Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Efremova_G.V._Intelektualna_vlasnist._Metod._vk...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
165.38 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донецький державний університет економіки і торгівлі

ім. М. Туган-Барановського

Кафедра правових дисциплін

Г.В. Єфремова

Інтелектуальна власність

Методичні вказівки щодо самостійного вивчення теми „Алгоритм правової охорони об’єктів патентного права” для всіх спеціальностей денної та заочної форм навчання

Затверджено на засіданні

кафедри правових дисциплін

Протокол № __ від _______р.

Схвалено навчально-методичною радою ДонДУЕТ

Протокол № __ від 2007 р.

Донецьк

2007

ББК

Є

УДК

Рецензенти:

канд.філ.наук, доц. С.В.Дрожжина,

канд.екон.наук, доц. Т.І.Алачева

Єфремова Г.В.

Є Інтелектуальна власність: Методичні вказівки щодо вивчення теми „Алгоритм правової охорони об’єктів патентного права” для всіх спеціальностей денної та заочної форм навчання – Донецьк: ДонДУЕТ, 2007.- 22с.

Методичні вказівки підготовлені з метою оволодіння студентами необхідною сумою знань і вмінь в сфері інтелектуальної власності та патентування, а також для забезпечення інтелектуального і соціального розвитку особистості шляхом навчання основам правових та економічних аспектів інтелектуальної власності.

Матеріали, представлені у вказівках допоможуть не тільки у самостійному вивченні студентами теми з курсу, але й нададуть можливість закріпити знання, перевірити їх. Методичні вказівки містять короткий конспект текстів лекцій, який супроводжується тестами, завданнями для самостійного виконання, список джерел, які рекомендовано використовувати при самостійному розгляді питань з теми.

Матеріали можуть використовуватися студентами та викладачами.

ББК

 Єфремова Г.В., 2007

Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського, 2007

ЗМІСТ

Вступ

С.5

Конспект лекцій за темою "Алгоритм правової охорони об'єктів патентного права".

С.6

1. Поняття патенту. Порядок одержання патенту.

С.6

2. Правова охорона винаходів (корисних моделей)

С.9

3. Міжнародно-правова охорона винаходів (корисних моделей)

С.12

Питання для самоконтролю

С.15

Завдання для самостійної роботи

С.16

Теми рефератів для самостійної роботи

С.17

Список рекомендованої літератури

С.19

ВСТУП

Ефективність правової охорони інтелектуальної власності у державі залежить від різноманітних факторів, найголовнішим з яких є наявність досконалої системи законодавчої бази. Удосконалення національної законодавчої бази є важлівійшим процессом, яких ніж за все є постійним.

Починаючи з 2001 року, в Україні активно здійснюється вдосконалення правових засад у сфері інтелектуальної власнлсті. Прийнято Кримінальний кодекс України та внесено зміни до Кодексу україни про адміністративні порушення. До зазначених кодексів включено норми, які спрямовані на посилення кримінальної та адміністративної відповідальності за порушення прав інтелектуальної власності. На цей час Міністерство юстиції України надало Міністерству освіти і науки України завдання щодо порівняльно-правового дослідження у сфері інтелектуальної власності разом з рекомендаціями по приведенню законодавства України у відповідність актів Європейського Союзу (acquis communautaire) у сфері інтелектуальної власності, переклад цих актів українською мовою та глосарій термінів acquis communautaire.

Патентування є складовою частиною дисципліни “Інтелектуальна власність”, яка є варіативною складовою стандарту вищого навчального закладу. Вона вивчається студентами ОКР „магістр” та „спеціаліст” всіх спеціальностей, за якими ведеться підготовка фахівців в університеті. Основні завдання курсу полягають у забезпеченні інтелектуального і соціального розвитку особистості шляхом навчання основам правових та економічних аспектів інтелектуальної власності.

В результаті вивчення дисципліни “Інтелектуальна власність” студенти повинні вміти визначати: основні поняття системи охорони інтелектуальної власності; складові міжнародної системи охорони інтелектуальної власності; складові системи інтелектуальної власності в Україні; інтелектуальну власність в нормах загального законодавства України; об’єкти права інтелектуальної власності; суб’єкти права інтелектуальної власності; алгоритм правової охорони об’єктів патентного права (винаходів, корисних моделей, промислових зразків); алгоритм правової охорони засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту (торгівельних марок, географічних зазначень, фірмових найменувань); алгоритм правової охорони нетрадиційних об’єктів інтелектуальної власності (топографій інтегральних мікросхем, сортів рослин, комерційних таємниць); алгоритм правової охорони об’єктів промислової власності в іноземних державах; алгоритм правової охорони об’єктів авторського права (творів літератури та мистецтва); права та обов’язки власників охоронних документів на об’єкти права інтелектуальної власності; вартість права на об’єкти інтелектуальної власності; факт порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на об’єкти промислової власності; процедуру захисту прав інтелектуальної власності у разі їх порушення.

