Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція для студентів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Розділ 3. Облік дебіторської заборгованості.

Зміст лекції.

  1. Визнання і види дебіторської заборгованості.

  2. Синтетичний і аналітичний облік довгострокової дебіторської заборгованості.

  3. Синтетичний і аналітичний облік короткострокових векселів одержаних.

  4. Синтетичний і аналітичний облік розрахунків з покупцями і замовниками.

  5. Синтетичний і аналітичний облік розрахунків з різними дебіторами.

  6. Синтетичний і аналітичний облік розрахунків з підзвітними особами.

  7. Синтетичний і аналітичний облік резерву сумнівних боргів.

1. Згідно з П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість», дебіторська заборгованість – сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату. Дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання майбутніх економічних вигод і може бути достовірно визначена її сума.

Дебітор згідно з ПКУ – ЮО або ФО, у якої внаслідок минулих подій утворилася заборгованість перед іншою особою у формі певної суми коштів, їх еквіваленту або інших активів.

По строку погашення: довгострокова і поточна дебіторська заборгованість.

По об’єктах виникнення: заборгованість орендаря за фінансовою орендою, забезпечена векселями, за наданими позиками, за продукцію (роботи, послуги), за розрахунками (з бюджетом, за виданими авансами, з нарахованих доходів, із внутрішніх розрахунків) і інша.

По своєчасності погашення: заборгованість, строк оплати якої не настав; заборгованість не сплачена в строк (сумнівна і безнадійна).

По особливим видам: відстрочені податкові активи і витрати майбутніх періодів.

2. Довгострокова дебіторська заборгованість – заборгованість, яка не виникає в ході нормального операційного циклу і буде погашена після 12 місяців з дати ББ.

Довгострокова дебіторська заборгованість, на яку нараховуються %, відображається в ББ за теперішньою вартістю – сума, яка підлягає отриманню, що визначена за відповідною поточною відсотковою ставкою за вирахуванням резерву сумнівних боргів і витрат на отримання дебіторської заборгованості в разі потреби.

Для обліку довгострокової дебіторської заборгованості призначений активний рахунок 18 «Довгострокова дебіторська заборгованість і інші необоротні активи»: по Дт – виникнення (збільшення) заборгованості; по Кт – погашення (списання) заборгованості; сальдо дебетове або 0.

  • Відображення передачі об’єкта у фінансову оренду:

  • Відображення списання частини довгострокової дебіторської заборгованості, яка підлягає сплаті у поточному звітному періоді:

  • Відображення надходження коштів у рахунок погашення довгострокової дебіторської заборгованості за векселями:

Синтетичний облік по Кт рахунку 18 ведеться у розділі І Ж-О 3 і по Дт – у Відомості 3.2 аналітичного обліку розрахунків з різними дебіторами (181, 183) і Відомості 3.4 (182) аналітичного обліку виданих і отриманих векселів. Кредитові обороти з Ж-О 3 у кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться за кожним дебітором, за видами заборгованості, термінами виникнення і погашення.

3. Поточна дебіторська заборгованість – заборгованість, яка виникає в ході нормального операційного циклу або буде погашена протягом 12 місяців з дати ББ. Поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги виникає, коли підприємство реалізує продукцію (товари, роботи, послуги) в кредит.

Дебіторська заборгованість визнається активом одночасно з визнанням доходу від реалізації і оцінюється за первісною вартістю.

Для обліку заборгованості покупців, замовників і інших дебіторів за відвантажену продукцію, послуги, роботи і за іншими операціями, яка забезпечена векселями, призначений активний рахунок 34 «Короткострокові векселі одержані»: по Дт – отримання векселя за продані товари, роботи, послуги і за іншими операціями; по Кт – отримання коштів у погашення векселів, погашення отриманим векселем кредиторської заборгованості, продаж векселя третій особі; сальдо дебетове або 0.

Синтетичний облік по Кт рахунку 34 ведеться у розділі І Ж-О 3 і по Дт – у Відомості 3.4 аналітичного обліку виданих і отриманих векселів. Кредитові обороти Ж-О 3 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться за кожним одержаним векселем.

Бланки векселів є бланками суворої звітності, для їх обліку використовується забалансовий рахунок 08 «Бланки суворого обліку». Аналітичний облік ведеться за видами бланків.

