Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судова бухгалтерія 2011-2012 методич вечерн.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
968.19 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 3.

(2 години)

ТЕМА 2. ОБЛІКОВІ ДОКУМЕНТИ ПРИ ВИЯВЛЕННІ ТА РОЗСЛІДУВАННІ КОРИСЛИВИХ ЗЛОЧИНІВ, ЗЛОВЖИВАНЬ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВА, У БУДІВЕЛЬНИХ ОРГАНІЗАЦІЯХ, ТОРГІВЛІ, МАЛИХ ТА СПІЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ, РОЗКРАДАНЬ ГРОШОВИХ КОШТІВ

Питання для обговорення:

  1. Завдання бухгалтерського обліку грошових коштів. Регістри бухгалтерського обліку.

  2. Використання грошей з розрахункових рахунків підприємства в установах банку. Аналіз документів.

  3. Основні форми безготівкового розрахунку між підприємствами.

  4. Аналіз платіжного доручення та акредитиву.

  5. Аналіз чеку та векселю.

  6. Операції з підзвітними сумами щодо оплати витрат на відрядження.

  7. Розкрадання грошових коштів шляхом привласнення депонованих сум; грошових коштів, призначених для заробітної плати, шляхом підроблення розрахунково-платіжної відомості.

  8. Розкрадання готівкових грошових коштів з каси шляхом підроблення авансового звіту по відрядженню; готівкових грошей, одержаних по чековій книжці з банку, шляхом підроблення виписки банку; шляхом часткового або повного їх не оприбуткування по касі підприємства.

Теми рефератів

  1. Предмет, метод, завдання та структура судової бухгалтерії.

  2. Поняття господарського обліку. Предмет та метод бухгалтерського обліку.

  3. Використання бухгалтерських документів і матеріалів інвентаризації при виявленні та розслідуванні корисливих злочинів в економіці.

  4. Загальна характеристика облікового процесу на підприємствах.

  5. Використання прийомів дослідження документальних даних та методів фактичного контролю господарської діяльності в практиці органів внутрішніх справ

Методичні вказівки

Для здійснення виробничої діяльності кожне підприєм­ство незалежно від форм власності повинно мати в необ­хідних розмірах матеріальні записи та грошові кошти, які обслуговують процес виробництва, повністю використову­ються в одному виробничому циклі і відновлюються з ви­ручки від реалізації продукції (послуг) після кожного вироб­ничого циклу.

Грошові кошти в національній та іноземній валютах підприємств, організацій, установ можуть знаходитися у вигляді готівки в касі, зберігатися в установах банків, у підзвітних осіб, а також використовуватися у виді акреди­тивів, чеків тощо.

На кожному підприємстві для забезпечення належного використання і контролю за рухом грошової маси організується їх облік.

Основними завданнями обліку грошових коштів є:

• забезпечення їх зберігання і правильного використо­вування;

• суворе додержання встановлених правил касових та банківських операцій;

• правильне оформлення руху грошових коштів у документах і регістрах бухгалтерського обліку.

Спеціальним Положенням встановлені основні прави­ла ведення касових операцій у народному господарстві України. Усі операції по прийому та видачі грошей з каси вико­нує матеріально відповідальна особа - касир. Касиру забороняється передавати виконання своїх функцій іншим, особам. У разі раптового припинення касиром роботи (хвороба та ін.) усі цінності каси передаються за актом іншій особі. Забороняється виконувати обов'язки, касира робітникам бухгалтерії, які користуються правом підпису касових документів. Каса - самостійний структурний підрозділ підприємства, призначений для зберігання грошових коштів і прове­дення розрахунків готівкою.

Підприємство може мати в своїй касі мінімальні суми готівки на задоволення невідкладних господарських потреб. Ліміт залишку коштів у касі встановлюється Національним банком. Перевищення ліміту можливе лише в дні видачі заробітної плати протягом трьох робочих днів (для колгоспів - п'яти днів). Суми грошових коштів, не використані за ці дні, підлягають здачі на поточний рахунок у банк. Для одержання грошових коштів з розрахункового рахунку установи банку на підставі спеціальних заяв видають підприємствам чекові книжки.

Надходження грошових коштів готівкою в касу оформлюється прибутковим касовим ордером. Видача готівки з каси оформлюється видатковим касо­вим ордером. Прибуткові і видаткові ордери протягом року бухгалтерія нумерує окремо, у порядковій послідовності, усі вони реєструються в бухгалтерії у спеціальному журналі реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів. Журнали, як правило, заводять окремо за видами ордерів, але при невеликому обсязі касових операцій ордери можуть реєструватися в одному журналі у розділах, відведених для прибуткових та видаткових касових ордерів.

Виплата заробітної плати здійснюється касиром за розрахунково-платіжними відомостями. При цьому видаткові касові ордери на кожного одержувача грошей не складаються. Видатковий касовий ордер виписується на фактично виплачену за відомістю загальну суму заробітної плати. Облік руху грошових коштів підприємства здійснюєть­ся в касовій книзі. Щоденно у кінці робочого дня касир підбиває підсумки прибуткових і видаткових операцій за день, визначає залишок грошей по касі на наступний день.

У строки, встановлені керівником підприємства (але не рідше одного разу на квартал), на кожному підприємстві проводиться раптова ревізія каси з повним поаркушним перерахунком усіх грошей і перевіркою інших цінностей, що є в касі. Відповідальність за додержання касової дисципліни покладається на керівників підприємств, головних бухгалте­рів, керівників фінансових служб та касирів

Відповідно до чинного законодавства підприємства, незалежно від форм власності, зобов'язані зберігати свої грошові кошти на відкритих у банку рахунках – поточному (розрахунковому), валютному, особовому. Підприємство може мати в банку лише один розрахунковий рахунок.

Безготівкові розрахунки здійснюються за такими формами розрахункових документів:

• платіжними дорученнями,

• платіжними вимогами-дорученнями,

• чеками,

• акредитивами,

• векселями,

• платіжними вимогами,

• інкасовими дорученнями (розпорядженнями).

Іноді підприємству потрібно оплатити такі витрати, які не можуть бути проведені шляхом безготівкових розрахун­ків. У таких випадках працівникам підприємства (підзвітним особам) видається під звіт аванс. Робітники і службов­ці підприємства, які одержали аванс під звіт, вважаються підзвітними особами. Гроші під звіт можуть бути видані на витрати, пов'язані з відрядженням, на придбання різних матеріальних цінностей, поштові, телеграфні послуги тощо