Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dolmatova_G.E._ta_in._Strategichne_upravlinnya....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
285.18 Кб
Скачать

Тема 2. Передумови застосування стратегічного управління в організаціях

ПЛАН.

  1. Зміна завдань управління підприємством.

  2. Різноманітність підприємств.

  3. Необхідність формування стратегічного мислення менеджерів.

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ: ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА, СУТНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА, СТРАТЕГІЧНЕ МИСЛЕННЯ, СТРАТЕГІЧНИЙ РІВЕНЬ, СТРАТЕГІЧНО ОРІЄНТОВАНЕ ПІДПРИЄМСТВО

Методичні рекомендації до вивчення теми.

Важливе місце при вивченні курсу “Стратегічне управління” належить розгляду різноманітних задач з вироблення напрямку розвитку, включаючи розробку цілей, постановку задач і формулювання стратегії. На ранній стадії процесу вироблення напрямку керуючої стратегії потрібно сформувати представлення про те, куди вести організацію і відповісти на запитання "що таке наш бізнес і яким він буде?". Добре обмірковане формулювання місії компанії допомагає направити зусилля організації по шляху, що визначило керівництво, і створити сильне почуття організаційної ідентичності. Ефективне стратегічне бачення повинне бути ясним, здатним кинути виклик і надихаючим, воно готує фірму до майбутнього і має сенс у даній ринковій обстановці. Добре обміркована і добре сформульована місія служить віхою на довгостроковому напрямку розвитку компанії.

На наступній стадії дослідження студенти мають перейти до розглядання наступного кроку підприємства по виробленню напрямку діяльності: постановка стратегічних і фінансових цілей, яких повинна досягти організація. Цілі перетворюють місію в специфічне завдання для виконання. Погоджені і поставлені цілі повинні бути важкими, але досяжними, повинні бути обговорені терміни і методи їхнього виконання. Іншими словами, цілі повинні бути розмірними і мати кінцеві терміни виконання.

Наступний крок містить у собі вироблення стратегії для досягнення цілей, поставлених у кожній сфері діяльності організації. Корпоративна стратегія необхідна для досягнення цілей на рівні корпорації, ділові стратегії - на рівні господарського підрозділу. У дійсності стратегічний план організації являє собою сукупність уніфікованих і взаємозалежних стратегій. Як правило, вироблення стратегії скоріше є задачею зверху вниз, чим навпаки. Стратегія нижнього рівня підтримує і доповнює стратегію вищого рівня і вносить вклад у досягнення цілей на більш високому рівні, що охоплює всю компанію.

При вивчені теми необхідно не забувати, що стратегія формується як зовнішніми, так і внутрішніми умовами. Основне зовнішнє оточення - це соціальні, політичні, демографічні, наукові і суспільні фактори; привабливість галузі; ринкові можливості і погрози для компанії. Головні внутрішні умови наступні: конкурентні можливості, особисті амбіції, філософія й етика керівництва, загальна культура компанії і загальні цінності. Гарна стратегія в ідеалі повинна чітко відповідати всім цим умовам.

Слід звернути увагу на те, що стратегічний підхід до управління має переваги, які необхідно знати.

Питання для самоконтролю.

  1. Які причини переходу від розуміння підприємства як “закритої системи” до “відкритої системи”?

  2. Чим пояснюється зміна завдань управління, що постають перед керівниками різних за рівнем систем управління?

  3. Чи є відмітність між адаптацією та керованим розвитком підприємства?

  4. Від чого залежить перелік і зміст етапів стратегічного управління?

  5. Що являє собою стратегічне мислення?

  6. Сформулюйте загальні принципи стратегічної діяльності підприємства.

Література: 1,2,3,6,9