Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mim_rob.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Практична робота №7 Менеджмент приватної ветеринарної практики.

Мета роботи: Навчити студентів складати посадову інструкцію головного ветеринарного лікаря, ветеринарного лікаря відділення, ветеринарного фельдшера. Закріпити знання щодо особливостей менеджменту приватної ветеринарної практики.

Інформування: Успіх приватної практики лежить на перетині сфер наукової ветеринарної медицини та практичної ветеринарної медицини як мистецтва управління. Такий популярний останнім часом термін «менеджмент» для ветеринарної практики означає «управління», контроль процесу задоволення потреби клієнта у тій чи іншій послузі ветеринарної медицини. Успіх бізнесу безпосередньо залежить від цієї здатно­сті лікаря, як менеджера і управлінця, уміти управляти:

  • людьми, які працюють разом з ним, в тому числі і власниками тварин;

  • фінансами;

  • рухомим і нерухомим майном;

  • технологічними та інформаційними системами;

  • епізоотичним, патологічним та технологічними процесами.

Виходячи з цього, кожного лікаря ветеринарної медицини, не­залежно від його місця роботи, слід вважати управлінцем, якщо він виконує лікувально-профілактичні, діагностичні та технологі­чні процеси.

Менеджмент — це складна система дій (організації), яка забезпечує ефективне функціонування підприємства, що ви­значається отриманням прибутку. В цій системі виділяють керуючу та керовані підсистеми — суб'єкті людина, яка здійс­нює процес управління) та об'єкт управління(ресурси, в т. ч. людські). У ветеринарному менеджменті особливу участь бе­руть власники тварин. Останні під час надання ветеринар­них послуг беруть безпосередню та опосередковану участь у діяльності лікаря ветеринарної медицини і потребують управ­ління.

Приватний лікар ветеринарної медицини виступає єдиною ді­ючою особою, яка виконує всі названі функції. Тут лікар — сам собі керівник. Тому він повинен постійно займатись самоменеджментом.

Сучасний менеджер виконує безліч функцій: адміністраторську (організація, керівництво людьми, їхня мотивація, контроль); стратегічну (планування, прогноз можливого ходу справ); експертно-консультативну (аналіз роботи підлеглих, делегування їм повноважень); представницьку (подання колективу на різних рівнях); виховну (насамперед за допомогою власних дій) і навіть психотерапевтичну (створення й підтримка сприятливого психологічного клімату в колективі).

Економічний потенціал - це сукупність ресурсів організації: трудових, матеріальних, фінансових й ін., наявних у її розпорядженні, а також здатність її співробітників і менеджерів до їхнього використання з метою одержання максимального доходу.

Успіх ветеринарного підприємництва багато в чому визначається правильним керуванням економічним потенціалом, що є важливим складовим елементом менеджменту в даній сфері. Технологія цієї роботи включає наступні етапи: оцінку структури й ефективності використання економічного потенціалу; оцінку конкурентноздатності фірми; аналіз резервів і втрат; вибір стратегії й тактики по підвищенню економічного потенціалу фірми; практичне здійснення намічених заходів.

Процес планування комерційної ветеринарної діяльності охоплює всі рівні керування й створює передумови для досягнення цілей ветеринарної служби. Результатом планування є система планів - довго-, середньо- і короткострокових.

Довгострокове планування необхідно для визначення цілей і загальної стратегії комерційної ветеринарної установи. Основне завдання середньострокового планування (звичайно на 5 років) - вибір конкретних засобів для виконання намічених цілей. У цих планах визначаються загальна кадрова політика, загальна виробнича стратегія, загальна фінансова політика. Короткострокове планування опирається на розробки бізнес-плану комерційної ветеринарної установи, у якому детально прораховується ветеринарна й фінансова діяльність по місяцях на майбутній рік і по роках на наступний період. Для науково обґрунтованого планування ветеринарної діяльності в комерційних ветеринарних установах й оперативному керуванні ветеринарною справою необхідно мати плани ветеринарних заходів з урахуванням поточного стану справ по ветеринарному обслуговуванню тваринництва й ефективності аналогічних заходів у минулі роки.

Організація ветеринарних заходів - важлива функція керування в комерційних ветеринарних установах. Неодмінною умовою профілактики захворювань худоби й птиці - є систематичне вивчення ветеринарно-санітарного стану місцевості, населених пунктів, тваринницьких ферм, комплексів, птахофабрик, а також підприємств по заготівлі й переробці продуктів і сировини тваринного походження.

Завдання 1. Розробіть посадову інструкцію ветеринарного лікаря за такими розділами:

Розділ 1. Основні положення.

Розділ 2. Посадові обов’язки.

Розділ 3. Права.

Розділ 4. Відповідальність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]