Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судова бухгалтерія 2011-2012 методич вечерн.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
968.19 Кб
Скачать

Словник термінів і понять

Детальні відомості про рух і стан кожного конкретного об'єкта обліку можна одержати на підставі аналітичного обліку, зокрема аналітичних рахунків, які деталізують господарські операції у натурально-вартісному виразі

Акредитив - це доручення банку покупця іногородньому банкові постачальника оплатити його рахунок на умовах, передба­чених в акредитивній заяві покупця.

Акциз – вид непрямого податку на високорентабельні та монопольні товари (продукцію), який включається до ціни товарів (продукції).

Арифметична перевірка даних документа установ­люється правильність підсумкових показників як по гори­зонталі (в наряді на оплату праці перевіряється правиль­ність множення обсягу виконаної роботи на розцінку), так і по вертикалі (правильність підрахунку по рядках у платіж­но-розрахунковій відомості.

Аудит - вид підприємницької діяльності аудиторів по проведенню незалежних позавідомчих перевірок бухгалтерської та фінансової звітності, податкових декларацій, інших фінансових зобов'язань, а також платіжно-розрахункової документації.

Аудит - визначається як перевірка публічної бухгалтерської звітності, обліку, первинних документів та іншої інформації щодо фінансово-господарської діяльності суб'єктів господарювання з метою визначення достовірності їх звітності і обліку, його повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим нормативам

Аудитор - це висококваліфікований спеціаліст у галузі бухгалтерського обліку, фінансового контролю та аналізу господарської діяльності, який володіє методологією економічних досліджень, обізнаний з питаннями організації та технології виробництва, юриспруденції та судово-бухгалтерської експертизи.

Аудиторська фірма - це організація, яка має ліцензію на право здійснення аудиторської діяльності на території України і займається виключно наданням аудиторських послуг.

Баланс – це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання та власний капітал.

Балансовий прибуток – загальна сума прибутку підприємства від усіх видів діяльності за звітний період, яка відображена в його балансі і включає прибуток від реалізації продукції (робіт, послуг), у тому числі продукції допоміжних та обслуговуючих виробництв, що не мають окремого балансу, основних фондів, нематеріальних активів, цінних паперів, валютних цінностей, інших видів фінансових ресурсів та матеріальних цінностей, а також прибуток від орендних (лізингових) операцій, роялті і від позареалізаційних операцій.

Бухгалтерський баланс - це прийнятий у системі бухгалтерського обліку спосіб економічного групування і за­гального відображення в грошовому виразі стану активів власного капіталу та зобов'язань підприємства на відповід­ну дату

Бухгалтерський облік – це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Бухгалтерський рахунок - це спосіб економічного групування у грошовому виразі однорідних господарських операцій з метою поточного (щоденного) їх відображення для контролю за виконанням господарських ресурсів, влас­ного капіталу, виконанням договірних зобов'язань та за­безпечення зберігання майна підприємства.

Валовий доход – загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, на її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, так і за їхніми межами.

Валові витрати – виробництва та обігу – сума будь-яких витрат платника податку в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсацій вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для подальшого використання їх у власній господарській діяльності.

Вексель - цінний папір, письмове зобов'язання боржника (векселедавця) сплатити у вказаний строк зазначену суму грошей власнику векселя (векселедержателю).

Взаємозв'язок між рахунками бухгалтерського обліку при реєстрації господарської операції способом подвійного запису називається кореспонденцією рахунків.

Вибіркові ревізії проводяться аналогічно тематичним, але при цьому конкретизуються періоди і об'єкти контролю, які підлягають перевірці

Власний капітал за Положенням (стан­дартом) бухгалтерського обліку 2 «Баланс» визначається як частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань

Господарський облік – це кількісне відображення і якісна характеристика господарської діяльності з метою контролю та управління нею.

Господарсько-договірні зобов’язання – майново-господарські зобов’язання які виникають між суб’єктами господарювання або між суб’єктами господарювання і не господарюючими суб’єктами – юридичними особами на підставі господарських договорів.

Грошовий вимірювач – відображає об’єкти господарського обліку у вартісному виразі, що дозволяє узагальнити, об’єднати й однорідно оцінити різні господарські процеси й операції.

Дебіторська заборгованість - це сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату

Договір підряду на капітальне будівництво – одна сторона (підрядник) зобов’язується своїми силами і засобами на замовлення іншої сторони (замовника) побудувати і здати замовникові у встановлений строк визначений договором об’єкт відповідно до проектно-кошторисної документації або виконати обумовлені договором будівельні та інші роботи, а замовник зобов’язується передати підряднику затверджену проектно-кошторисну документацію, надати йому будівельний майданчик, прийняти закінчені будівництвом об’єкти і оплатити їх.

Експерт-бухгалтер - це високоосвічений спеціаліст у галузі бухгалтерського обліку, аналізу і контролю господарської діяльності, обов'язком якого є дослідження правильності відображення господарської діяльності підприємства у документах бухгалтерського обліку при розслідуванні та розгляді кримінальних і цивільних справ.

