Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекций всти.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

1 Основи стандартизації

1.1 Роль стандартизації і взаємозамінності у підвищенні якості продукції

1.1.1 Поняття про стандартизацію

Основні терміни та визначення в області стандартизації встановлені Комітетом ІSО по вивченню научних принципів стандартизації (СТАКО). Ці визначення прийняти і в Україні [1].

Cтандартизація – встановлення та використання правил з метою підпорядкування діяльності у певній галузі суспільних відношень (промислових, політичних, соціальних, політичних та т.і.) на користь та за участю усіх зацікавлених сторін для досягнення загальної оптимальної економії при умові виконання вимог безпеки. Стандартизація, що заснована на об`єднаних досягненнях науки, техніки та передового досвіду визначає основу сучасного стану та майбутнього розвитку суспільства. Таким чином, стандартизація являє собою планову діяльність по встановленню обов`язкових норм, правил і вимог, дортимання яких забезпечує: економічно оптимальну якість виробів, товарів та послуг; високу ефективність суспільної праці; ефективне використання матеріальних та нематеріальних цінностей; суворе дотримання вимог екологічної безпеки та охорони здоров`я всіх членів суспільства.

З метою надання стандартизації чинної ролі відповідно до вимог країн - членів Об`єднаної Європи (ОЄ) в Україні з 01.01.94 розроблена і впроваджена в дію Державна система стандартизації (ДСС).

Головна мета ДСС – за допомогою відповідних стандартів, що встановлюють показники, норми та вимоги відповідні сучасному рівню ОЄ, забезпечити розвиток суспільних відношень в усіх галузях незалежної України. З цією метою ДССУ повинна забезпечити: підвищення якості виробів, товарів та послуг в Україні до рівня оптимального за вимогами ОЄ; створення умов для розвитку спеціалізацаії товаровиробників усіх форм власності з метою інтеграції промисловості України до світового ринку товарів та послуг; обороноспроможність незалежної України; розвиток експорту вітчизняних товарів та послуг на світовий ринок; раціональне використання виробничих фондів, матеріальних та трудових ресурсів України; розвиток міжнародного співробітництва в усіх сферах суспільних відношень; охорону здоров`я насеення України, безпеку праці робітників та службовців підприємств усіх форм власності, екологічну безпеку України та збереження природних ресурсів.

З метою досягнення вищеозначеного ДСС вирішує задачі: встановлення прогресивних систем стандартів на основі комплексних програм, що визначають вимоги до створення, технології виробництва, експлуатації і утилізації, матеріалів, напівфабрикатів і комплектуючих виробів, товарів та надаваємих послуг підприємствами України незалежно від їх форми власності; визначення і впровадження єдиної системи якості продукції , методів та засобів контролю та іспитів відповідно до заданого рівня надійності за певних умов експлуатації; встановлення норм, вимог та методів в області проектування і виробництва продукції з метою забезпечення оптимальності її рівня якості та виключення нераціонального різноманіття видів, марок та типорозмірів; уніфікації та агрегатування продукції, як дієвого важеля підвищення якісних та кількісних показників вітчизняних виробів, товарів та послуг відповідно до сучасного світового рівня та умови, що забезпечує широку інтеграцію товаровиробників України до світового ринку; встановлення єдиних систем документації та обліку відповідних до сучасних загальносвітових вимог на основі широкого використання засобів автоматизованих систем керування; впровадження систем класифікації та кодування виробів, товарів, послуг та інформації в усіх галузях суспільного життя України відповідно до умов розбудови відкритого демократичного суспільства; встановлення і впровадження єдиних термінів та позначень в усіх галузях суспільного життя України.

Вищим органом стандартизації в Україні є Верховна Рада. Після загального голосування стандарт набуває силу закотворчого акту. Безпосерднє керівництво усіма роботами по стандартизації та метрології в Україні очолює Державний комітет України з питань стандартизації (Держстандарт України). Держстандарт України очолює всю низку питань, що повязані з стандартизаціей та метрологіей. Держстандарт України виконує роботи в області стандартизації та метрології безпосередньо через науково-дослідний інститут метрології та стандартизації з залученнням провідних фахівців України з окремих галузей суспільного життя. Питаннями з стандартизації та метрології безпосередньо у регіонах займаються регіональні центри метрології та стандартизації.