Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕК І БУХ ОБЛІК В ТВАР Консп 2011.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

3. Об’єкти обліку виробничих витрат у тваринництві

Тваринництво включає в себе ряд самостійних галузей:скотарство(молочне і м’ясне), свинарство, вівчарство(вовняне, м’ясне, каракульське), птахівництво (яєчне, м’ясне), бджільництво(медове, медово – запилювальне, запилювальне, бджолорозплідне), рибництво,шовківництво та ін.. Об’єктами обліку виробничих витрат у тваринництві є технологічні групи тварин за їх видами. На кожну таку групу тварин відкривають окремі аналітичні рахунки, на яких відображують витрати на утримання тварин і вихід продукції тваринництва.

Облік витрат і виходу продукції тваринництва ведеться на рахунку 23 «Виробництво» субрахунку 232 «Тваринництво», на дебеті якого відображують витрати, а на кредиті – вихід продукції за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу. На кожному аналітичному рахунку облік витрат ведуть за статтями витрат.

Для оформлення витрат та виходу продукції тваринництва використовуються первинні документи: рахунки – фактури, дорожні листи вантажного автомобіля, накладні, лімітно – заборні картки, облікові листи праці й виконаних робіт, розрахунок амортизаційних відрахувань та інші.

Застосовується ряд документів, притаманних тільки тваринництву. Оплату праці нараховують, виходячи з обсягу виконаних робіт чи виходу продукції або відпрацьованого часу на підставі Розрахунку оплати праці працівникам тваринництва, Табеля обліку робочого часу та документів про вихід продукції.

Видачу кормів проводять на підставі Відомості витрати кормів, яка є одночасно документом на списання витрачених кормів з підзвіту завідувача ферми. Відомості виписують на кожного працівника, за яким закріплені тварини, на початку місяця в двох примірниках. Наприкінці місяця роблять записи до Журналу обліку витрат кормів за кожним видом і групою тварин.

Для оприбуткування продукції тваринництва застосовують такі первинні документи: Відомість обліку надою молока;Відомість руху молока; Щоденник надходження сільськогосподарської продукції; Акт настригу та приймання вовни; Акт на оприбуткування приплоду тварин; Нагромаджувальний акт на оприбуткування приплоду звірів; Акт про хід окоту; Відомість зважування тварин; Розрахунок визначення приросту та ін..

До основного виробництва в сільському господарстві відносяться переробні виробництва (переробка сільськогосподарської сировини, забою худоби і птиці тощо). Облік витрат у промислових виробництвах ведуть за такою номенклатурою: витрати на оплату праці; відрахування на соціальні заходи; сировина і матеріали(без зворотних відходів); роботи та послуги; витрати на утримання основних засобів; інші витрати; витрати на організацію виробництва і управління.

Контрольні питання

  1. Назвіть основні завдання обліку виробництва.

  2. В чому суть поняття «виробничі витрати»?

  3. Що входить у виробничу собівартість продукції?

  4. Яка різниця між прямими і непрямими витратами?

  5. Назвіть статті витрат на виробництво продукції тваринництва.

  6. Що є об’єктами обліку виробничих витрат у тваринництві?

  7. Назвіть документи на видачу кормів у тваринництві.

  8. Назвіть номенклатуру витрат у промисловому виробництві.