Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Встановлення влади більшовиків.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
504.83 Кб
Скачать

Судово-правові реформи

Важливим нововведенням періоду НЕПу з'явилася судова реформа. Першим її кроком стає злиття в 1921 р. цивільних, військових і транспортних трибуналів в єдину структуру. В якості верховного наглядового та касаційного органу створювався єдиний Верховний трибунал при ВЦВК. Надалі, з січня 1923 загальні революційні трибунали ліквідувалися остаточно, зберігалися лише військові та військово-транспортні трибунали. На місці скасованих трибуналів для розгляду цивільних та інших справ створювалася триступінчата судова система: народний суд, губернський суд, Верховний суд. Надалі, у зв'язку з утворенням єдиної союзної держави, крім Верховних судів союзних республік, створювався Верховний суд СРСР. У його компетенцію входило розгляд судових спорів між союзними республіками, розгляд справ за звинуваченням вищих посадових осіб держави, яких викрито у скоєнні посадових злочинів і т.д. Найважливішою функцією Верховного суду СРСР був контроль за відповідністю прийнятих законів Конституції СРСР, тобто фактично він виконував роль конституційного суду.

Серйозні зміни торкнулися органи правопорядку. Виступаючи на IX Всеросійському з'їзді Рад В.І. Ленін зазначив, що перехід до непу і повсюдне впровадження у зв'язку з цим почав законності викликали потребу серйозно обмежити сферу діяльності ВЧК. Держава відмовлялася від надзвичайної практики періоду громадянської війни та військової інтервенції, коли цьому органу були надані широкі права, в тому числі на позасудові переслідування. На волі виявилися багато людей, що постраждали від революційних репресій в попередні роки. Сам ВЧК по декрету ВЦВК від 6 лютого 1922  м. скасовувався. Замість нього було створено Головне політичне управління (ГПУ) при НКВД. Компетенція ГПУ була істотно вже, ніж раніше ВЧК. У руслі зміцнення правопорядку слід сприймати заходи щодо відновлення в 1922  м. прокуратури, якої ставилося в обов'язок контролювати дотримання законності всіма юридичними інстанціями. У тому ж 1922 р. був відтворений інститут захисників - адвокатура. Адвокати об'єднувалися в спеціальні колегії при губернських відділеннях юстиції, їм надавалося право надання юридичної допомоги населенню, в тому числі "з метою виконання завдань судової захисту ".

Важливим елементом реформ судово-правової системи стає робота з кодифікації радянського законодавства. Початок реформ в галузі права керівник радянської держави В.І. Ленін надавав першорядне значення. Він вважав, що з переходом до НЕПу лише відмова про абсолютизації в законодавчій сфері принципу "революційної доцільності" і чітке дотримання букви закону здатне забезпечити міцність змички між містом і селом. Без відновлення розумного правопорядку він не бачив переходу від війни до миру. У цей період з'являються нові Земельний кодекс (1922 р.), Цивільний кодекс (1922 р.), Трудовий кодекс (1922 р.), Кримінальний кодекс (1926 р.), Кодекс законів про шлюб, сім'ю і опіку (1926 р.) та інші важливі законодавчі акти, особливо процес їх прийняття активізувався з підготовкою та наступним прийняттям нової конституції 1924  р. і конституцій цілого ряду союзних республік.