4. Для обліку розрахунків з покупцями і замовниками за відвантажену продукцію, роботи, послуги, крім заборгованості, яка забезпечена векселем, а також з учасниками промислово-фінансової групи, призначений активно-пасивний рахунок 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками»: по Дт – продажна вартість реалізованої продукції, товарів, робіт, послуг, яка включає ПДВ, акциз, інші обов’язкові платежі, що підлягають перерахуванню до бюджетів, позабюджетних фондів і включені у вартість реалізації; по Кт – сума платежів, які надійшли на рахунки підприємства в банках, у касу і інші види розрахунків; дебетове сальдо відображає заборгованість покупців і замовників за одержані продукцію, роботи, послуги; кредитове сальдо – заборгованість підприємства перед покупцями і замовниками або 0.

  • Відображення надходження виручки за реалізовану продукцію (роботи, послуги):

  • Відображення одержання векселя за реалізовану продукцію:

Синтетичний облік по Кт рахунку 36 ведеться у розділі І Ж-О 3 і по Дт – у Відомості 3.1 аналітичного обліку з покупцями і замовниками. Підстава для заповнення Відомості 3.1 – Товарно-транспортні накладні, Рахунки-фактури, квитанції. Кредитові обороти з Ж-О 3 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться за кожним документом, покупцем або замовником.

5. Для обліку розрахунків за поточною дебіторською заборгованістю з різними дебіторами за авансами виданими, підзвітними сумами, нарахованими доходами, за претензіями, за відшкодуванням завданих збитків, за позиками членам кредитних спілок і за іншими операціями призначений активно-пасивний рахунок 37 «Розрахунки з різними дебіторами»: по Дт – виникнення заборгованості; по Кт – погашення (списання) заборгованості; дебетове сальдо показує заборгованість підприємству, кредитове сальдо – заборгованість підприємства або 0.

По Дт 371 «Розрахунки за виданими авансами» – суми виданих авансів іншим підприємствам; по Кт 371 – зарахування сум виданих авансів при розрахунках за матеріали, роботи, послуги.

По Дт 372 «Розрахунки з підзвітними особами» – видача коштів підзвітній особі, по Кт 372 – списання затверджених сум на відповідні рахунки; дебетове сальдо показує невикористані суми авансів, кредитове сальдо – заборгованість підзвітним особам.

По Дт 373 «Розрахунки за нарахованими доходами» – виникнення (збільшення) заборгованості у вигляді дивідендів як результат придбання підприємством акцій або боргових зобов’язань інших підприємств; по Кт – погашення (списання) заборгованості у вигляді дивідендів.

По Дт 374 «Розрахунки за претензіями» – виникнення (збільшення) заборгованості за претензіями, які пред’явлені постачальникам, транспортним організаціям, розрахунки за пред’явленими і визнаними штрафами, пенею, неустойками; по Кт 374 погашення (списання) суми одержаних платежів по пред’явлених претензіях.

По Дт 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків» – виникнення (збільшення) заборгованості по розрахункам за відшкодуванням завданих збитків у результаті нестач і втрат від псування, якщо винуватця виявлено; по Кт 375 – погашення винною особою завданих збитків.

По Дт 376 «Розрахунки за позиками членам кредитних спілок» – виникнення (збільшення) заборгованості по виданих позиках; по Кт 376 – повернення (зменшення) заборгованості по виданих позиках.

По Дт 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» – виникнення (збільшення) заборгованості за операціями, пов’язаними із здійсненням спільної діяльності, розрахунки за продані в кредит товари, видані на індивідуальні потреби позики, внесками в статутний і пайовий капітал, розрахунки з батьками за утримання дітей в дитячих закладах; по Кт 377 погашення (списання) заборгованості за операціями.

По Дт 378 «Розрахунки з державними цільовими фондами» – виникнення (збільшення) заборгованості по листам; по Кт 378 – погашення (списання) заборгованості по листам.

Синтетичний облік по Кт рахунку 37 ведеться у розділі І Ж 3 і по Дт – Відомості 3.2 аналітичного обліку з різними дебіторами. Кредитові обороти з Ж-О 3 у кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків. Аналітичний облік ведеться за окремими субрахунками рахунку 37.

6. Підзвітні особи – працівники підприємства, які отримали грошові кошти в підзвіт для майбутніх витрат згідно з наказом керівника. Список підзвітних осіб – перелік осіб, яким згідно наказу керівника дозволено брати готівку під звіт на придбання засобів, проведення розрахунків і на витрати, пов’язані із службовим відрядженням.

Направлення працівника підприємства у відрядження здійснюється керівником і оформляється наказом із зазначенням пункту призначення, назви підприємства по відрядженню, терміну і мети. Відрядженому працівнику видається Посвідчення про відрядження.

