Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mim_rob.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Практична робота № 1 Організаційно-правові форми підприємництва.

Мета: Закріпити знання студентів з підприємництва, визначити якими рисами повинен володіти підприємець. Сформувати уміння до підприємницької та управлінської діяльності. Вивчити основні форми ветеринарної підприємницької діяльності.

Інформування: Підприємництво — це безпосередня самостійна, сис­тематична, на власний ризик діяльність і виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг з метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними та юридичними особами, зареєстрованими як суб'єкти під­приємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством. (Ст. 1 Закону України "Про підприємництво" від 7.02.1991 р.)

Виділяють шість основних принципів розвитку підприємництва у ветеринарній медицині:

  • залучення всіх форм власності — державної, колективної та приватної (індивідуальної). (Прикладом втілення цього принципу є галузь виробництва та реалізації ветеринарних товарів, де 85% власності зосереджено в приватному секторі);

  • поєднання різних організаційних форм діяльності, що забезпечує конкуренто-спроможність та стійкість ветеринарного забезпечення;

  • демонополізація, поєднання діяльності різних організаційних форм і розмірів підприємств. (У галузі ветеринарної медицини функціонують переважно малі та середні підприємства);

  • широке залучення фахівців ветеринарної медицини та інших громадян до підприємницької діяльності;

— поглиблення спеціалізації та розширення науково-виробничої кооперації;

  • розвиток підприємництва на наявній матеріально-технічній базі та залучення вітчизняних і зарубіжних інновацій з метою виробництва лікарських засобів у відповідності до міжнародних стандартів.

Для того, щоб займатися підприємництвом, необхідно володіти певним набором якостей, без яких шанси на успіх підприємства досить обмежені.

Які якості повинні бути в підприємця? На це питання відповідь дає один із американсь­ких підприємців. На його думку, підприємцю, як і провідному бізнесмену фірми, потрібно мати сильний характер, чесність, сміливість у прийнятті рішення, відповідальність, які не­можливо замінити нічим.

Судячи з багатьох американських досліджень, найбільш важливими якостями для люди­ни, яка готується стати підприємцем, є оцінка адекватності йти на ризик. Ризик - це невизначеність в одержанні доходу взагалі або в одержанні того розміру доходу від інвестицій, на який роз­раховує підприємець. Велике значення в підприємництві має облік ризику при організації нового бізнесу. В умовах повної самостійності та економічної незалежності підприємець бе­ре на себе весь ризик, і будь-яка помилка у визначенні виду прибутку і обсягів його вироб­ництва, ціни на нього або невірне управлінське рішення можуть закінчитися крахом. Кожен підприємець повинен знати, до якої категорії людей він належить: до людей з під­вищеним рівнем бажання йти на ризиковані проекти, або ж мати справу з бізнесом з невели­ким ступенем ризику.

Для того, щоб визначити, чи є Ви тим типом людини, яка може мати приватну справу, не­обхідно об'єктивно оцінити всі свої сильні і слабкі особливості. При цьому слід бути чесним, тому що помилки, необ'єктивність або завищення при оцінці якостей можуть мати несприят­ливі наслідки для всієї наміченої справи. В розвинутих країнах користуються численними тестами для допомоги у визначенні того, чи підходить особа для самостійного ведення бізне­су.

Завдання 1: Спираючись на За­кон України «Про ветеринарну медицину» і Постанову Кабінету Міністрів України від 15 серпня 1992 р. № 478 та знання, набуті при вивченні теоретичного матеріалу, дайте визначення наступних понять:

Підприємець – це …

Бізнесмен - …

Менеджер - …

Спілка ветеринарної медицини - …

Спілка ветеринарної медицини на вірі - …

Кооператив ветеринарної медицини - …

Товариство ветеринарної медицини - …

Публічне акціонерне товариство ветеринарної медицини - …

Мале підприємство ветеринарної медицини- …

Спільні підприємства ветеринарної медицини - …

Довідковий матеріал до практичної роботи №1

  1. Закон України «Про ветеринарну медицину», Ліга Бізнес Інформ. Київ. 2007.-58 с.

  2. Брюховецький М. «Основи підприємницької діяльності та агробізнесу», Суми. Вид. «Козацький вал», 2001р.,с-472.

  3. Завадський Й.С. Менеджмент: т.1.: Підр.- К.:УФІМБ, 1997.- 543с.

  4. Круш П.В., Тульчинська С.О., Тульчинський Р.В., Кириченко С.О., Кривда О.В., Кавтиш О.П. Внутрішій економічний механізм підприємства: Навч. Пос. – К.: ЦУЛ, 2008. – 206 с.

  5. Никитин И. Н., Василевский Н.М. Ветеринарное предпринимательство М., «Колос», 2001.

Питання для закріплення та самоконтролю:

1. Що таке «підприємництво».

2. Принципи на яких базується підприємництво у ветеринарній медицині.

3. Основні принципи розвитку підприємництва у ветеринарній медицині.

4. Поняття «ветеринарний бізнес».

5.Які категорії громадян України не допускаються до заняття підприємницькою діяльністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]