Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекций всти.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

2.3.2 Метод розрахунку розмірних ланцюгів, що забезпечує повну взаємозмінність

Метод розрахунку розмірних ланцюгів, що забезпечує повну взаємозмінність, (інша назва метод максимума – мінімума) базується на використанні принципа призначення предільних відхилень складових ланок розмірного ланцюгу максимальними або мінімальними за величиною, а допуск замикаючої ланки при цьому є арифметичною сумою допусків складових ланок розмірного ланцюгу. Цей метод розрахунку враховує найбільш негативне співпадіння предільних відхилень складових ланок розмірного ланцюгу й тому забезпечує потрібну точність замиккаючого ланцюгу незалежно від умов виробництва та складання без додаткових операцій (пригонки, підбору та інших).

Розмір замикаючої ланки можно визначити як

(2.52)

За співпадіння найбільших збільшуючих та найменших зменшуючих розмірів ланок розмірного ланцюгу величина замикаючої ланки має найбільшу величину розміру :

(2.53)

За співпадіння найменших збільшуючих та найбільших зменшуючих розмірів ланок розмірного ланцюгу величина замикаючої ланки має найбільшу величину розміру :

(2.54)

Відповідно до (9.2) та (9.3) досить легко визначити, як величину розмірів складових ланок розмірного ланцюгу за прийнятої величини замикаючого ланцюгу, так й величину розміру замикаючої ланки за прийнятих величинах розмірів ланок розмірного ланцюгу. При цьому ГОСТ 16319 – 80 рекомендує призначати: для розмірних ланцюгів з ланками середньої точності для розмірів ланок збільшуючого напівланцюгу точність відповідно до 10 квалітету, а для розмірів ланок зменшуючого напівланцюгу призначати точність відповідно до 9 квалітету; для розмірних ланцюгів з ланками нормальної точності для розмірів ланок, як збільшуючого, так й зменшуючого напівланцюгів точність відповідно до 11 квалітету.

2.3.3 Теоретико – ймовірносний метод розрахунку розмірних ланцюгів

Теоретико – ймовірносний метод розрахунку розмірних ланцюгів забезпечує повну взаємозмінність ланок розмірного ланцюгу базуючись на положенні, що одночасне співпадіння предільних відхилень складових ланок розмірного ланцюгу максимальними або мінімальними за величиною є малоймовірною подією так, як відхилення розмірів де-більше групуються біля середини поля допуску та з'єднання з такими розмірами є найбільш часто вживаними. Якщо допустити досить малу ймовірність (на приклад 0,27%) недотримання предільних розмірів замикаючої ланки то, тим самим, можливо суттєво розширити допуски ланок розмірного ланцюгу та зменшити собівартість виготовленння деталей та процесу складання виробу.

Допуск замикаючого ланцюгу

(2.55)

Визначення допуску замикаючої ланки по (9.4) побудовано на передбаченні, що центр розподілу розмірів підпорядкований закону Гауса: центр групування співпадає з серединою полю допуску, а поле розсіяння – зі значенням допуску. Однак, у виробничих умовах мають місце випадкові похибки розмірів, що не підпорядковуються закону Гауса. Для визначення допуску замикаючої ланки за свавільного закону розподілу до (2.55) вводиться коефіциєнт відносного розсіяння kі

(2.56)

де k - коефіциєнт, що характеризує закон розподілу похибки замикаючої ланки, що вводиться коли ;

kі - коефіциєнт, що характеризує закон розподілу похибки і–ї ланки.

(2.57)

де Ті = 6σ – поле розсіяння Аі.

Для закону нормального розподілу

(2.58)

для закону рівної ймовірності

(2.59)

для закону трикутника (Симпсона)

(2.60)

Допуск і-ої ланки можна визначити як

(2.61)

де а – кількість одиниць допуску;

D – номінальний розмір ланки розмірного ланцюгу, мм.

Підставляючи (2.61) до (2.56) та розв'язавши останнє відносно а отримуємо

(2.62)

Відповідно до значення а обирається найближчий квалітет.

Викоритання теоретико – ймовірносного методу розрахунку розмірних ланцюгів дозволяє для однієї й теж самої величини допуску замикаючої ланки, що й з використанням методу повної взаємозмінності, розширити допуск складових ланок розмірного ланцюгу у два рази. При цьому тільки у 0,27% розмірних ланцюгів (трьох з тисячи) предільні значення розміру замикаючої ланки (за нормального закону розподілу) можуть бути не дотримані (має місце можливість браку).