Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2METODIChKA_Dengi_i_kredit_2011.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
832.51 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КРИМСЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

ДВНЗ «КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЭКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

Кафедра “Банківська справа”

«Гроші та кредит» методичний посібнік до семінарських і практичних занять

для студентів денної і заочної форм навчання

Підготовлено:

к.е.н. Байрам У.Р.

Затверджено на засіданні кафедри

"Банківська справа"

Протокол № 11 от 25.05. 2011 г.

г. Симферополь, 2011

ВСТУП

Гроші – одне з найдавніших явищ у житті суспільства, яке привертає до себе особливу увагу вчених. На використанні понять “гроші“ і “кредит“ ґрунтується більшість інструментів ринкового господарювання: ціноутворення, розрахунково-платіжні відносини, банківська діяльність, системи економічного стимулювання, комерційний розрахунок, інвестиційна діяльність, фондовий і валютний ринки, страхування тощо.

У зв’язку з цим вивчення дисципліни “Гроші та кредит“ є необхідною умовою підготовки економістів вищої кваліфікації. Особливо важливу роль ця дисципліна відіграє у підготовці фахівців з банківської справи, фінансів, менеджменту організації, економіки підприємства, міжнародної економіки, маркетингу, бухгалтерського обліку та аудиту. Вона забезпечує науково – теоретичну та методологічну основу для формування системи знань з конкретно – прикладних дисциплін за кожною з названих спеціальностей. Дисципліна вивчається відповідно до навчального плану протягом одного семестру. Форма контролю – іспит, або залік (спеціальності МО).

Мета методичних вказівок забезпечити студентів матеріалами, необхідними для семінарських і практичних занять курсу “Гроші та кредит“, що є базою для засвоєння банківської справи, фінансів і т.д.

Завдання вивчення дисципліни полягає в тому, щоб студент знав: процеси розвитку кількісної теорії грошей; теоретичні аспекти функціонування в ринковій економіці таких економічних категорій, як гроші, кредит; грошовий та валютний ринки; засади формування й діяльності банків, як фундаменту розвитку грошової та кредитної системи країни. Вмів: користуватися знаннями і орієнтуватися на грошовому і валютному ринках країни.

1. Типова програма курсу «гроші та кредит»

Тема 1. Суть та функції грошей

Походження грошей. Раціоналістична та еволюційна концепції походження грошей. Поява грошей як об'єктивний наслідок розвит­ку товарного виробництва та обміну. Роль держави у створенні грошей.

Суть грошей. Гроші як загальний еквівалент і абсолютно ліквід­ний актив. Портфельний підхід до визначення суті грошей. Гроші як форма прояву суспільних відносин. Специфіка прояву суті грошей у різних економічних системах. Гроші як особливий товар, мінова і споживча вартість грошей як товару. Гроші як гроші й гроші як ка­пітал. Зв'язок грошей з іншими економічними категоріями.

Форми грошей та їх еволюція. Натурально-речові форми грошей, причини та механізм їх еволюції від звичайних товарів першої не­обхідності до благородних металів. Причини та механізм демонети­зації золота. Ідеальні форми грошей та їх кредитна природа. Еволю­ція кредитних грошей. Різновиди сучасних кредитних грошей. Роль держави в утвердженні кредитних зобов'язань у якості грошей.

Вартість грошей. Специфічний характер вартості грошей. Купі­вельна спроможність як вираження вартості грошей при різних їх формах. Вартість грошей і час. Вплив зміни вартості грошей на еко­номічні процеси. Ціна грошей як капіталу: альтернативна вартість зберігання грошей та процент.

Функції грошей. Поняття функції грошей та їх еволюція. Функ­ція міри вартості, її суть і сфера використання. Масштаб цін. Іде­альний характер міри вартості. Ціна як грошове вираження вартості товарів. Функція засобу обігу, її суть, сфера використання; реаль­ність і кількісна визначеність грошей у цій функції. Функція засобу платежу, її суть, відмінність від функції засобу обігу, сфера викори­стання, еволюція. Функція засобу нагромадження, її суть, сфера ви­користання. Вплив часу на функцію засобу нагромадження. Світові гроші. Еволюція золота як світових грошей. Передумови викорис­тання в якості світових грошей національних та колективних валют. Взаємозв'язок функцій грошей. Вплив на функції грошей зміни їх вартості.

Роль грошей у ринковій економіці. Якісний і кількісний аспекти впливу грошей на економічні й соціальні процеси. Грошове середовище як фактор впливу на матеріальні інтереси та виробничу актив­ність економічних суб'єктів. Вплив зміни кількості грошей на осно­вні макро- та мікроекономічні процеси. Гроші як інструмент регу­лювання економіки. Зміна впливу кількісних параметрів грошей на економіку на коротко- та довгострокових інтервалах. Еволюція ролі грошей у перехідній економіці України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]