ТЕМА. АЛГОРИТМ ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ ОБЄКТІВ ПАТЕНТНОГО ПРАВА.

План

1. Поняття патенту. Порядок одержання патенту

2. Правова охорона винаходів (корисних моделей).

3. Міжнародно-правова охорона винаходів (корисних моделей).

  1. Поняття патенту. Порядок одержання патенту.

Згідно із Законом України „Про охорону прав на винаходи і корисні моделі” патент (патент на винахід, деклараційний патент на винахід, деклараційний патент на корисну модель, патент на секретний винахід, деклараційний патент на секретну корисну) – це хоронний документ, що засвідчує приіоритет, авторство і право власності на винахід, корисну модель. Патент на винахід – це різновид патенту, що видається за результатами кваліфікаційної експертизи заявки на винахід. Деклараційний патент на винахід – це різновид патенту, що видається за результатами формальної експертизи заявки на корисну модель. Патент на секретний винахід – це різновид патенту, що видається на винахід, віднесений до державної таємниці. Деклараційний патент на секретну корисну модель – різновид патенту, що видається на корисну модель, віднесену до державної таємниці.

Особа, яка бажає одержати патент (деклараційний патент) і має на це право подає доцентрального органу викнавчої влади з питань правової охорони інтелектуальної власності ( Державний департамент інтелектуальної власності, який входить до складу Міністерства освіти і науки України). За дорученням заявника заявку може бути подано через представника у справах інтелектуальної власності або іншу довірену особу. Якщо винахід (корисну модель) створено з використанням інформації, зареєстрованої у Зводі відомостей, що становлять державну таємницю України, чи цей винахід згідно із Закрни України „Про державну таємницю” може бути віднесений до державної таємниці, то заявка подається до Установи через режимно-секретний орган чи через орган місцевої державної адміністрації за місцем знаходження (для юридичних осіб) або за місцем проживання (для фізічних осіб). До заявки додається пропозиція заявника щодо віднесення винаходу до державної таємниці з посиланням на відповідне положення Закону України ”Про державну таємницю”. Заявка на винахід повинна стосуватися одного або групи винаходів, пов’язаних єдиним винахідницьким задумом (вимога єдиності винаходу).

Заявка складається українською мовою і повинна містити:

  1. Заяву про видачу патенту на винахід чи деклараційного патенту на винахід (корисну модель).

  2. Опис винаходу чи корисної моделі.

  3. Формулу винаходу чи корисної моделі.

  4. Креслення (якщо на них є посилання в описі).

  5. Реферат.

У заяві необхідно вказати завника (заявників), його адресу, а також винахідника. Винахідник має право вимагати, щоб його не згадували як винахідника даного винаходу в будь-якій публікації, зокрема у відомостях про заявку чи патент. Опис винаходу повинен викладатися у визначеному порядку і розкривати суть винаходу настільки ясно і повно, щоб його зміг здійснити фахівець у зазначеній галузі. Формула винаходу повинна виражати його суть, базуватися на описі і викладатися у визначеному порядку ясно і стисло. Реферат складається лише для інформаційних цілей. Він не може братися до уваги з іншою метою, зокрема для тлумачення формули винаходу і визначення рівня техніки. За подання заявки сплачується збір. Документ про його сплату повинен надійти до Установи разом із заявкою або протягом двох місяців після дати її подання. Цей строк може подовжуватися, але не більш ніж на шість місяців, якщо до його спливу буде подано відповідне клопотання та сплачено збір за його подання. Датою подання заявки є дата одерження Установою матеріалів, що містять:

1. Заяву у довільній формі про видачу патенту або деклараціного патенту, викладеною українською мовою;

2. Відомості про завника та його адресу, викладені українською мовою;

3. Матеріал, що справляє враження опису винаходу, викладений українською або будь-якою іншою мовою. В останньому випадку для збереження дати подання заявки переклад цього матеріалу, повинен надійти до Установи протягом двох місяців від дати подання заявки.