Заключний контроль здійснюється всіма суб'єктами фінансово-економічного контролю після завершення господарських операцій шляхом проведення перевірок, економічного аналізу, а також документальних ревізій

Запаси — це ресурси (активи) підприємства, які зберігаються для продажу за умов звичайної господарської діяльності, або перебувають у процесі виробництва для такого продажу, або утримуються для споживання у виробничому процесі чи при наданні послуг, а також для управління підприємством (сировина і матеріали, комплектуючі вироби, готова продукція, паливо, будівельні матеріали, товари, малоцінні та швидкозношуючі предмети тощо).

Збори – платежі юридичних та фізичних осіб, які встановлюються в твердих розмірах за надання певних прав чи послуг або на відшкодування окремих видатків бюджету.

Інвентаризація – перевірка наявності засобів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів у матеріально відповідальної особи підприємства на певну дату шляхом перелічення, обміру, зважування і подальше зіставлення фактичних залишків з даними бухгалтерського обліку.

Інкасо - це одержання банком за дорученням клієнта належних йому грошей від платника і зарахування цих грошей на банківський рахунок клієнта

Калькуляція – це обчислення витрат на виготовлену продукцію, виконані роботи та послуги.

Комплексною називається ревізія, яка проводиться групою спеціалістів вищого органу управління та представників зацікавлених органів влади і має метою всебічну перевірку фінансово-господарської діяльності підприємства за певний період часу

Контроль - функція управління соціально-економічною системою будь-якої держави

Контрольне зіставлення залишків - порівнюються дані про рух товарів за певний інвентаризаційний період, що містяться в таких документах.

Контрольний обмір, що полягає в зіставленні звітних даних про виконані обсяги робіт з фактичним обсягом виконаних робіт

Контрольно-ревізійна робота - сукупність трудових матеріальних елементів, пов'язаних з виконанням контрольно-ревізійного процесу, а також створення умов для його здійснення.

Ліквідність балансу банку - це здатність банку своєчасно й повністю виконувати свої зобов'язання за першою вимогою вкладників.

Метод взаємного контролю полягає в зіставленні об­лікових даних, що містяться у різних взаємопов'язаних документах, в яких прямо або опосередковано відображається господарська операція.

Метод взаємного контролю полягає в зіставленні об­лікових даних, що містяться у різних взаємопов'язаних документах, в яких прямо або опосередковано відображається господарська операція

Метод зустрічної перевірки полягає у зіставленні різних примірників документа з метою встановлення їх тотожності

Методом судово-бухгалтерської експертизи є сукупність прийомів та способів, які застосовуються бухгалтером-експертом при дослідженні документів та інших матеріалів справи, надісланих йому слідчим або судом

Натуральні вимірювачі - показники, що використовуються для одержання відомостей у фізичних одиницях маси, обсягу, довжини, площі.

Нормативна перевірки полягає в зіставленні фактичних даних з установленими нормативами, кошторисами, тари­фами, розцінками, які містяться в даному документі

Об’єкти оподаткування – доходи (прибутки), вартість визначених товарів, окремі види діяльності платників податків, операції з цінними паперами, користування природними ресурсами, майно юридичних та фізичних осіб, передача майна, додана вартість продукції, робіт і послуг та інші об’єкти (земля, нерухомість).

Оборотні активи це такі ресурси, які можуть бути реалізовані шляхом продажу або використання протягом операційного циклу, або впродовж дванадцяти місяців з дати складання балансу, або які не обмежені для поточного використання.

Операційний цикл розуміється як проміжок часу між придбанням запасів для здійснення діяльності та отриманням коштів від реалізації виробленої з "них продукції, товарів або послуг.

Основні засоби визначені як матеріальні активи які підприємство утримує з метою використання їх в про цесі виробництва або постачання товарів і послуг, надання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік)

Оцінка – це спосіб грошового вимірювання товарно-матеріальних цінностей та основних засобів.

Платіжне доручення - як розрахунковий документ - це письмове доручення платника банкові про перерахування певної суми з його рахунку на рахунок постачальника

Платник (суб’єкт) податку – фізична чи юридична особа, а також група осіб без статусу юридичної особи, на яку згідно із законодавчими актами покладено обов’язок сплачувати податки та інші обов’язкові платежі.

Податки – обов’язкові платежі, що стягуються державою з доходів або майна юридичних або фізичних осіб.

Податкова ставка – законодавчо встановлений розмір податку на одиницю оподаткування.

Податкове розслідування – виявлення і розслідування фактів ухилення від оподаткування шляхом приховування доходів та інших об’єктів оподаткування.

Податковий період – строк, протягом якого завершується процес формування податкової, бази, остаточно визначається розмір податкового зобов’язання.

Податкові пільги – повне або часткове звільнення від податків суб’єкта згідно з чинним законодавством.

Податкові правовідносини – суспільні, відносини, які виникають при сплаті податків та інших обов’язків платежів і які врегульовані нормами фінансового, адміністративного, цивільного та кримінального права.

Попередній контроль застосовують до проведення (виконання) господарської операції з метою запобігання незаконним або неправильним діям з боку певних працівників підприємства.

