Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychka_01_z_pic.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
44.86 Mб
Скачать

4.6. Організація світлового середовища

Організація світлового середовища ринкових споруд скерована на максимальне насичення простору приміщень денним світлом, рівномірність і природність освітлення. В ринкових спорудах найбільш раціонально використовувати системи комбінованого освітлення: верхнього і бокового, а також багатостороннього бокового, при якому створюється безтіньове освітлення.

При виборі форми й розмірів вікон і ліхтарів, а також способу їх розміщення у структурі ринкової будівлі, необхідно враховувати їх архітектурне значення через те, що вони сприяють виявленню масштабності будівлі, глибини простору, ритму конструктивних елементів та інше.

Розділ 5 церква

5.1. Загальні полження

ЦЕРКВА є храм Божий, дім молитви, куди вірні збираються славити Бога і молитися Йому. Слово "церква" походить від грецького "киріхе", "кіріяке", що означає Дім Божий, Господній, цебто святе місце, призначене для християнських богослужінь і молитов. Таким святим місцем для відправи і молитов є також невеличка сакральна споруда, в якій найчастіше немає вівтаря, що називається "каплицею" - від латинського слова "капелла". До ІV століття місцем молитов були також цвинтарі, а ще в часах Старого Заповіту богослужіння відбувались просто неба коло місць, де Господь об'являвся людині чи дарував їй свою благодать, або місце, яке своєю таємничістю і красотою викликало в людині думки про силу, мудрість і доброту Сотворителя.

Святині християни найчастіше будували на могилах мучеників, у місцях по змозі найгарніших - на узгір'ях, на фоні гір, серед дерев - так, щоб гармонійно укомпонований у навколишній краєвид Храм Божий спонукав людину до роздумів над силою і мудрістю Творця. Крім цього, будівничі церков, будучи людьми з відчуттям естетичного хисту й творчих задумів, намагались локалізувати святині в такому місці, яке викликало б у віруючих та прочан бажання повернутись у ті дивні закутки, з наявністю гори, гаю, джерела, берега озера або річки, печери тощо. Таке розташування храму свідчить про його духовне призначення в житті людей. Вознесений на вершину пагорба, на високий берег річки, він ніби освячує своєю присутністю великі простори.

5.2. Містобудівельне вирішення. Вимоги до планування церковного ансамблю

Церковний ансамбль повинен включати церкву, дзвіницю (в об'ємі церкви, прибудовану або окремостоячу), каплицю, плебанію, цвинтар (при проектуванні споруди в сільській місцевості) і "фігуру" - високий хрест з Розп'яттям.

На території церкви для 2000 віруючих (при проектуванні споруди в місті) доцільно запроектувати готель на 40 чоловік з усіма необхідними приміщеннями.

Навколо церкви необхідно передбачити можливість кругового обходу — це пов'язано з обрядом. Коло церкви необхідно запроектувати площу, сад і автомобільні стоянки (службові та для віруючих). Весь церковний двір необхідно огороджувати.

Ділянку під церкву найкраще вибирати на краю села на пагорбку або на горбі, в містах - на роздоріжжях, як завершення перспективи вулиць чи проспектів, або на площах, як домінанти.

Храми східного обряду необхідно будувати вівтарем на схід, де, згідно з християнською релігією, знаходиться центр Землі - Єрусалим з Голгофою, звідки після Воскресіння Христа приходить спасіння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]