Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mim_rob.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Довідковий матеріал до практичної роботи №5

  1. Завадський Й.С. Менеджмент: т.1.: Підр.- К.:УФІМБ, 1997.- 543с.

  2. Колот А.М. Мотивація, стимулювання і оцінка персоналу.Навч.пос.-К.: КНЕУ, 1998.-224с.

  3. Кузьмин О.Є., Мельник О.Г. Основи менеджменту: Підручник. – К.: «Академвидав», 2003. – 416 с.

  4. Мескон М.Х. Основи менеджмента.Пер.с англ. /общ.ред.Л.И.Евенко- М.: Дело,1998.-704с.

  5. Хміль Ф.І. Основи менеджменту: Підручник.–К.: Академвидав, 2003.–608 с.

  6. Хомяков В.І. Менеджмент підприємства. – 2-ге вид., перероб. І доп. – К.: Кондор, 2005. – 434 с.

Питання для закріплення та самоконтролю:

  1. Цілі менеджменту.

  2. Види менеджменту.

  3. Функції управління.

  4. Назвіть виробничі, обслуговуючі і допоміжні підрозділи організації.

  5. Назвіть функціональні служби організації.

Практична робота №6 Визначення придатності до менеджерської діяльності.

Мета роботи: Навчити студентів використовувати різні методики для визначення придатності до менеджерської діяльності. Закріпити знання про індивідуально-типологічні особливості особистості.

Інформування: Визначення професійної придатності людини до певного виду діяльності можливе на основі вивчення індивідуально-типологічних ознак, до числа яких відносять: тип переплетення пальців; провідну руку; домінуюче око та деякі інші. Цікавим є аналіз взаємозв’язку успішності управлінської діяльності і вроджених індивідуально-типологічних ознак людини. Для виявлення цих ознак можна використати методику Т.К.Чернаєнка і Б.В.Блінова. Автори виявили, що в групі кращих керівників спостерігаються три таких профілі:

а ) збіг правого провідного ока, лівого типу переплетіння пальців і правої руки в «позі Наполеона» (типу П-Л-П) ;

б ) збіг типу П-П-П ;

в ) збіг типу Л-Л-Л.

Низькій професійній придатності до управлінської діяльності відповідають профілі типу Л-Л-П і П-П-Л.

Керівники з лівим провідним оком більш консервативні і скептичні. Вони повільніше розмірковують порівняно з «правоокими» і у них сильніше прагнення до домінування, потреба у визнанні. Вони агресивніші, активніше прагнуть до незалежності. Керівники з цією ознакою тривожніші, емоційніші, ніж «правоокі», менш стійкі до стресу, менш адаптивні, хоча й активніші.

Керівники з правим провідним оком є гнучкішими , спокійно ставляться до перемін, не бояться нового. Їхня поведінка більш адаптивна, вони соціабельні і контактні. Власники правого типу переплетення пальців більш недовірливі, фіксовані на невдачах, схильні до суперництва. У них більш виявлена самодостатність, прагнення до незалежності, самостійності.

Особи з лівим типом переплетіння пальців більш соціабельні, податливі і терплячі. У них більш виявлена схильність до групової діяльності і «почуття ліктя» .

Завдання 1: Визначте придатність до менеджерської праці на основі вивчення індивідуально-типологічних ознак.

  1. Визначення типу переплетення пальців. Переплетіть пальці рук. Великий палець якої руки виявився зверху?(Відзначте для себе буквою «Л» – лівої або «П» – правої; те ж саме для інших завдань).

  2. Визначення провідного ока.

Для цього потрібен аркуш паперу розміром 5 10 см. З отвором 1 см У центрі. Фіксується предмет, що знаходиться на відстані 30-40 см від очей. По черзі заплющують праве і ліве око. Провідним вважають те, при заплющенні якого предмет щезає з поля зору, або те, яким Ви бачите предмет так само, як і двома очима.

  1. Визначення провідної руки. Поза «схрещування рук», або «поза Наполеона». Якщо при схрещуванні рук права кисть лягає першою на ліве передпліччя, розташовуючись на ньому зверху, а ліва – під правим передпліччям , це означає, що даному випадку провідною рукою є права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]