Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2METODIChKA_Dengi_i_kredit_2011.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
832.51 Кб
Скачать

Тема 5. Інфляція та грошові реформи

5.1 Методичні вказівки

Під час вивчення теми треба усвідомити суть інфляції, що при­таманна тією чи іншою мірою паперово-грошовій системі будь-якої держави. Формами інфляції є ріст товарних цін, поглиблення товар­ного дефіциту, хронічний бюджетний дефіцит, падіння валютного курсу національної грошової одиниці тощо, а в кінцевому підсумку — зниження купівельної спроможності грошей. Слід збагнути, що ін­фляція не виникає зненацька, а розвивається як процес, що можна розподілити на кілька стадій. Ці стадії розрізняються співвідношен­ням темпів зростання емісії паперових грошей і темпів знецінення грошової одиниці. Треба пам'ятати, що однією з закономірностей інфляції є зростання темпів знецінення грошової одиниці. Залежно від цього явища розрізняють такі типи інфляції: повзуча, відкрита, галопуюча, гіперінфляція. Економічний стан, коли кризовий спад збігається з інфляцією, є стагфляцією. На стадії гіперінфляції гроші втрачають здатність виконувати свої функції, розростаються барте­рні операції, порушується грошова система.

Серед комплексу заходів, пов'язаних з оздоровленням і впоряд­куванням грошового обігу, особливе місце належить грошовій ре­формі, яку проводить держава. Грошова реформа — це повна чи ча­сткова перебудова грошової системи стосовно нових соціально-економічних умов. Грошові реформи за глибиною реформування грошових систем можна класифікувати за такими типами: створен­ня нової грошової системи, часткова зміна грошової системи, про­ведення спеціальних стабілізаційних заходів з метою отримання ін­фляції чи подолання її наслідків. Слід звернути увагу на те, що головною метою грошової реформи є стабілізація валюти. Світовий досвід знає три методи стабілізації валюти: нуліфікацію, девальва­цію та ревальвацію (реставрацію). Проведення грошової реформи та створення власної грошової системи у державі Україна — об'єктивна необхідність, що забезпечує її повну незалежність.

5.2 План семінарського заняття

  1. Суть інфляції, її причини, форми прояву та закономірності розвитку. Види інфляції.

  2. Причини інфляції.

  3. Соціально-економічні наслідки інфляції.

  4. Особливості інфляції в Україні в перехідний період. Дискусії щодо використання «регульованої інфляції» в подоланні еконо­мічної кризи.

  5. Поняття, цілі та види грошових реформ.

  6. Особливості проведення грошової реформи в Україні.

5.3 Рекомендована література

  1. Закон України «Про банки і банківську діяльність» // Законодавчі та нормативні акти з банківської діяльності. — К., 1996. — Вип. 1.

  2. Указ Президента України «Про грошову реформу в Україні» // Вісник НБУ.—1996.—№5.

  3. Гроші і кредит / Авт. кол.; За заг. ред. М. І. Савлука. — К.: КНЕУ, 2006р. — розд. 5.

  4. Симаноеский А. Ю. О направленнях й инструментах денежной политики // Деньги й кредит. — 1992. — №11.

  5. Ющенко В. А. Проблеми ремонетизації економіки України // Вісник НБУ.—1997.—№6.

  6. Никитин С. М. Теории инфляции й их зволюция // Деньги й кредит. —1995.—№ 1.

  7. Савлук М. Грошово-кредитна політика як фактор економічної стабілі­зації в Україні // Вісник НБУ. — 1997. — № 8.

  8. Савлук М, Сугоияко О. Чи вистачає грошей економіці України? // Ві­сник НБУ. — 1997.—№ 4.

  9. Савлук М. 1. Нова національна валюта гривня працює на економіку України // Фінанси України. — 1997. — .№ 2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]