Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychka_01_z_pic.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
44.86 Mб
Скачать

5.8. Організація світлового середовища

Зважаючи на те, що у просторі церкви світло - феномен священного, символ усього божественного, атрибут богослужінь, а також виконує роль формотворчого чинника просторової структури храму, ного просторова організація повинна бути підпорядкована особливим принципам:

- у просторі храму повинно домінувати верхнє освітлення, яке створюється світловими потоками прямого і відбитого світла, що надходять з верхніх ярусів церковної будівлі;

- концентрація світлових потоків, а також освітленість і яскравість поверхонь повинна бути найвищою у центрі храму та просторі вівтаря; активність світла поступово знижується від центру до периферії церковної будівлі;

- загальний характер освітлення не вимагає високих рівнів освітленості на внутрішніх поверхнях святині; використання великої кількості вікон призводить до перенасичення інтер'єру храму світлом, нетрадиційно високих світлових контрастів, погіршення сприйняття простору церкви.

Розділ 6 будинок товариства української мови ім. Т.Г. Шевченка "просвіта"

6.1. Загальні положення

Ціллю товариства "Просвіта" було, є і буде піднесення культури та добробуту українського народу.

Засобами для досягнення цього згідно "Статуту" товариства є:

  • Видання книжок, творів, журналів, часописів;

  • Закладання філій і читалень товариства;

  • Організація публічних лекцій і викладів, літературно-музичної продукції, концертів, аматорських і професійних виставок художників, ведення театру та кінотеатру;

  • Узгодження народних свят та з'їздів;

  • Закладання і утримання бібліотек, народних музеїв.

Історично одним із основних напрямків діяльності товариства "Просвіта" було книгодрукування. Всі цілі і вимоги не втратили своєї чинності і зараз. Деякі навіть набули особливо актуального звучання.

Завдання передбачає розробку споруди культурно-просвітницького закладу товариства "Просвіти" на ділянках м. Львова. Рельєф та існуюча забудова ділянок визначені ситуаційними планами, що додаються до завдання.

Мета завдання. Відпрацювати методику архітектурного проектування типології культурно-просвітницького закладу - споруди товариства "Просвіти" під кутом зору сучасного архітектора кінця XX ст., як таку, що мала 6 постійний розвиток і аранжування від конкретних містобудівельних, регіональних, етнографічних умов.

Склад завдання :

  • Ознайомитися з відведеною ділянкою під проектування і провести аналіз містобудівельної ситуації.

  • Розробити об'ємно-планувальну структуру споруди товариства "Просвіти" з урахуванням принципу функціонального зонування.

  • Найти художньо виразний образ споруди, органічно пов'язаний з його загальним об'ємно-просторовим вирішенням.

  • Вирішити конструктивну схему споруди, яка 6 найбільше відповідала загальному об'ємно-просторовому вирішенню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]