Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички 2 семестр4курс2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.24 Mб
Скачать

Завдання

1. Головним бухгалтером закритого акціонерного товариства “Промсервіс” самостійно (до перевірки фінансово-господарської діяльності контролюючим органом) виявлені факти заниження податкового зобов’язання, що сталися внаслідок помилки при веденні бухгалтерського обліку. Суму недоплати погашено самостійно через місяць після встановленого терміну.

Яка передбачена відповідальність у вказаному випадку? До кого повинні бути застосовані фінансові санкції?

2. Між ТОВ „Сінтекс” і державною податкової інспекцією було укладено договір розстрочення податкового зобов’язання з податку на додану вартість. Через погіршення фінансового стану ТОВ „Сінтекс” вчасно не сплатило першу частину податкового зобов’язання до бюджету. Начальник державної податкової інспекції прийняв рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій, передбачених підпунктом 17.1.7. ст. 17 Закону України „Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” за порушення строків сплати, які були визначені в договорі про розстрочення податкових зобов’язань. ТОВ „Сінтекс” звернулося до суду з позовом про визнання недійсним рішення податкового органу.

Яке рішення має ухвалити суд?

3. Платник податків, активи якого перебувають у податковій заставі, отримав від податкового керуючого письмовий дозвіл на самостійну реалізацію частини активів з метою погашення податкового боргу. Отримані від продажу активів грошові кошти були лише частково спрямовані на погашення податкового боргу, а решта спрямована на придбання нового обладнання.

Дайте правову оцінку зазначених дій платника податків. Чи є правомірним застосування в даному випадку штрафних санкцій до платника податків?

Т е м а 9. Поняття та усунення подвійного

Оподаткування Завдання

1. Фірма “Томсон” здійснює підприємницьку діяльність на території України та Франції. Загальний прибуток фірми за рік склав 5 млн грн, з них 3 млн грн отримано з джерел за межами України. З цієї суми у Франції сплачено податок на прибуток з суми в еквіваленті 1 млн грн, у тому числі податок на капітал (500 тис. грн).

Визначте суму податку на прибуток, яку фірма “Томсон” повинна сплатити в Україні.

2. Товариство з обмеженою відповідальністю “Крок” є акціонером бельгійської компанії. За підсумками року зазначене товариство отримало дивіденди. З суми дивідендів у Бельгії були сплачені відповідні податки.

Яким чином впливає сплата податку на дивіденди за кордоном при визначенні суми податкового зобов’язання з податку на прибуток при сплаті його товариством з обмеженою відповідальністю “Крок” в Україні?

3. Громадянин В. протягом року працював токарем на заводі в Польщі. Сума заробітної плати за весь термін перебування в Польщі склала еквівалент 60 тис. грн. З цієї суми В. щомісяця у Польщі сплачував прибутковий податок. Після повернення в Україну В. подав до районної податкової інспекції декларацію про доходи за минулий рік.

Визначте суму податку з доходів фізичних осіб, яку повинен сплатити В., якщо інших доходів протягом звітного року він не отримував.

Т е м а 10. Правове регулювання непрямого