Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сучасна дiлова мова зубков.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Молитва до мови

Мово! З чорнозему, рясту, любистку, м’яти, євшан-зілля, з роси, дніпровської води, від зорі і місяця народжена!

Мово! Мудра Берегине, що не давала погаснути земному вогнищу роду нашого і тримала народ на небесному Олімпі волелюбності, слави і гордого духу.

Мово! Велична молитва наша у своїй нероздільній трійці, що ecu і и і Бог-Любов, і Бог-Віра, і Бог-Надія. То ж стояла ти на чатах коло вівтаря нашого національного храму й не впускала туди злого духа виродження, злого духа скверноти, злого духа ганьби. І висвя­чувала душу козацького роду. І множила край веселий, святоруський і mod, хрещений талантами, невмирущим вогнем пісень, і наповню­вала душі Божим сяйвом золотисто-небесним, бо то кольори духов­ності і Божого знамення.

Мово моя! Дзвонкова кринице на середохресній дорозі нашої долі. Гної джерела б’ють десь від магми, тому й вогненна така. То ж щілювала ти втомлених духом, давала силу, здоров’я, довгий вік і навіть безсмертя, що пили Тебе. І невмирущими ставали ті, що молилися на дароване Тобою Слово.

Стаю перед Тобою на коліна і за всіх благаю: прости нас, гріш­них, і повернися до нашої хати, звідки Тебе було вигнано, вернись до краю, де «чорніше чорної землі блукають люди». То чорнобильські іики чорнобильської України, покарані Всевишнім за безпам’ятство.

Прости! Воскресни! Повернися! Возродися! Забуяй віщим і вічним і ' іоном від лісівдо моря, від гірдо степів. Освіти від мороку і освяти святоруську землю. Русь-Україну возвелич! Порятуй народ п на віки! (К. Мотрич).

І;»питання й завдання для самоконтролю

  1. Якими є роль і значення мови в суспільному житті?

  2. Які функції виконує мова в житті людини й суспільства?

  3. Що таке мовна норма? Які мовні норми ви знаєте?

  4. За якими ознаками класифікують документи?

Вправа 2. Прочитайте подані висловлювання майстрів образно­го слова. Визначте основну інформацію кожного уривку.

  1. Хто стане заперечувати, що лише на багатющому ґрунті рід­ної мови могли вирости нев'янучі шедеври Чехова, Коцюбинського, Стефаника. Хто стане заперечувати, що багатюща народна мо­ваце одне з тих найвищих художніх достоїнств, якими чарують нас і героїчний епос «Тараса Бульби», і «Тихий Дон», і кращі твори української класики. Запашна мова надає таким творам неповтор­ного аромату.

...Той, хто зневажливо ставиться до рідної мови, не може й сам викликати поваги до себе (О. Гончар).

  1. Той, хто не знає рідної материнської мови або цурається, за­суджує себе на злиденність душі.

...Любов до Батьківщини неможлива без любові до рідного сло­ва. Тільки той може осягти своїй розумом і серцем красу, велич і могутність Батьківщини, той збагнув відтінки і пахощі рідного слова, хто дорожить ним, як честю рідної матері, як колискою, як добрим ім'ям своєї родини. Людина, яка не любить мови рідної матері, якій нічого не промовляє рідне слово,це людина без роду й племені.

Мова — то цілюще народне джерело, і хто не припаде до нього вустами, той сам всихає від спраги.

Без поваги, без любові до рідного слова не може бути ні всебічної людської вихованості, ні духовної культури (В. Сухомлинський).

  1. Якщо ти не любиш свого народу і нехтуєш його мову, то хто ж тобі повірить, що ти любиш і поважаєш сусідні народи?.. Мо­ваце глибина тисячоліть. Це найдорожчий скарб, переданий нам сотнями й сотнями попередніх поколінь, злеліяний у пісні, у пере­казі, у приказці.

...Люби свою мову, плекай і дбай про неї. Це ж дорога твоя спадщина віків і поколінь. Користуйся нею, оберігай її, передай її, збагачену і ще більш розвинену, своїм дітям і онукам, а вони пере­дадуть наступним поколінням (М. Шумило).

  1. Мова народу, народності чи їх діаспори — то генетичний код національної культури, запорука самобутності та самозбереження (Д. Овсянико-Куликовський).

Запитання й завдання для самоконтролю

  1. У чому полягає специфіка курсу «Сучасна українська ділова мова» порівняно з іншими гуманітарними дисциплінами?

  2. Які основні складники національної мови?

  3. Що таке функційний стиль?

Вправа 3. Прочитайте подані висловлювання майстрів образно­го слова. Визначте основну інформацію кожного уривку.