Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекций всти.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

2.3 Розрахунок допусків розмірів розмірних ланцюгів

2.3.1 Основні відомості про розмірні ланцюги

Для нормального функціонування виробу потрібно, щоб його деталі та агрегати й окремі їх поверхні займали відносно інших складових суворо визначене відповідно до службового призначення положення. За розрахунку точності відносного положення потрібно обліковувати зв'язок багатьох розмірів, що й виконується розрахунком розмірних ланцюгів [26].

Терміни, позначення та визначення розмірних ланцюгів встановлені ГОСТ 16319 – 80.

Розмірним ланцюгом називається сукупність розмірів, що утворює замкнутий контур та безпосередньо визначає відносне положення поверхнєй складових виробу. Розміри, що утворють розмірний ланцюг називаються ланками розмірного ланцюгу.

Розмірні ланцюги розрізняються на:

за призначенням: конструкторські, що забезпечують точність окремих деталей та виробу у цілому під час конструювання; технологічні, що відібражають зв'язок розмірів деталі або виробу по мірі виконання технологічних операцій; вимірювальні, що розв'язують задачу вимірювання взаємного розташування поверхнєй окремих деталей та виробу у цілому;

за місцем у технологічному процесі: складальні – призначені для визначення точності взаємного розташування поверхнєй де-кількох деталей, що утворють складальну одиницю або вироб при виконанні складальної операції; подетальні – призначені для визначення точності взаємного розташування осей та поверхнєй деталі при виконанні основної робочої та допоміжної операцій;

за взаємним розташуванням ланок ланцюгу у просторі: просторові, ланки яких непаралельні між собою або лежать площинах, що взаємно перехрещуються у просторі; лінійні (рисунок 2.32), ланки яких являють собою лінійні розміри, що належать одній площині або лежать у паралельних площинах; кутові, ланки яких являють собою кутові розміри, що належать одній площині.

Ланки розмірного ланцюгу розрізніються на (рисунок 2.32):

замикаючу А – розмір, що отримується останнім у процесі обробки деталі або складання складальної одиниці чи виробу. Величина замикаючої лавки встановлються безпосередньо відповідно до вимог точності деталі або виробу у цілому;

складові Аі – де-кілька розмірів, що безпосередньо утворють розмірний ланцюг, зміна розмірів яких призводе до зміни розміру замикаючої ланки. Складові ланки , збільшення величини яких призводе до збільшення величини замикаючої ланки називаються збільщуючими. Вони утворють збільшуючий розмірний напівланцюг. Складові ланки , збільшення розмірів яких призводе до зменшення величини замикаючої ланки називаються зменшуючими. Вони утворють зменшуючий розмірний напівланцюг.

Розрахунок розмірних ланцюгів дозволяє: встановити кількисний зв'язок між розмірами окремих деталей виробу й вточнити номінальні величини та лопуски взаємопов'язаних розмірів виходячи з експлуатаційних вимог та економічної точності обробки деталей та процесу складання; визначити найбільш рентабельний вид взаємозмінності (повна чи неповна); добитися вірної простановки розмірів на робочих кресленнях; визначити операційні допуски та перерахувати конструкційні розміри на технологічні у випадку неспівпадіння конструкторських та технологічних баз. Розрахунок розмірних ланцюгів обов'язковий етап конструювання виробу, що сприяє зменшенню трудомісткості виробництва. Суттєвість розрахунку розмірного ланцюгу полягає у встановленні допусків та предільних відхилень усіх його ланок виходячи з вимог контрукції та технології. За цих умов підлягає розв'язанню задача: визначення номінального розміру, предільних відхилень та допуску замикаючої ланки відповідно до заданих номінальних розмірів та предільних відхилень складових ланок подетального розмірного ланцюгу; або визначення допуску та предільних відхилень складових ланок складального розмірного ланцюгу відповідно до заданого номінального розміру та предільних відхилень замикаючої ланки.