Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mim_rob.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Довідковий матеріал до практичної роботи №8

  1. Брюховецький М. «Основи підприємницької діяльності та агробізнесу», Суми. Вид. «Козацький вал», 2001р.,с-472.

  2. Никитин И. Н., Василевский Н.М. Ветеринарное предпринимательство М., «Колос», 2001.

  3. Ветеринарне право України. За ред. Кравціва Р.Й.Львів ПАЮ.2003.-916 с.

Питання для закріплення та самоконтролю:

  1. Розділ бізнес плану «реферат-резюме»

  2. Розділ бізнес плану «юридичний статус підприємства»

  3. Розділ бізнес плану «аналіз ринку»

  4. Розділ бізнес плану «виробнича стратегія»

  5. Розділ бізнес плану «організаційна структура підприємства та система управління менеджменту»

  6. Розділ бізнес плану «юридичні аспекти підприємництва»

  7. Розділ бізнес плану «основні засоби виробництва»

  8. Розділ бізнес плану «фінансова (економічна) стратегія»

Практична робота №9 Управління біологічними процесами.

Мета роботи: Розглянути головні принципи розробки короткострокових прогнозів, навчитися прогнозувати епізоотичний процес. Ознайомлення із поняттям передбачення, аналітичне та синтетичне передбачення.

Інформування: Розробка критеріїв наукового передбачення зміни епізоотичного стану з високим ступе­нем вірогідності прогнозів - одне з важливих завдань епізоотології. Лише прогнозування до­зволяє визначити обґрунтованість і своєчасність проведення профілактичних заходів. У відповідності з основними положеннями прогностики передбачення визначається як процес дослідження, результатом якого є передбачення необхідності або вірогідності прояву в майбутньому будь-якої події, явища тощо.

Наукове передбачення складається з обгрунтування, на якому базується передбачення події в майбутньому, і власне прогнозу. Залежно від характеру підґрунтя, на якому базується прогноз, всі передбачення поділяються на такі типи: 1) на основі простого повторювання явищ; 2) за аналогією і модельні передбачення; 3) на основі власного закону об'єкта; 4) на основі теорії.

Передбачення - функція законів і теорій науки. Закони для того відкриваються і форму­люються в науці, щоб передбачити майбутнє. Безпосереднє здійснення передбачення - це, перш за все, логічне виведення законів, теорій. Такий підхід вимагає чіткого визначення епі­зоотичного процесу, диференціації від епізоотій і інших форм прояву. Лише облік законів процесу, що прогнозується, забезпечить високу вірогідність прогнозів. Такі закони повинні бути складовими теорії, яку визначають як складну систему наукових законів і понять. Головна цінність і підтвердження теорії - в її інформативності. Якщо теорія може вико­ристовуватися для прогнозування, а зроблені на її основі передбачення підтверджуються на практиці, така теорія об'єктивно відображає суть процесу, що вивчається.

Короткострокове прогнозування епізоотичної ситуації конкретної інфекційної хвороби проводиться для цілеспрямованого посилення профілактики її спалахів. Короткострокові прогнози розробляють ветеринарні лікарі-епізоотологи обласних відділів. Прогноз визначають на базі аналізу епізоотичної ситуації хвороби в області за 10-15 років.

Аналітичне передбачення - прикладне, здійснюване в процесі застосування теорії в практичній або пізнавальній діяльності. Воно являє собою лише додаток до вже готової тео­рії певної дійсності. Застосування теорії епізоотичного процесу при аналізі розповсюдження інфекційної хвороби в конкретних умовах дозволяє науково пояснити особливості ситуації, визначити резервуар і основне джерело збудника інфекції, передбачити зміни епізоотичного стану, виявити головні і найбільш слабкі складові епізоотичного процесу, оцінювати важли­вість на конкретний період різних шляхів передачі збудника інфекції і, відповідно, науково обгрунтовано проводити протиепізоотичні і профілактичні заходи.

Синтетичне передбачення - добудовує ще незавершену теорію, доповнює її ланками, яких не вистачає. З'ясувавши нові ланцюги в теорії епізоотичного процесу, отримують мож­ливість більш повною мірою контролювати цей процес. У ряду випадків це дозволяє забез­печити девастацію паразита (ізоляцію), в інших - попередити його проникнення до свійських тварин. Робота в плані загальної теорії епізоотичного процесу дозволить не лише передбачи­ти ситуацію конкретних інфекційних хвороб, а й з'ясувати поки невідомі, але існуючі зв'язки, облік яких буде сприяти забезпеченню благополуччя тваринництва, визначати характер, оп­тимальний обсяг і направленість основних заходів щодо контролю і ліквідації процесу.

Завдання 1: Спрогнозуйте вірогідну кількість спалахів на основі тенденції зміни загальної кількості спалахів з урахуванням рівня вакцинації і розрахуйте абсолютний приріст та запишіть дані в таблицю. Зробіть висновки і пропозиції ситуації для районів області.

Рік

Кількість спалахів

Абсолютний приріст

2000

8

1

2001

8

2002

6

2003

7

2004

6

2005

5

2006

4

2007

6

2008

4

2009

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]