Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dolmatova_G.E._ta_in._Strategichne_upravlinnya....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
285.18 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю.

1. У чому полягає сутність і механізм формування “організаційної культури” як об’єкта стратегічного управління

2. Назвіть причини та форми “опору змінам” в організації.

3. Які заходи можна запропонувати щодо уникнення опору в організації

4. Охарактеризуйте різні системи мотивації, методи і послідовність формування “стратегічної поведінки”.

5. Які можна виділити переваги і недоліки різних варіантів проведення змін в організації.

6. Які ви знаєте методи управління змінами і в чому полягає сутність “управління опором”

Література: 1, 2, 3, 8, 9, 12, 18, 24, 32, 33

Тема 13. Інформаційно-аналітичне забезпечення стратегічного управління

ПЛАН

  1. Сутність стратегічної інформації.

  2. Інформаційна система стратегічного управління.

  3. Облік і контроль у системі стратегічного управління.

  4. Аналіз у системі стратегічного управління.

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ: БАЗА СТРАТЕГІЧНИХ ДАНИХ (БСД), ЦЕНТРАЛІЗОВАНИЙ ПІДХІД, ДЕЦЕНТРАЛІЗОВАНИЙ ПІДХІД, СТРАТЕГІЧНИЙ КОНТРОЛЬ, ГОЛОВНА МЕТА КОНТРОЛЮ, СТРАТЕГІЧНИЙ КОНТРОЛЛІНГ

Методичні рекомендації до вивчення теми.

Стратегічне управління вимагає регулярного збору й аналізу інформації про стан базових показників – стратегічного управлінського обліку. Така характеристика облікової системи підкреслює її націленість на вирішення проблем бізнесу в цілому, відбиває специфічний “базовий” характер набору економічних показників, визначає особливого споживача облікової інформації.

Стратегічні інформаційні потреби підприємства охоплюють усе, що може вплинути на довгострокову діяльність підприємства, непередбачені випадковості, пов’язані зі змінами у середовищі, навіть інформацію про події, що перебувають за межами безпосередньої діяльності та впливу, але можуть змінити долю підприємства. База стратегічних даних підприємства може мати досить складну структуру, тобто складатися з декілька підсистем.

Багато проблем керівництво може вирішити, якщо БСД формувати одночасно з розробкою та використанням інформаційно-управлінських систем (ІУС) різного типу які можуть мати дворівневу ієрархічну структуру. З метою координації діяльності підсистем обох рівнів розрізняють централізований та децентралізований підхід. У межах ІУС можна досягти найбільшого поєднання контролю, координації, обліку та аналізу діяльності підприємства.

В управлінській діяльності на підприємстві для спостереження та оцінки проходження процесу стратегічного управління, який забезпечує досягнення поставлених цілей та виконання обраних стратегій через встановлення стійкого зворотного зв’язку, використовують стратегічний контроль. Він має головну мету, властивості і проводиться поетапно. Студент повинен детально зупинитись на етапах здійснення стратегічного контролю. Слід зазначити, що останнім із основних етапів стратегічного контролю є прийняття коригуючих заходів. Але для своєчасної розробки коригуючих заходів необхідно забезпечити аналіз отриманої інформації. Стратегічний аналіз – головний етап при постановці довгострокових цілей і виробленні ефективної стратегії. Він повинен дати реальну оцінку власних ресурсів і можливостей стосовно стану зовнішнього середовища, у якому функціонує компанія.