Порядок одерження патенту на підставі міжнародної заявки є таким самим, як порядок одерження патенту на підставі національної заявки, за винятком умов, що можуть випливати із договору про патенту кооперацію. Експертиза міжнародної заявки проводиться за умови одержання закладом експертизи до спливу 31 місяця від дати її приоритету. Цей сторк може подовжуватися, але не більше ніж на два місяці. З одержанням у втановлений строк зазначених документів заявнику надсилається повідомлення про прийняття міжнародної заявки на експертизу. Після цього Установа публікую і своєму офіційному бюлетені визначені нею відомості про міжнародну заявку, яка прийнята на експертизу.

Заявник иає право на приорітет попередньої заявки на такий же винахід протягом 12 місяців від дати подання попередньої заівки з посиланням на її номер і дату подання, якщо ця заявка була подана в іноземній державі – учасниці Паризької конвенції про охорону промислової власності – то її копія. Якщо всі ці матеріали були подані несвоєчасно, право на пріоритет заявки втрачається, про що повідомляється завникові письмово. Пріоритет поширюється лише на ті ознаки, які зазначені в попередній заявці, пріоритет якої заявлено.

Експертиза заявки має статус науково-технічної експертизи, і складається з попередньої експертизи, формальної експертизи та, за заявкою стосовно патенту на винахід, кваліфікаційної експертизи і проводиться закладом експертизи. Заклад експертизи здійснює інформаційну діяльність, необхідну для проведення експертизи заявок, і є центром міжнародного обміну виданнями відповідно до Конвенції про міжнародний обмін виданнями, яка була прийнята 3 грудня 1958 року Генеральною конференцією Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, культури і науки. Кінцеві результати експертизи відображаються в обгрунтованому винсновку експертизи за заявкою, що набирає чинності після затвердження його Установою. На підставі такого висновку Установа приймає рішення про видачу патенту або про відмову у видачи патенту. Рішення Установи надсилається заявнику. Заявник має право з власної ініціативи чи по запрошенню закладу експертизи брати участь в розгляді питань, що виникли під час проведення експертизи. Заклад експертизи може вимагати від заявника надання додаткових відомостей і матеріалів. Якщо без них неможливо проведення експертизи. Під час проведення попереденьої експертизи заявка, яка не містить пропозицій щодо віднесення винаходу до державної таємниці, розглядається на предмет наявності в неї відомостей, які можуть бути віднесені до таких, що становлять державну таємницю.

Під час проведення формальної експертизи проводяться слідуючи дії:

  1. Встановлюється дата подання заявки;

  2. Визначається, чи належить об’єкт, що заявляється, до об’єктів зазначених технологій;

  3. Заявка перевіряється на відповідність формальним вимогам та правилам чинному законодавству;

  4. Документ про сплату сбору за подання заявки перевіряється на відповідність встановленим вимогам.

Після проведення формальної експертизи при позитивному результаті заявникові надсилається повідомлення про завершення формальної експертизи та можливість проведення кваліфікаційної експертизи і рішення Установи про видачу деклараційного патенту.

Під час проведення кваліфікаційної експертизи перевіряється відповідність заявленого винаходу умовам патентоздатності. Винахід відповідає умовам патентоздатності, якщо він є

  • новим,

  • має винахідницький рівень

  • є промислово придатним.

Критерій новизни полягає в тому, що винахід не є частиною рівня техніки, що визначає всі відомості, що стали загальнодоступними у світі до дати подання заявки до Установи, або якщо заявлено пріоритет - до дати її пріоритету.

Винахід має винахідницький рівень, якщо для фахівця він не є очевидним, тобто не випливає явно із рів­ня техніки.

Промислова придатність визначається тим, що ви­нахід може бути використаний у промисловості або в іншій сфері діяльності.

Для кожного об'єкта інтелектуальної власності іс­нують свої критерії охороноздатності, що визначені у від­повідних законах України.

Якщо є підстави вважати, що заявлений винахід не відповідає умовам патентоздатності, то заклад експертизи надсилає заявникові про це обгрунтований попередній висновок з пропозицією надати мотивовану відповідь з усуненням зазначених недоліків.

На підставі рішення кваліфікаційної експертизи приймається рішення про видачу патенту, перед цим здійснюється державна реєстрація патенту шляхом внесення до Державного Реєстру відомостуй про видачу патента.

Видача патенту здійснюється Установою у місячний строк після його державної реєстрації. Патент видається особі, яка має право на його одержання. Якщо право на отримання патенту мають декілько осіб, то їм видається один патент. Строк дії патенту – 20 років від дати подання заявки.