Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dolmatova_G.E._ta_in._Strategichne_upravlinnya....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
285.18 Кб
Скачать

Тема 11. Фінансово-економічні аспекти реалізації стратегічних планів і програм

ПЛАН

  1. Роль фінансового забезпечення стратегічних планів і програм.

  2. Побудова і реалізація фінансових стратегій підприємства.

  3. Поточне і стратегічне бюджетування.

  4. Економічні відносини між окремими підрозділами підприємств різного типу.

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ: ТРАНСФЕРТНІ ЦІНИ, РИНКОВІ ЦІНИ, ФАКТИЧНА ЦІНА КІНЦЕВОЇ ПРОДУКЦІЇ, ФІНАНСОВА СТРАТЕГІЯ, ПОТОЧНЕ І СТРАТЕГІЧНЕ БЮДЖЕТУВАННЯ, БЮДЖЕТ, ДОГОВОРІВ МІЖ ОКРЕМИМИ ПІДРОЗДІЛАМИ

Методичні рекомендації до вивчення теми.

Із попередніх тем студент вже знає, що для опису ресурсної і функціональної фінансових стратегій, для реалізації стратегічного набору потрібні достатні обсяги фінансових ресурсів – це найголовніша умова будь-якої діяльності, в тому числі з реалізації стратегічних планів, проектів і програм.

При вивченні першого питання теми 11 студент повинен визначити як формуються внутрішні системи комерційних розрахунків, де використовуються як середньоринкові, так і внутрішні ціни (трансфертні ціни, ринкові ціни, фактичні ціни кінцевої продукції, витрати на виробництво тощо), розглянути як і для чого застосовується функціонально-вартісний аналіз.

Наступним кроком при вивченні даної теми буде розглядання фінансової стратегії підприємства: її призначення, факторів впливу, на яких принципах базується розробка фінансової стратегії, які можуть бути структури стратегії фінансування. Пам’ятайте, розробка обґрунтованої фінансової стратегії є основою для забезпечення життєздатності підприємства у довгостроковій перспективі.

Фінансова стратегія розробляється у формі плану (бюджету) або програми фінансового розвитку організації з урахуванням необхідних змін у структурі капітулу та фондів для досягнення розроблених стратегій зростання та підвищення конкретних переваг підприємства. Одним із допоміжних інструментів формування та реалізації фінансової стратегії є бюджетування. Бюджет – це потоковий план діяльності, де визначено майбутні витрати та джерела їхнього покриття, а також відображено стосунки з фінансовими, кредитними та іншими зовнішніми організаціями та економічні відносини в середині підприємства.

Наприкінці вивчення теми необхідно запам’ятати, що економічні показники відіграють роль контрольних точок у ході аналізу та оцінки виконання окремих робіт тими чи іншими підрозділами підприємства. Існує тісний зв’язок між організаційними та економічними відносинами, між організаційними формуваннями різного типу, ланками, відділеннями, СГЦ та іншими підрозділами підприємства.

Питання для самоконтролю.

1. Розкрийте сутність процесу фінансово-економічного забезпечення та обґрунтування стратегічних планів і програм.

2. Як можна досягти синергійного ефекту на підприємстві, що має автономні організаційні формування (СГЦ, “центри прибутків”, “внутрішні венчури” і т. ін.)

3. Розкрийте сутність функціонально-вартісного аналізу. Розрахунки яких витрат входять в вартісну оцінку функцій управління

4. Опішить послідовність розробки бюджету автономного підрозділу (наприклад, СГЦ).

5. Назвіть основну форму налагодження ефективного горизонтального зв’язку між СГЦ і з централізованими органами управління та її мету.

Література: 1, 2, 3, 8, 18, 24, 32, 33