Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dolmatova_G.E._ta_in._Strategichne_upravlinnya....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
285.18 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю.

  1. Перелічіть підходи щодо визначення конкурентоспроможності підприємства.

  2. Що спільного та відмінного між категоріями “якість” і “конкурентоспроможність”?

  3. Що таке “конкурентні переваги”? Як їх треба вивчати, формувати та використовувати?

  4. Назвіть параметри та показники конкурентоспроможності.

  5. Наведіть фактори, які можуть застосовуватись для формування “стратегічних груп”?

Література: 1,2,3,10,11,12,13,14,15

Тема 5. Методи аналізу і прогнозування розвитку середовища організації

ПЛАН.

  1. Складання стратегічного балансу та сутність SWОT-аналізу.

  2. Прогнозування в системі стратегічного управління.

  3. Необхідність та особливості використання основних методів прогнозування на підприємствах України.

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ: СТРАТЕГІЧНИЙ БАЛАНС, SWOT-АНАЛІЗ, СИЛЬНІ СТОРОНИ, СЛАБКІ СТОРОНИ, МОЖЛИВОСТІ, ЗАГРОЗИ, МАТРИЦЯ SWOT

Методичні рекомендації до вивчення теми.

Недостатньо лише проаналізувати вплив зовнішнього та внутрішнього середовищ у розрізі їх окремих підсистем, поставити діагноз про конкурентоспроможність підприємства, треба обґрунтувати значущість і рівень впливу на подальший розвиток організації окремих факторів та їх груп.

Для цього в процесі вивчення першого питання потрібно навчиться аналізувати зовнішнє та внутрішнє середовища в їх взаємозв’язку та залежності.

Стратегічний баланс - це певне поєднання негативно та позитивно впливаючих на діяльність підприємства факторів (загроз і можливостей), що об’єктивно існують у зовнішньому оточенні підприємства та суб’єктивно оцінені керівниками, з відносно сильними та слабкими сторонами у функціонуванні підприємства.

Одним з найпопулярніших інструментів стратегічного управління, який дозволяє побудувати стратегічний баланс, і проаналізувати можливі стратегії підприємства у ринковому середовищі, є так званий SWОT-аналіз. SWОT-аналіз – це аналіз, спрямований на визначення (у загальних рисах) корпоративної стратегії компанії з урахуванням впливу зовнішнього і внутрішнього середовища одночасно.

Для розробки стратегій недостатньо констатувати вплив тих чи інших факторів середовища. Щоб забезпечити виживання підприємства у довгостроковій перспективі, необхідно прогнозувати тенденції розвитку.

У другому питанні необхідно приділити особливу увагу вивченню найважливіших функцій прогнозування, розглянути різні варіанти використання прогнозів у стратегічному плануванні, знати мету будь-якого прогнозу.

Основними методами прогнозування, що використовуються в стратегічному плануванні, є: методи екстраполяції; експертні методи; методи моделювання. Але найбільш ефективній прогноз можна зробити використовуючи комбінацію методів. У стратегічному управлінні найбільшого поширення набула розробка сценаріїв розвитку подій. К методам розробки сценаріїв відносяться: метод посилань, метод системи діаграм, метод критичних полів, метод “заголовків газет”, метод “логіки можливого розвитку”, матриця перехресного впливу подій. На практиці сценарії використовуються для формування стратегії, розробки стратегічних планів і програм. Всі ці методи необхідно розглядати при вивчені третього питання, приділяючи особливу увагу тим методам, які використовуються на підприємствах України.