Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекций всти.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

1.1.2 Різновиди стандартів

Стандарт – законотворчий акт, що встановлює коплекс норм, правил та вимог до обєкту стандартизації і затверджений Верховною Радою України шляхом загального голосування. Він є найбільш доцільним вирішенням задачі, що часто повторюється під час досягнення певної мети. Стандарт є обов`язковим законодавчим актом в межах сфери його діяльності для всіх підприємств, установ та закладів незалежно від їх форми власності та підпорядкування. Відповідно до ДСТУ 1.5 - 93 „Державна система стандартизації. Загальні вимоги до побудови, викладу, оформлення та змісту стандартів”, стандарти містять кількісні та якісні показники виробів, товарів та послуг, що гарантують у певній галузі суспільних відношень (промислових, політичних, соціальних, політичних та т.і.) взаємну користь усіх зацікавлених сторін за умов досягнення загальної оптимальної економії при умові виконання вимог безпеки.

Об`єктом стандартизації можуть бути як матеріальні предмети (вироби, єталони, продукція і т. і.), так й речі нематеріального плану (норми, вимоги, послуги, обєкти інтелектуальної власності та т. і.) у будь-якій галузі суспільних відношень.

На 01.01.03 в Україні діють слідуючі різновиди стандартів: державні стандарти України ISO 9000 (ДСТУ ISO); державні стандарти України (ДСТУ); міждержані стандарти СНД (ГОСТ).

Державні стандарти України ISO 9000 (ДСТУ ISO) – державні стандарти, що повністю відповідають сучасним загальносвітовим вимогам й адекватні аналогічним стандартам ОЄ.

Державні стандарти України (ДСТУ) – державні стандарти, що були прийняті Верховною Радою на початковому етапі розбудови незалежної Української держави й призначені для впровадження єдиних термінів та позначень в усіх галузях суспільного життя України.

Міждержані стандарти СНД (ГОСТ) – стандарти призначені для використання на початковому етапі розбудови незалежної Української держави та для взаємокорисної інтеграції у межах договорів між країнами – членами СНД. На сучасному етапі ці стандарти поступово замінюються ДСТУ та ДСТУ ISO, що в більш повній мірі відповідають сучасним світовим вимогам.

Окремим різновидом документів стандартазації є технічні умови України (ТУУ) – нормативно – технічний документ з питань стандартизації, що встановлює комплекс вимого до конкретного виробу, товару або послуги на певний термін часу. ТУУ розробляється під керівництвом галузевого міністерства або установи чи закладу, самостійно підприємством будь-якої форми власності та зпатверджується у порядку відповідному чинному законодавству.

1.1.3 Поняття про взаємозмінність

Взаємозмінністю виробів, їх частин, інших різновидів продукції, товарів та послуг називають властивість гарантованої рівноцінної заміни за визначених умов експлуатації і утилізації при використанні будь-якої з множини екземплярів виробів, їх частин, інших різновидів продукції, товарів та послуг іншим однотипним екземпляром, товаром або послугою незалежно від місця, часу та форми власника виробника або споживача [2].

Комплекс нормативних, наукових та технічних похідних положень, що забезпечує під час розробки, виготовлення, експлуатації, надання та утилізації взаємозмінність виробів, їх частин, інших різновидів продукції, товарів та послуг називають принципом взаємоємінності. Взаємозмінними в Україні можуть бути будь-які вироби та інші різновиди продукції, товарів та послуг.

Властивість гарантованої рівноцінної заміни за визначених умов експлуатації, надання і утилізації при використанні будь-якої з множини екземплярів виробів, їх частин, інших різновидів продукції, товарів та послуг іншим однотипним екземпляром, товаром або послугою на межі ХІХ – ХХ сторічь дозволило у першу чергу у США, а потім у Великобританії та Германії перейти до масового виробництва товарів та надання послуг у всіх сферах життєдіяльності. При цьому виробництво виробів, їх частин, інших різновидів продукції і товарів, надання послуг виконувалося без додаткових технологічних операції. Такий виробничій процес або виробництво називається взаємозмінним.

Вироби, їх частини, інших різновиди продукції, товарів та послуг, що мають властивість гарантованої рівноцінної заміни за визначених умов експлуатації, надання і утилізації при використанні будь-якої з множини екземплярів виробів, їх частин, інших різновидів продукції, товарів та послуг іншим однотипним екземпляром, називаються взаємозмінними.