Поточна дебіторська заборгованість за товари, послуги, розрахунки - це заборгованість, яка виникає в ході нормального операційного циклу, або яка буде погашена протягом двадцяти місяців з дати балансу.

Поточний контроль використовується в процесі здійснення господарських операцій як працівниками облікових апаратів, так і іншими робітниками підприємства

Природний убуток - це граничне допустима величина безповоротних втрат майна, які утворюються внаслідок фізичних, хімічних та механічних процесів (усушка, розпилення, вивітрювання, витікання тощо)

Процесуально-правовий зміст судово-бухгалтерської експертизи - це система правил, установлених чинним кримінально-процесуальним, цивільно-процесуальним законодавством та Законом України «Про судову експертизу», які регулюють порядок її призначення та проведення, права і обов'язки експерта-бухгалтера, а також інших учасників процесу у зв'язку з проведенням експертизи.

Рахунки бухгалтерського обліку, які містять загальні дані про різні активи господарства, власний капітал та зо­бов'язання, тобто їх джерела, називаються синтетичними

Ревізія— це система контрольних дій, за допомогою яких за певний період часу, відповідно до програми ревізії, встановлюються законність, цілеспрямованість та економічна ефективність проведених господарських операцій, а також правильність дій посадових осіб при їх здійсненні.

Ревізор - це службова особа, яка уповноважена власником (органом управління) виконувати контрольні функції з перевірки фінансово-господарської діяльності підприємства незалежно від форми власності

Роздрібний товарооборот - це сума реалізованих товарів та послуг народного споживання через роздрібну торгівлю.

Система оподаткування – сукупність податків, зборів, інших обов’язкових платежів до бюджетів та внесків до державних цільових фондів, що справляються в установленому порядку.

Слідчий – посадова особа органів прокуратури, внутрішніх справ, служби безпеки, яка призначена у встановленому законом порядку і наділена функцією провадження попереднього слідства.

Слідчі дії – процесуальні дії, пов’язані з виявленням, фіксацією та перевіркою доказів у кримінальній справі.

Статті бухгалтерського балансу - це показники, що відображають стан окремих видів господарських засобів і джерел їх утворення на відповідну дату

Субпідрядники - це спеціалізовані будівельно-монтаж­ні організації, які залучаються для виконання окремих (як правило, найскладніших) робіт на будівництві об'єкта

Субрахунок - це синтетичний рахунок другого порядку

Судова бухгалтерія – комплексна економіко-правова дисципліна, що вивчає негативні зміни в господарській діяльності підприємств і організацій, викликаних будь-якими деструктивними чинниками, розробляє спеціальні прийоми виявлення негативних явищ, методику використання економічних і бухгалтерських знань у слідчій та судовій практиці.

Судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів дізнання, досудового слідства чи суду.

Тематичними називаються ревізії, які призначаються для перевірки стану окремих напрямів господарської діяльності підприємства (об'єднання).

Титульний список - паспорт об'єкта будівництва, який містить перелік об'єктів, строки початку та закінчення будівництва, кошторисну вартість будівництва і строки введення об'єктів в експлуатацію

Тратта (переказний вексель) - вид цінного паперу, який містить наказ однієї особи (векселедавця, трассанта) іншій (боржнику, трассату) сплатити третій особі (пред'явнику, ремітенту) певну суму у певний строк.

Трудові вимірювачі - показники, що використовуються для підрахунку кількості витраченої праці і визначаються в одиницях часу – робочих днях, робочих годинах.

Ухилення від сплати податків – дії платників податків, спрямовані на несплату податків шляхом зниження доходу та оцінки майна або повного приховування їх.

Фактичний контроль полягає у встановленні дійсного.: кількісного і якісного стану об'єкта перевірки (основні засоби, товарно-матеріальні цінності, грошові кошти) шляхом застосування методів фактичної перевірки - інвентаризації, контрольного обміру тощо

Факторинг - це купівля банком у клієнта права на вимогу боргу (без права зворотної вимоги від клієнта).

Фінансово-господарський зміст судово-бухгалтерської експертизи полягає в реалізації нею знань з бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності, у специфіці предмета та методів дослідження

Цінні папери – грошові документи, що засвідчують право володіння або відносини позики, визначають взаємовідносини між особою, яка їх випустила, та їхнім власником і передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів або відсотків, а також можливість передачі грошових та інших прав, що випливають з цих документів, іншим особам. Види цінних паперів: акції, облігації, чеки, казначейські зобов’язання, депозитні сертифікати, векселі

Чек - це один із видів платіжних документів, що містить письмове розпорядження банку видати вказану в ньому суму грошей пред'явнику чека або перерахувати певну суму з поточного рахунку особи, яка підписала чек, на рахунок чекопред'явника

Чек – цінний папір, що використовується як засіб розрахунку, та засвідчує одностороннє розпорядження власними грошовими коштами чекодавця на користь чекодержателя отримати визначену суму грошових коштів, та обов’язок банку на вимогу чекодержателя сплатити визначену суму грошових коштів останньому