Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сучасна дiлова мова зубков.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Клопотання

Адміністрація університету просить Вас розглянути можливість проходження педагогічної практики в середніх і середніх спеціаль­них навчальних закладах Харкова й області студентам IV-Vкурсів упродовж 2006/07 навч. р.

Проректор з навчальної

роботи (підпис) Ф. Г. Скачко

Протоколи

Протокол — це документ колегіальних органів, у якому фіксу­ють місце, час, мету й результат проведення зборів, конференцій, іасідань, нарад та ін. У протоколі записують склад присутніх і відсутніх, зміст доповідей, що заслухано, й оголошені ухвали і обговорених питань. Зміст інших протоколів — об’єктивний опис певного факту чи події.

Протоколом також оформляють певну діяльність адміністра­тивних, державних, міждержавних структур, слідчих, міліцій­них і судових органів.

Відповідно до обсягу фіксованих даних усі протоколи по­ціляють на три групи.

Стислі (короткі), текст яких містить лише назви обговорених питань (під рубрикою «СЛУХАЛИ:») й ухвалу або поширену ре­волюцію щодо цих питань (під рубрикою «УХВАЛИЛИ:»).

Повні, у тексті яких окрім ухвал стисло записують виступи доповідачів й інших учасників зібрання. До повного протоколу іаносять також запитання доповідачам і конспективний запис виступів під час обговорення.

Стенографічні, у яких дослівно зафіксовано виступи, репліки, ілпитання, обговорення й увесь хід засідання, зборів.

У протоколах зазначають такі відомості:

  1. Назва документа (посередині) й порядковий нумер (після слова «Протокол»),

  2. Дата проведення заходу, засідання й ін. (ліворуч)18.

  3. Місце проведення (праворуч).

  4. Назва заходу, зібрання із зазначенням його типу (загальні збори; установча, наукова, ювілейна конференція; виробнича, розширена, позачергова нарада тощо).

  5. Назва установи, організації, закладу чи їхнього структурно­го підрозділу, де відбувається захід.

  6. Посада, прізвище й ініціали голови.

  7. Посада, прізвище й ініціали секретаря.

  8. Склад учасників заходу зазначають за таким принципом:

  • посада19, звання, прізвище й ініціали керівників установи, службовців, почесних гостей та інших запрошених, членів президії (якщо є);

  • якщо кількість присутніх членів колективу не перевищує

  1. осіб, то зазначають прізвища й ініціали всіх учасників (за абеткою);

  • якщо кількісний склад присутніх перевищує зазначену рані­ше цифру, у протоколі вказують лише загальну кількість, до­давши до нього реєстраційний лист (укладений за абеткою).

  1. Відсутніх і причини відсутності зазначають або поіменно (за абеткою), або лише загальну кількість, якщо їх більше десяти осіб.

  2. Порядок денний (питання, що розглядають, формулюють у

Н. відмінку, зазначивши посаду, прізвище й ініціали доповідача).

  1. Текст поділяють на розділи, що відповідають пунктам порядку денного. Кожний розділ містить пункти: «СЛУХАЛИ:», «ВИСТУПИЛИ:», «УХВАЛИЛИ:» (ці слова подають із нового рядка великими літерами):

  • після римської цифри на позначення розділу (питання) в одному рядку пишуть «СЛУХАЛИ:»',

  • прізвище, ініціали та посаду чи статус доповідача пишуть із нового рядка в Н. відмінку й підкреслюють. Далі прямою мовою в тому самому рядку, після тире, викладають зміст доповіді. У стислих і повних протоколах зазначають «Текст доповіді додано»;

далі занотовують питання й відповіді на них (для повного і стенографічного протоколу);

розділ «ВИСТУПИЛИ:» (без цифри перед ним) оформлю­ють аналогічно попередньому. Арабськими цифрами зазна­чають порядок промовців, якщо їх більше одного; розділ «УХВАЛИЛИ:» оформлюють аналогічно попередньо­му розділові. Різні характером питання ухвали групують і позначають арабськими цифрами з нового рядка. У цьо­му розділі повністю фіксують ухвалене рішення, яке може містити один чи кілька пунктів, або констатуючу частину й резолюцію20.

  1. Перелік додатків до протоколу із зазначенням кількості

  • горінок і примірників.

  1. Посади керівників засідання або наради (ліворуч), підпи­си та їх розшифрування (праворуч).

Текст протоколу, записаний на підставі виступів учасників іібрання, повинен бути стислим і небагатослівним (для стислих і мовних), але має містити інформацію, яка зусібіч та зрозуміло

  • характеризує обговорювання конкретних питань.

Нислів «протокольна точність» відображає суть даного доку­мента з неодмінним додержанням змісту, форми та стилю ви- к паду, позицій сторін в усіх розділах і пунктах протоколу.

ібори й конференції, на яких проводять вибори таємним го­лосуванням, передбачають укладання окремих протоколів лі­чильної комісії.

У першому протоколі зазначають склад комісії, а у другому — рг іультати голосування та список осіб, які не брали в ньому учас- 11 Результати голосування за кожну кандидатуру записують так:

/. Дерев’янченко P. М. за — 80 (вісімдесят), проти4 (чотири), утримався1 (один).

  1. Тюлькін Д. Г. за7 (сім), проти74 (сімдесят чотири), утрималися4 (чотири).

  • протоколах зборів, конференцій, з’їздів зазначають, скіль- і н мало бути присутніх і скільки було насправді, та кількість иідеутніх:

На облікові у профспілковій організації — 155 осіб, присутні145, відсутні — 10, із них: 4-у відрядженні, 2 — на лікарняному, 4 — з невідомої причини.

Зразок: