Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕК І БУХ ОБЛІК В ТВАР Консп 2011.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

2. Економічна ефективність виробництва молока.

Економічна ефективність молочного скотарства визначається системою показників: продуктивністю корів; затратами праці і кормів на 1 центнер молока; собівартістю і ціною реалізації 1ц молока; прибутком з розрахунку на 1ц молока і на одну середньорічну корову; рівнем рентабельності молока.

Середньорічний удій молока від однієї корови на початок 2009 року в Україні складав 3793 кг. Такий малий надій сприяє високій трудомісткості виробництва молока і невеликій ефективності використання кормів, рентабельність виробництва молока на початку 2009 року в цілому по Україні склала (4,1%).

На рівень економічної ефективності молочного скотарства впливає рівень годівлі, породні і племінні якості тварин, способи їх утримання, використання потоково-цехової системи виробництва молока, якість продукції.

3. Економічна ефективність вирощування і відгодівлі молодняка великої рогатої худоби.

Ефективність виробництва яловичини і телятини характеризується системою показників: продуктивністю тварин (середньодобовим і річним приростом молодняка, живою масою однєї голови при реалізації); затратами праці і кормів на 1 ц приросту живої маси; собівартістю 1 ц приросту і 1ц живої маси молодняку; ціною реалізації 1 ц живої маси; прибутком з розрахунку на 1ц живої маси; рівнем рентабельності виробництва яловичини.

Економічна ефективність виробництва яловичини в господарствах знизилась. В зв'язку з невисокою продуктивністю тварин зросли витрати праці і кормів на 1ц приросту, збільшилась собівартість 1ц. Рівень рентабельності м'яса великої рогатої худоби на початок 2009 року складав (- 24,1%).

На економічну ефективність виробництва яловичини впливає рівень годівлі та збалансованість кормів, породні якості тварин, строки відгодівлі та вік молодняка, що реалізується при досягненні оптимальних кондицій, поділ праці в тваринництві.

4. Шляхи підвищення економічної ефективності скотарства.

Основним напрямком подальшого розвитку скотарства і підвищення його економічної ефективності є інтенсифікація виробництва молока і яловичини.

Інтенсифікація скотарства

Впровадження передових індустріальних технологій.

Покращення організації і відтворення стада.

Комплексна механізація та автоматизація робіт.

Підвищення агропромислової інтеграції виробництва.

Зміцнення кормової бази, підвищення рівня годівлі.

Удосконалення розміщення скотарства.

Науково обґрунтована система годівлі.

Удосконалення організації та оплати праці.

Використання високопродуктивних порід тварин, пристосованих до машинної потокової технології.

Покращення якості молока.

Покращення санітарно-гігієнічного стану молочнотоварних ферм.

Використання продуктивного потенціалу тварин.

Підвищення якості стада, спеціалізація порід по м’ясному і молочному напрямкам.

Профілактика яловості корів.