусу в податковому праві. Правомірний обхід податку. Примус в області оподаткування. Ознаки податкового примусу.

Поняття податкового правопорушення. Склад та елементи податкового правопорушення. Класифікація податкових правопорушень.

Кримінальна та адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства. Фінансова відповідальність за порушення податкового законодавства. Система санкцій за порушення податкового законодавства.

Р о з д і л ІХ. Поняття та усунення подвійного оподаткування

Поняття подвійного оподаткування. Виникнення подвійного оподаткування. Внутрішнє та зовнішнє подвійне оподаткування.

Шляхи усунення подвійного оподаткування. Методи усунення подвійного оподаткування.

Міжнародні податкові угоди та їх види. Зміст податкових угод про усунення подвійного оподаткування.

Р о з д і л Х. Правове регулювання непрямого оподаткування в Україні

Зміст непрямих податків та їх місце в податковій системі України. Співвідношення прямих та непрямих податків. Особливості непрямого оподаткування. Види непрямих податків.

Правове регулювання податку на додану вартість. Зміст податку на додану вартість. Платник, об’єкт, ставка податку на додану вартість. Додаткові елементи правового механізму податку на додану вартість. Бюджетне відшкодування (податковий кредит). Податкова накладна. Податковий вексель.

Акцизний збір. Загальні риси та відмінність податку на додану вартість та акцизного збору. Визначення акцизного збору. Основні елементи правового механізму акцизного збору. Регулювання монопольних та високорентабельних товарів. Податкові елементи правового механізму акцизного збору. Акцизні марки.

Р о з д і л ХІ. Правове регулювання майнових податків в Україні

Зміст майнових податків та їх місце в податковій системі України. Співвідношення майнових податків в Україні. Місце податку на землю в системі податків та зборів України. Платники, об’єкт, ставка податку на землю. Податкові пільги. Оцінка вартості землі. Порядок обчислення та сплати податку на землю.

Місце податку з власників транспортних засобів в системі податків та зборів України. Основні та додаткові елементи правового механізму податку з власників транспортних засобів. Розподіл коштів від сплати податку з власників транспортних засобів.

Податок на майно юридичних осіб. Податкові пільги. Обчислення та сплата податку на майно юридичних осіб.

Податок на нерухоме майно фізичних осіб. Платник, об’єкт, ставка податку на нерухоме майно фізичних осіб. Податкові пільги. Обчислення та сплата податку на нерухоме майно фізичних осіб.

Податок на майно, що переходить у порядку спадкування або дарування. Місце податку на майно, що переходить у порядку спадкування або дарування в податкових системах. Основні та додаткові елементи правового механізму податку на майно, що переходить в порядку спадкування або дарування.

Р о з д і л ХІІ. Прибуткове оподаткування