Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dolmatova_G.E._ta_in._Strategichne_upravlinnya....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
285.18 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до вивчення теми.

Вивчення теми 7 починається з питання щодо ролі, значення, сутності і місця мети у стратегічному управління і це недаремно. Оскільки треба розуміти, що мета потребує всебічної якісної оцінки майбутнього стану системи, для якої вона розробляється й має давати закінчене та комплексне уявлення про майбутній стан системи. Мета в управлінні – це ідеальний образ бажаного, можливого і необхідного стану об’єкта, відносно якого формується мета.

Зміст мети в управлінні можна проілюструвати за допомогою кількох характеристик приведених на рисунку 7.1.

ЗАКОНОМІРНЕ

ВИПАДКОВЕ

БАЖАНЕ

Рис. 7.1. Характеристика основних груп факторів, що визначають мету в управлінні.

Генеральна мета підприємства у ринковій економіці трактується як місія. Місія підприємства завжди вкрай індивідуальна. Місія як би відокремлює одне підприємство від інших і наділяє його власними відмітними рисами, напрямком діяльності і шляхом розвитку.

Існує три аспекти у формуванні місії підприємства: розуміння, у яких сферах бізнесу працює підприємство; пояснення місії підприємства ясно, дохідливо і натхненно; своєчасне рішення, коли змінювати місію підприємства.

Задача підприємця при визначенні місії фірми полягає в тому, щоб виявити час, коли можливості або загрози, що з'являються в навколишньому середовищі, роблять бажаним перегляд довгострокового напрямку розвитку фірми.

Добре обґрунтована, правильно сформульована місія підприємства має дійсну управлінську цінність: вона формує погляди вищого керівництва на довгострокові плани фірми по подальшому процвітанню; знижує ризик недальновидного управління і прийняття необґрунтованих рішень; виражає мету організації і служить співробітникам стимулом до гарного виконання роботи; допомагає менеджерам середньої ланки сформулювати задачі, цілі і прагнення відділу, поєднати основну політику відділів з політикою і напрямком розвитку всього підприємства; полегшує підготовку організації до майбутнього.

Досягнення стратегічного успіху підприємства взагалі можна забезпечити за допомогою декомпозиції цілей та задач, тобто побудувати “ дерево цілей”, де встановлюються конкретні, виміряні задачі, що є основою конкретних видів робот.

“Дерево цілей” – це наочне графічне зображення підпорядкованості та взаємозв’язку цілей, що демонструє розподіл генеральної мети або місії на підцілі, завдання та окремі дії.

Побудова “дерева цілей” має основну ідею та правило. Також “дерево цілей” будується на основі координації цілей. Все це необхідно розглянути при вивчені третього питання даної теми.

Питання для самоконтролю.

  1. В чому полягає роль і значення “місії фірми” в стратегічному управлінні підприємством?

  2. На яких засадах формується місія і які ознаки грамотно сформульованої місії

  3. Як перевірити правильність визначення мети

  4. Що являє собою “дерево цілей” і які існують підходи до його побудови

  5. Чому необхідно будувати “дерево цілей” для діяльності підприємства

Література: 1, 3, 4, 5, 6, 9, 12, 20, 27, 28