Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР ОХ 3 курс І семskor.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
256.51 Кб
Скачать

4.19.Основні властивості хіноліну.

4.19.1.У пробірку поміщають 2 краплі хіноліну, 3-4 краплі води і по каплі до повного розчинення хіноліну приливають НСl(конц.). Вміст пробірки при цьому нагрівається . До солянокислого хіноліну добавляють 2-3 краплі їдкого натру - виділяється важка крапля вільного хіноліну.

4.20.Дія окисників на хінолін.

4.20.1.У пробірку поміщають по 1 краплі розчинів хіноліну, перманганату калію і соди. Вміст пробірки нагрівають.

4.21.Утворення пікрату хіноліну.

4.21.1.У пробірку поміщають краплю розчину хіноліну і 4 краплі насиченого розчину пікринової кислоти.

4.22.Властивості індиго.Розчинність у воді.

4.22.1.У пробірку поміщають на кінчик мікролопатки порошок індиго і додають 5-6 крапель води. Вміст пробірки ретельно струшують, а потім нагрівають. Одну краплю отриманої суміші наносять на смужку фільтрувального паперу.

4.23.Сульфування індиго.

4.23.1.У суху пробірку поміщають декілька кристалів індиго і 2-3 краплі Н2SO4. Суміш забарвлюється у синій колір. Вміст пробірки нагрівають до кипіння у полум’ї і ставлять пробірку у штатив. Після того як розчин остине, 2-3 краплі переносять у другу пробірку і додають 5-6 крапель води. Каплю отриманого розчину наносять на смужку фільтрувального паперу.

4.24.“Кубове” забарвелння.

4.24.1.У пробірку поміщають 5 крапель розчину хлориду олова (ІІ) і додають по краплям розчин їдкого натру, поки не розчинеться осад, що утворився. У маленькій ступці ретельно розтирають декілька кристалів ідиго з 5-6 краплями води. Піпеткою переносять 2 краплі отриманої суспензії у пробірку з розчином натрію і нагрівають пробірку у киплячій водяній бані, поки суміш не стане прозорою.

У отриманий лужний розчин білого індиго поміщають маленьку смужку білої тканини, раніше попраної. Тканину ретельно просочують розчином відновленого індиго, потім віджимають і залишають на повітрі.

Питання для самоконтролю

Способи одержання і властивості нафталіну, антрахінону, антрацену, піролу, піридину, хіноліну, індиго.

Завдання для позааудиторної роботи

Ароматичні сполуки з конденсованими ядрами. Нафталін. Отримання в техніці. Особливості будови нафталіну. Фізичні властивості. Хімічні властивості: окислення, гідрування, нітрування, сульфування, галогенування; реакційна здатність, положення в нафталіні.

Гетероциклічні сполуки. Ароматичний характер фурану, тіофену, піролу. Їх взаємні перетворення (Ю.К.Юрьєв).. Методи отримання, хімічні властивості. Застосування в органічному синтезі.

Пірол. Отримання і властивості. Піролідін.. Індол, отриманння і властивості. Гетероауксин. Індоксил.. Поняття про п’ятичленні гетероциклічні сполуки з декількома гетероатомами. Пеніцилін.

Шестичленні гетероциклічні сполуки. Пірідін. Отримання. Фізичні і хімічні властивості. Реакції нуклеофільного і електрофільного заміщення. Вінілпірідини, як мономери. Окси- і амінопірідини.. Нікотинова кислота (вітамін РР).

Контрольні запитання

  1. Хімічні властивості нафталіну, орієнтація.

  2. Скласти схеми хімічних реакцій піридину, пірролу, фурану, тіофену. Реакція Юрьєва.