Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція для студентів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Порядок відображення операцій з пдв.

Зміст

Дебет

Кредит

Подія – отримання передплати

1.

Відображення отримання передоплати від покупця на основі виписки банку

2.

Відображення податкового зобов'язання по ПДВ на основі виданою покупцю податкової накладної

3.

Відображення відвантаження покупцю на основі договору (акту)

4.

Відображення списання раніше нарахованих податкових зобов'язань по ПДВ за фактом відвантаження і нарахування зобов'язань у складі виручки на основі договору (акту)

5.

Відображення заліку заборгованості на основі договору (акту)

6.

Відображення фінансового результату від відвантаження на основі бухгалтерської довідки

Подія – перерахування передплати

7.

Відображення перерахування передплати постачальнику на основі платіжного доручення

8.

Відображення суми податкового кредиту по ПДВ у складі передплати на основі податкової накладної

9.

Відображення отримання від постачальника матеріальних цінностей на основі договору (акту)

10.

Відображення списання раніше відображеного податкового кредиту по ПДВ при підписанні договору (акту)

11.

Відображення заліку заборгованості на основі договору (акту)

Синтетичний облік по Кт рахунку 64 ведеться у розділі ІІ Ж-О 3 і по Дт – у Відомості 3.6 аналітичного обліку розрахунків з бюджетом, де зобов’язання записують за їх видами за місяць (ПДФО, акцизний податок, податок на землю, податок на прибуток, ПДВ, плата за використання ресурсів і воду, податок з власників транспортних засобів, місцеві податки). У відомості на кожний вид платежів відводять окремий рядок. Кредитові обороти з Ж-О 3 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться за видами податків і платежів.

8. Для обліку розрахунків за зборами на обов’язкове державне пенсійне страхування, на обов’язкове соціальне страхування, на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття, за індивідуальним страхуванням персоналу, страхуванням майна, ЄСВ і за іншими розрахунками за страхуванням, призначений активно-пасивний рахунок 65 «Розрахунки за страхування»: по Дт – погашення заборгованості і витрачання коштів органів страхування; по Кт – нарахування зобов’язань за страхуванням, отримання від органів страхування коштів; сальдо дебетове показує наявність заборгованості органів страхування, сальдо кредитове показує наявність заборгованості підприємства або 0.

Синтетичний облік по Кт рахунку 65 ведеться у розділі ІІІ Ж-О 5 або Ж-О 5А (для підприємств, що використовують рахунки класу 8). Кредитові обороти з Ж-О 5 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться за кожним видом зборів і відрахувань, по страхувальниках і Договорах страхування. Підстава для записів – Договори страхування, розрахунки страхових платежів, розрахунково-платіжні відомості, розрахунки допомоги з тимчасової непрацездатності, бухгалтерські довідки.

9. Для обліку розрахунків з учасниками і засновниками підприємства по вкладах в статутний капітал, нарахованих дивідендах, призначений пасивний рахунок 67 «Розрахунки з учасниками»: по Дт – зменшення (погашення) заборгованості перед учасниками і засновниками; по Кт – збільшення заборгованості підприємства перед засновниками і учасниками; сальдо дебетове показує наявність заборгованості учасників, сальдо кредитове показує наявність заборгованості підприємства або 0.

Синтетичний облік по Кт рахунку 67 ведеться у розділі ІІ Ж-О 3. Кредитові обороти з Ж-О 3 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться за кожним засновником і учасником, за видами виплат.

Для обліку розрахунків за іншими операціями, що не можуть бути відображені на рахунках 63–67, призначений пасивний рахунок 68 «Розрахунки за іншими операціями»: по Дтзменшення (погашення) кредиторської заборгованості; по Кт – збільшення кредиторської заборгованості.

Синтетичний облік по Кт рахунку 68 ведеться у розділі І Ж-О 3 і по Дту Відомості 3.5 аналітичного обліку розрахунків по іншим операціям. Кредитові обороти з Ж-О 3 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться за кожною ЮО і ФО з якими здійснюються розрахунки.

10. Згідно з П(С)БО 17 «Податок на прибуток», відстрочений податковий актив – сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню у наступних періодах унаслідок: тимчасової різниці, що підлягає вирахуванню; перенесення податкового збитку, не включеного до розрахунку зменшення податку на прибуток у звітному періоді; перенесення на майбутні періоди податкових пільг, якими скористатися у звітному періоді неможливо.

Для обліку і узагальнення інформації про наявність і зменшення відстрочених податкових активів, призначений активний рахунок 17 «Відстрочені податкові активи»: по Дт – сума перевищення податку на прибуток, що підлягає сплаті в поточному звітному періоді, над витратами, пов’язаними з нарахуванням податку на прибуток у поточному звітному періоді; по Кт – зменшення відстрочених податкових активів за рахунок витрат, пов’язаних з нарахуванням податку на прибуток у поточному звітному періоді; сальдо дебетове або 0.

Синтетичний облік по Кт рахунку 17 ведеться у розділі ІІ Ж 3. Кредитові обороти з Ж-О 3 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться за видами активів або зобов’язань, між оцінками яких виникла різниця.

Згідно з П(С)БО 17 «Податок на прибуток», відстрочене податкове зобов’язання – сума податку на прибуток, який сплачуватиметься в наступних періодах з тимчасових різниць, що підлягають оподаткуванню.

Для обліку і узагальнення інформації про наявність відстрочених податкових зобов’язань призначений пасивний рахунок 54 «Відстрочені податкові зобов’язання»: по Дтзменшення відстрочених податкових зобов'язань за рахунок нарахування поточних податкових зобов'язань; по Кт – сума податку на прибуток, що підлягає сплаті в майбутніх періодах відповідно до оподатковуваних тимчасових різниць; сальдо кредитове або 0.

  • Відображення зарахування відстрочених податкових зобов’язань при настанні строків погашення до поточної заборгованості перед бюджетом:

Синтетичний облік по Кт рахунку 54 ведеться у розділі ІІ Ж 3. Кредитові обороти з Ж-О 3 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться за видами активів або зобов’язань, між оцінками яких виникла різниця.

За даними БО визначають суму прибутку, яка відображається у Ф. 2 «Звіт про фінансові результати», а за даними ПО – прибуток, що підлягає оподаткуванню. Ці суми не завжди співпадають між собою і тому виникає тимчасова різниця.

Підлягає вирахуванню – прибуток за даними БО < за прибуток за даними ПО. Тимчасова різниця, що підлягає вирахуванню х ставка податку на прибуток = відстрочений податковий актив.

Підлягає оподаткуванню – прибуток за даними БО > за прибуток за даними ПО. Тимчасова різниця, що підлягає вирахуванню х ставка податку на прибуток = відстрочене податкове зобов’язання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]