Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomika_pratsi_ta_sotsialno-trudovi_vidnosini...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Завдання до самостійної роботи щодо вивчення навчального матеріалу

Опрацюйте нормативну базу з питань соціального партнерства і дайте відповіді на поставлені питання:

  1. Організаційно-правові форми соціального партнерства у сфері праці.

  2. Спеціалізовані органи соціального партнерства: функ­ції, повноваження.

  3. Відповідальність сторін соціального партнерства у сфері праці.

  4. Опрацювати теоретичні основи лекційного матеріалу: теоретичні основи соціального партнерства, моделі соціального партнерства.

  5. Підготуватися до виступу на тему: “Можливість реалізації моделі соціального партнерства Японії (США, Великобританії, Франції, інше) в Україні: перспективи і проблеми“.

  6. Написати есе за темою:

“Соціальне партнерство і соціальний діалог”,

“Поширення форм соціального партнерства в Україні”,

“Зарубіжний досвід проведення моніторингу соціально-трудової сфери”,

“Проблеми соціального партнерства на малих і приватних підприємствах”,

“Експертиза нормативно-правової бази соціального партнерства в Україні”.

Ситуаційні завдання

Завдання 1

У законодавстві України застосовується термін «соціальне партнерство», в актах і практиці діяльності Міжнародної організації праці — термін «соціальний діалог». Як на вашу думку, чи є тотожними зазначені терміни? Дайте правове визначення поняття соціального партнерства, поясніть його.

Завдання 2

Посилаючись на відповідні нормативно-правові акти назвіть представників сторони роботодавців та сторони найманих працівників у соціальному партнерстві на всеукраїнському, республіканському, галузевому (міжгалузевому), місцевому і обласному рівнях. Дайте відповідь на питання: чи рівнозначними є терміни «суб'єкти» і «сторони» соціального партнерства у сфері праці?

Завдання 3

У світі відомі дві моделі соціального партнерства — трипартизм і біпартизм. Поясність їх сутність, наведіть приклади зарубіжних країн, в яких застосовуються ці моделі. Яка модель соціального партнерства застосовується в Україні? Обґрунтуйте свої висновки посиланнями на законодавчі акти.

Завдання 4

ЦК профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України виступив з ініціативою початку колективних переговорів з розробки і укладення Галузевої угоди гірничо-металургійного комплексу України на 2006-2007 роки. Сторону власників підприємств, установ, організацій галузі під час переговорів представляли Міністерство промислової політики України, Фонд державного майна України, виробничі об'єднання. Після завершення переговорів і розробки проекту колективної угоди виникла низка питань: хто має підписати угоду від сторони власників та працівників? Коли угода набуває чинності — з моменту підписання її уповноваженими представниками сторін чи реєстрації Міністерством праці та соціальної політики України? Яка сфера дії укладеної угоди?

Завдання 5

Однією з організаційно-правових форм соціального партнерства у сфері праці є примирно-посередницькі процедури вирішення колективних трудових спорів. Назвіть функції примирної комісії з вирішення колективного трудового спору. Який порядок формування комісії і хто має право представляти інтереси працівників і роботодавців при розгляді і вирішенні колективного трудового спору?

Завдання 6

Поясніть зміст принципів соціального партнерства у сфері праці. У яких міжнародно-правових актах та актах національного трудового законодавства вони закріплюються?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]