Термін відрядження визначається керівником, але не може перевищувати в межах України , за кордон

Фактичний час перебування у відрядженні визначається за відмітками в Посвідченні про відрядження щодо вибуття з місця постійної роботи і прибуття до місця постійної роботи. Якщо працівника відряджено до різних населених пунктів, то відмітки про день прибуття і день вибуття проставляються у кожному пункті. День вибуття у відрядження – день відправлення транспортного засобу з місця постійної роботи. День прибуття із відрядження – день прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи. На працівника, який перебуває у відрядженні, поширюється режим робочого часу того підприємства, до якого він відряджений. За відрядженим працівником зберігається: місце роботи (посада), середній заробіток за час відрядження. За час затримки в місці перебування у відрядженні без поважних причин працівникам не виплачується зарплата, не відшкодовуються добові витрати, витрати на наймання житлового приміщення.

Добові – витрати на особисті потреби працівника під час відрядження, які виплачуються за кожний день перебування у відрядженні (включно день вибуття і прибуття). Визначення кількості днів відрядження для виплати добових проводиться з урахуванням дня вибуття у відрядження й дня прибуття до місця постійної роботи, що зараховуються як 2 дні. При відрядженні працівника терміном на 1 день або в таку місцевість, звідки працівник має змогу щоденно повертатися до місця постійного проживання, добові відшкодовуються як за повну добу. Якщо відсутні відмітки в Посвідченні про відрядження, то добові не виплачуються.

Видача наявних грошей під звіт оформляється Видатковим касовим ордером на основі Наказу керівника, заяви працівника. Підприємство, за наявності підтверджуючих документів в оригіналі, відшкодовує витрати відрядженим працівникам на наймання житлового приміщення в розмірі фактичних витрат з урахуванням побутових послуг, що надаються в готелях. Витрати на проїзд до місця відрядження і назад відшкодовуються в розмірі вартості проїзду транспортом загального користування (крім таксі) з урахуванням усіх витрат, пов’язаних із придбанням проїзних квитків і користуванням постільними речами в поїздах, страхових платежів.

Добові відшкодовуються на підставі відміток у Посвідченні про відрядження. Невитрачена готівка, видана під звіт на витрати по відрядженню, повинна бути повернена в касу підприємства разом з авансовим звітом, в якому працівник зазначає фактичні витрати з відрядження, виходячи з діючих норм:

  • по закінченні відрядження –

  • при використанні корпоративних пластикових карток –

  • з дозволу керівника з поважних причин –

  • видана на закупівлю с/г продукції, заготівлю вторинної сировини –

  • інші виробничі (господарські) потреби –

Не витрачена і не повернена у встановлені строки готівка включається до суми фактичного залишку каси на кінець дня і співвідноситься зі встановленим лімітом залишку готівки в касі.

Звіти про витрачання авансів на відрядження чи придбання цінностей із прикладеними до них документами (проїзні білети, квитанції, чеки, накладні) затверджує керівник.

7. Згідно з П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість», величина резерву сумнівних боргів – сума добутків поточної дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, послуги відповідної групи та коефіцієнта сумнівності відповідної групи. Величина резерву сумнівних боргів визначається виходячи з платоспроможності окремих дебіторів або на основі класифікації дебіторської заборгованості, яка здійснюється групуванням за строками непогашення із встановленням коефіцієнта сумнівності для кожної групи. Сумнівний борг – поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги, щодо якої існує невпевненість її погашення боржником. Безнадійна дебіторська заборгованість згідно з ПКУ – заборгованість щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позовної давності. Для обліку резервів за сумнівною дебіторською заборгованістю, щодо якої є ризик неповернення, призначений пасивний рахунок 38 «Резерв сумнівних боргів», який уточнює оцінку поточної дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи за звітний період: по Дт – списання сумнівної заборгованості, зменшення нарахованих резервів; по Кт – створення резерву сумнівних боргів з рахунками обліку витрат; сальдо кредитове або 0.

У підсумок валюти активу ББ включається чиста реалізаційна вартість дебіторської заборгованості = поточна дебіторська заборгованість – резерв сумнівних боргів.

Синтетичний облік по Кт рахунку 38 ведеться у розділі І Ж3 і по Дт – одна з форм Відомостей аналітичного обліку до Ж-О 3. Кредитові обороти з Ж-О 3 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться у розрізі боржників чи за строками непогашення дебіторської заборгованості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]