Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судова бухгалтерія 2011-2012 методич вечерн.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
968.19 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю:

  1. Визначте спеціалізовані установи та служби, що вповноважені на судово-експертну діяльність.

  2. Наведіть коло питань, які вирішуються в процесі судово-бухгалтерської експертизи.

  3. Наведіть характеристику постанови про призначення експертизи як процесуального документу.

  4. Охарактеризуйте матеріали, що надсилають експерту-бухгалтеру для дослідження.

  5. Який зміст повноважень експерта-бухгалтера встановлено чинним законодавством.

  6. Встановіть відмінність судово-бухгалтерської експертизи від ревізії, яка проводиться за ініціативою органів внутрішніх справ.

  7. Визначте структуру та зміст висновку експерта-бухгалтера.

Задачі та завдання

Завдання 1

Складіть схему судово-експертної діяльності на Україні.

Завдання 2

Складіть порівняльну таблицю судово-бухгалтерської експертизи з будь-якою іншої відомою Вам експертизою.

Завдання 3

Схематично наведіть ряд відмінностей судово-бухгалтерської експертизи як дослідження явищ господарської діяльності, від експертизи, яка проводиться по конкретній справі.

Завдання 4

Визначте схематично коло питань, які вирішуються в процесі судово-бухгалтерської експертизи, та викликають необхідність її призначення.

Завдання 5

Складіть таблицю відмінностей судово-бухгалтерської експертизи від ревізії, яка проводиться за ініціативою органів досудового слідства.

Завдання 6

Складіть таблицю повноважень слідчого та експерта-бухгалтера під час проведення судово-бухгалтерської експертизи.

Завдання 7

Складіть таблицю відмінностей висновку експерта-бухгалтера від акту ревізії.

Задача 1

Від імені слідчого Кошиля Н.Е. складіть постанову про призначення судово-бухгалтерської експертизи. Необхідні дані доберіть вільно.

Задача 2

Слідчий Гонтаренко Ш.З. під час встановлення складу злочину потребував допомоги кваліфіковано спеціаліста у бухгалтерській галузі. Керуючись ст.. 75.196 КПК України слідчий Гонтаренко Ш.З. призначив судово-бухгалтерську експертизу. Надайте юридичний аналіз діям слідчого.

Задача 3

Експерт-бухгалтер Шишкар П.Р. здійснював судово-бухгалтерську експертизу по приватному підприємцю Гринько К.Л. Відомості, які він отримав під час експертизи ним були передані приватному детективу Штанько Р.Ю. Кваліфікуйте дії Шишкаря П.Р.

Задача 4

Слідчий Григор’єв П.Р. отримав висновок судово-бухгалтерської експертизи з порушеної ним справи. На що слідчий повинен звернути увагу при аналізу висновку.

Задача 5

Керуючись умовами задачі № 4 визначте з яких підстав слідчий Григор’єв П.Р. уповноважений призначити повторну експертизу.

Рекомендована література:

  1. нормативно правова: 1, 8, 9, 19-23, 25

  2. основна: 2, 5, 6, 14 – 17.

  3. додаткова: 24, 29, 32, 43, 45

Методичні вказівки до написання реферату

Реферат не є дослівним переказом тексту підручника або навчального посібника, а являє собою одну з форм наукового дослідження на певну тему, творчо перероблену на основі знайомства зі станом сучасних наукових досліджень (науково-проблемний реферат) або виклад основних положень певних видань чи їх частин (оглядово-інформаційний реферат).

Реферат має бути виконано самостійно. Мета написання реферату полягає у набутті студентом знань з фінансового права, вміння і навичок працювати з науковою літературою і нормативно-правовими актами, самостійно аналізувати і узагальнювати матеріал, робити і формулювати власні висновки та пропозиції.

За допомогою рефератів студент глибше вивчає найбільш складні проблеми навчальної дисципліни, вчиться правильно оформлювати роботу та докладати результати своєї праці.

До написання реферату висуваються такі вимоги:

Актуальність теми. Це означає конкретно показати, що, по-перше, ця тема неповно розкрита в літературі, по-друге, практичне значення розв'язання саме цих питань і проблем важливе в сучасних умовах.

Високий теоретичний рівень. Аналіз обраної проблеми з урахуванням сучасного розвитку фінансового права, визначення основних понять та термінів, оперування об'єктивною (раціональною) аргументацією, прикладами, фактами, які підкріплені теоретичними положеннями.

Дослідницький характер. Бажано включити в реферат елементи дослідження (наприклад, соціологічного), як показника наукового пошуку вирішення обраної проблеми.

Практична спрямованість. Зміст цієї вимоги полягає в тісному взаємозв'язку теоретичних положень з реальними завданнями організацій, установ, підприємств. В рефераті слід викласти пропозиції, які повинні логічно випливати з результатів аналізу процесів, що розглядаються. Ці пропозиції мають бути спрямовані на вдосконалення тих чи інших сторін об'єкту дослідження.

Грамотність оформлення. Реферат складається з таких частин: титульна сторінка, зміст, вступ, два чи три розділи (кожен розділ повинен мати підрозділи), висновки, список використаних джерел та додатки (схеми, таблиці, зразки документів та інше.

Підготовка реферату включає в себе наступні етапи:

  • вибір теми;

  • підбір і вивчення спеціальної літератури та нормативно-правових актів;

  • складання плану реферату; .

  • викладення змісту теми;

  • оформлення реферату,

  • усний виклад реферату.