Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички 2 семестр4курс2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.24 Mб
Скачать

Та податково-правові норми Завдання

1. Платник податків Лаптєв звернувся з запитом до районної податкової ін­спекції роз’яснити йому питання стосовно формування суми його податкового обов’язку. Посадова особа районної податкової інспекції відповіла на його питання виходячи із власних поглядів (тобто податкового роз’яснення центрального податкового органу по цьому питанню не було, а норма податкового закону мала подвійне тлумачення). Але платник податків Лаптєв застосував дану відповідь, поставився до неї як до рекомендаційної і на свій розсуд трактував норму закону. При цьому посадова особа районної податкової інспекції роз’яснила питання на свою користь, а платник податків – на свою. У зв’язку з цим рішенням районної податкової інспекції було накладено штраф на платника податків Лаптєва, тому що він діяв не згідно з роз’ясненням, за власним роз­судом, хоча і в межах норм закону. Платник податків Лаптєв звернувся з позовом в суд на дії посадової особи районної податкової інспекції.

Чиї дії слід вважати неправомірними? На чию користь у даному випадку буде тлумачитись норма податкового закону?

2. Відповідно до ч.2 ст. 67 Конституції України всі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Проаналізуйте з огляду на це особливості виконання обов’язку з податкової звітності громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства відповідно з Законом України „Про податок з доходів фізичних осіб”.

3. Севастопольська міська рада народних депутатів звільнила підприєм­ство з обмеженою відповідальністю “Легус” від сплати податку на додану вартість на один рік. Це рішення було аргументовано тим, що діяльність цього підприємства спрямована на розвиток інфраструкту­ри міста, благоустрій всієї області.

Чи є таке рішення правомірним? Якщо є необхідність для надання від­повідних привілеїв, то яким порядком це здійснюється?

Т е м а 3. Правове регулювання податкової системи України. Правова природа податку

Завдання

1. Під час проведення документальної перевірки за 2005 р., що мала місце у 2006 р., фізичній особі – підприємцю контролюючим органом було нараховане податкове зобов’язання із збору за забруднення навколишнього природного середовища та накладено відповідний штраф. Але платник податків визнав дії податкового органу неправомірними, мотивуючи це тим, що у 2005 р. він здійснював свою діяльність на території Автономної Республіки Крим, де такий збір взагалі не справлявся згідно з рішенням Верховної Ради Автономної республіки Крим, а підприємницьку діяльність за межами Автономної республіки Крим він здійснює лише з 5 січня 2006 р.

2. Приватний підприємець Л. є імпортером товарів з Російської Федерації. Він працює за спрощеною системою оподаткування, сплачуючи єдиний податок у розмірі 200 грн. на місяць. У місцевій Державній податковій інспекції від приватного підприємця Л. в усній формі вимагають реєстрації в якості платника податку на додану вартість.

Чи правомірні вимоги працівників Державної податкової інспекції? Визначите хто правий у цій ситуації.

3. Платник податків – фізична особа звернувся до районної податкової інспекції за роз’ясненням щодо питання формування суми його податкового обов’язку. Податкова особа районної податкової інспекції дала відповідь виходячи із власних поглядів (тобто податкового роз’яснення центрального податкового органу з цього питання не було, а норма податкового законодавства мала подвійне тлумачення). Платник податків не скористався даною відповіддю контролюючого органу і сприйняв її як рекомендацію, а не обов’язкову норму. При цьому посадова особа районної податкової інспекції тлумачила її на свою користь, а платник податків – на свою. У зв’язку з цим рішенням районної податкової інспекції на платника податків було накладено штраф, тому що він не скористався роз’ясненням податкової інспекції, діяв на власний розсуд, хоча і в межах норм закону. Платник податків звернувся з позовом до суду на дії посадової особи районної податкової інспекції.

Як треба вирішити цю справу?